MBC pivovara

... razne, manje tehničke diskusije

Moderatori/ce: Poljo,sharkyboy

Odgovori
slawoner

Post Postao/la slawoner » sub svi 23, 2015 4:12 pm

a jebiga u papirima smo sa haccpom i zastitom na radu...dolazi i sanitarni inspektor i tak...puno zajebancije.Dogovorili smo za ponedjeljak neki foto sešn pa cu nadam se slijedeci tjedan nekih slika okačit...

Pogon radi odlično.Napunili smo 1500 litara u fermentore i sad čekamo :D
Nemojte šta zamjerit i pozdrav'te kod kuće!

damirb

Post Postao/la damirb » ned svi 24, 2015 2:51 pm

hmm...ja se obratio Ministarstvu sa slijedećim pitanjima:
1. dali proizvodnja piva spada u nadležnost sanitarne inspekcije
2. dali objekat gdje se proizvodi pivo mora zadovoljavati minimalne tehničke uvjete
3. dali je nužno potrebno uvesti HACCP za proizvodnju piva

Dobio sam odgovor kako slijedi:
1. Da, proizvodnja piva spada u nadležnost sanitarne inspekcije te je objekt u kojem se proizvodi pivo potrebno upisati u Upisnik registriranih objekata kojeg vodi ovo Ministarstvo. U privitku Vam dostavljam pisani obrazac i upute za upis objekta u Upisnik Ministarstva zdravlja sukladno Pravilniku o vođenju upisnika registriranih i odobrenih objekata te o postupcima registriranja i odobravanja objekata u poslovanju s hranom (Narodne novine br. 125/08). Upute koje Vam dostavljam u privitku, nalaze se na web stranicama ministarstva: http://www.zdravlje.hr/ministarstvo/dje ... ciju/hrana
2. Za proizvodnju hrane općenito se ne izdaje rješenje o ispunjavanju minimalno tehničkih uvjeta (kao što je slučaj kod trgovine i ugostiteljstva), međutim Prilogom II. Uredbe (EZ) br. 852/2004 Europskoga parlamenta i Vijeća od 29. travnja 2004. o higijeni hrane propisana su opći higijenski zahtjevi za subjekte u poslovanju s hranom (uključujući zahtjeve za prostorije, opremu itd.)
3. Temeljem čl. 5. Uredbe (EZ) br. 852/2004 Europskoga parlamenta i Vijeća od 29. travnja 2004. o higijeni hrane svi subjekti u poslovanju hranom koji obavljaju bilo koju fazu proizvodnje, prerade i distribucije hrane poslije primarne proizvodnje i s njom povezanih djelatnosti uspostavljaju, provode i održavaju trajni postupak ili postupke temeljene na načelima sustava HACCP.

Prema tome...MTU nije nužno potreban kao niti HACCP...ili sam ja krivo skonto? Točnije, bitna je uredba EZ gdje nisam našao nikakve centimetre prostorije i sličnu sitničavost i bitno je proizvoditi u skladu sa HACCP načelima, a sam certifikat nije bitan.

I naravno, čestitke Slawoneru i sretno od srca.
Kad narastem biti ću pivar :)

gnomix
Kontakt:

Post Postao/la gnomix » ned svi 24, 2015 8:16 pm

Opa, sretno s pivovarom!

Evo još malo reklame, maznuo sam vam sliku sa facebooka, nemojte zamjerit. :D

https://zaognom.wordpress.com/2015/05/2 ... nastavlja/

slawoner

Post Postao/la slawoner » ned svi 24, 2015 9:09 pm

damirb je napisao/la:hmm...ja se obratio Ministarstvu sa slijedećim pitanjima:
1. dali proizvodnja piva spada u nadležnost sanitarne inspekcije
2. dali objekat gdje se proizvodi pivo mora zadovoljavati minimalne tehničke uvjete
3. dali je nužno potrebno uvesti HACCP za proizvodnju piva

