Moj skromni kutak

rubrika za fotke opreme, piva, opise kako ste napravili neki komad opreme i sl.

Moderatori/ce: Poljo,sharkyboy

Odgovori
mali badem

Post Postao/la mali badem » uto srp 24, 2012 2:34 pm

jesi ti siguran u ovo? Cool pa voda može ključati i na 150°C

ključati?? u toj fazi je več para.
na 150 c još uvjek može biti voda ali cjeli sistem mora biti pod tlakom cca 10 ak bara
Zadnja izmjena: mali badem, dana/u uto srp 24, 2012 2:38 pm, ukupno mijenjano 1 put.

400d

Post Postao/la 400d » uto srp 24, 2012 2:37 pm

mali badem je napisao/la:jesi ti siguran u ovo? Cool pa voda može ključati i na 150°C

ključati?? molim da nam objasniš.
na 150 c još uvjek može biti voda ali cjeli sistem mora biti pod tlakom cca 10 ak bara
vriti, kuhati, odnosno ključati

http://kemija.bloger.hr/post/kljucanje-vode/73573.aspx

stvar je u tome da je admin rekao da temp vode prilikom kuhanja je konstantna 100°C, a ja se ne bi složio s tim, jer voda može imati rolling boil na 102°C ili na 105°C ili kao što je slučaj kod mene jer sam na 600 mnv na 98,5°C

150° sam spomenuo samo radi dramatičnosti :mrgreen:
I like the smell of fermentation in the morning

mali badem

Post Postao/la mali badem » uto srp 24