Dobio sam odgovor kako slijedi:
1. Da, proizvodnja piva spada u nadležnost sanitarne inspekcije te je objekt u kojem se proizvodi pivo potrebno upisati u Upisnik registriranih objekata kojeg vodi ovo Ministarstvo. U privitku Vam dostavljam pisani obrazac i upute za upis objekta u Upisnik Ministarstva zdravlja sukladno Pravilniku o vođenju upisnika registriranih i odobrenih objekata te o postupcima registriranja i odobravanja objekata u poslovanju s hranom (Narodne novine br. 125/08). Upute koje Vam dostavljam u privitku, nalaze se na web stranicama ministarstva: http://www.zdravlje.hr/ministarstvo/dje ... ciju/hrana
2. Za proizvodnju hrane općenito se ne izdaje rješenje o ispunjavanju minimalno tehničkih uvjeta (kao što je slučaj kod trgovine i ugostiteljstva), međutim Prilogom II. Uredbe (EZ) br. 852/2004 Europskoga parlamenta i Vijeća od 29. travnja 2004. o higijeni hrane propisana su opći higijenski zahtjevi za subjekte u poslovanju s hranom (uključujući zahtjeve za prostorije, opremu itd.)
3. Temeljem čl. 5. Uredbe (EZ) br. 852/2004 Europskoga parlamenta i Vijeća od 29. travnja 2004. o higijeni hrane svi subjekti u poslovanju hranom koji obavljaju bilo koju fazu proizvodnje, prerade i distribucije hrane poslije primarne proizvodnje i s njom povezanih djelatnosti uspostavljaju, provode i održavaju trajni postupak ili postupke temeljene na načelima sustava HACCP.

Prema tome...MTU nije nužno potreban kao niti HACCP...ili sam ja krivo skonto? Točnije, bitna je uredba EZ gdje nisam našao nikakve centimetre prostorije i sličnu sitničavost i bitno je proizvoditi u skladu sa HACCP načelima, a sam certifikat nije bitan.

I naravno, čestitke Slawoneru i sretno od srca.
MTU nisu obavezni to je sigurno, jer ti inspekciju radnih uvijeta vrši inspekcija zaštite na radu - pa je svojevrsni MTU pregled - čak i malo jači.

HACCP je OBAVEZAN! Nisi dobro shvatio ili ti nisu dobro rekli! Sve sto ima veze sa hranom MORA imati uveden HACCP i to je zakonski OBAVEZNO! Čak ako ides prema trgovinama oni te traze jos neke naprednije stupnjeve HACCP-a , IFS ili ISO standard nisam vise siguran - bez tog certifikata ti nece uopce uzet proizvod u razmatranje...

Sto se tiče veličine prostora - kvadratura nije zakonom određena ali visina je! Ja sam mislio kod sebe prvo otvoriti pivovaru jer imam odličan prostor u obiteljskoj kući ALI NEMAM VISINU - i to mi je rekao sanitarni inspektor.

slawoner

Post Postao/la slawoner » ned svi 24, 2015 9:31 pm

gnomix je napisao/la:Opa, sretno s pivovarom!

Evo još malo reklame, maznuo sam vam sliku sa facebooka, nemojte zamjerit. :D

https://zaognom.wordpress.com/2015/05/2 ... nastavlja/
slika

damirb

Post Postao/la damirb » ned svi 24, 2015 9:45 pm

hebemu vraga...i meni je isti inspektorat dao odgovor i ponavljam...kaže:

Ja u Prilogu II EZ Uredbe 852/2004 baš nigdje nisam našao da je propisana visina???? Da nije možda zbog drugih tehničkih uvjeta, npr plinski gorionik ili slično?

Oko HACCP, iskreno, i ja sam dvojio jesam li odgovor uopće dobro shvatio...moguće da je nužan, a ako jest, onda nema c/p neke dobre HACCP higijenske prakse za pivovare (našao sam neke na netu pa sam ih mislio samo prevesti) nego jednostavno plati pa ćeš dobiti to isto samo sa pečatom?

I na kraju, i ja sam trenutno u istom procesu jer spremam otvaranje proizvodnje piva pa će nam razmjena iskustava dobro doći, a vjerujem da će tvoja i uskoro moja iskustva u mnogome pomoći drugima :)

slawoner

Post Postao/la slawoner » ned svi 24, 2015 10:28 pm

ja u obiteljskoj kući imam prostor od 230cm i otisao fino uljudno pitao...kaze inspektor ne moze treba ti minimalno 280cm, a kvadratura upitam ga ja - mozes ti radit i u 5 kvadrata, ako mislis da ti je to dovoljno, al visina 280 - odgovori mi on...zasto zbog cega nemam pojma??

HACCP je 100% obavezan!...1500kn i sve dobijes na papiru ovjereno i svi su ti problemi riješeni :lol:

damirb

Post Postao/la damirb » ned svi 24, 2015 10:42 pm

Ah, što reći, koju posluku porati? Budem ja sebi isprintao onaj mail iz Ministarstva i priloge iz EZ uredbe po istom mailu, pa ga pitao gdje pišu centimetri ako mi sa tom pričom krene "srat" :) nije da nema centimetara jer je visina 310 ili 320 (nisam mjerio), ali mi diže tlak kad niti sami neznaju kaj trebam napraviti. a ja ih hranim

To HACCP sranje sam ionako očekivao...dakle dodajem najmanje 2 tisućice u trošak.

BTW mene osobno više muči prostor varione jer imam plinski gorionik 75kW koji će sigurno "pitati" tehničko zadovoljovanje prostorije (u smislu izmjene zraka i slično)...koji je tvoj glavni energent?

slawoner

Post Postao/la slawoner » uto svi 26, 2015 3:21 pm

mi radimo na drva pa nas nitko nista ne pita :lol:

4mungos

Post Postao/la 4mungos » uto svi 26, 2015 5:03 pm

A tko ti radi HAACP? Ja sam skuzio da ti uvedes sustav, napravis plan i program, pridrzavas se svega i to je to?

Jesam li ja to krivo skuzio? Tj. da li ti MORA dati edukaciju nekakva certificirana osoba, pa ti onda posto si sada educiran, ides naprijed?

vitez KOK

Post Postao/la vitez KOK » uto svi 26, 2015 5:52 pm

Odlično. Bravo i čestitam.

slawoner

Post Postao/la slawoner » sri svi 27, 2015 12:55 am

4mungos je napisao/la:A tko ti radi HAACP? Ja sam skuzio da ti uvedes sustav, napravis plan i program, pridrzavas se svega i to je to?

Jesam li ja to krivo skuzio? Tj. da li ti MORA dati edukaciju nekakva certificirana osoba, pa ti onda posto si sada educiran, ides naprijed?
da.izguglaj si koje firme uvode HACCP u tvojoj blizini iobrati se njima...nemozes ti to 'sam uvest'...zapravo tu se nista ni ne uvodi vec ti pregledaju sve, odrede kritične točke, plan ciscenja i to...ništ strasno,poanta je da platiš :)

4mungos

Post Postao/la 4mungos » čet svi 28, 2015 2:14 pm

Aha, kužim. A mi možeš reći tko tebi to radi? 1500 je ok cijena u odnosu na ekipu koju sam ja kontaktirao do sada. Malo su se ovdje raspištoljili.

slawoner

Post Postao/la slawoner » čet svi 28, 2015 6:19 pm

zenska radi to privatno na ugovor o djelu...Marica Polužek

vatre

Post Postao/la vatre » čet svi 28, 2015 6:26 pm

Jel to vidim slike faslova na FB-u? Znači, flaširat ćete? Kak ste to rješili, sumnjam da je i tu u pitanju samogradnja?
fermentacija = civilizacija

Odgovori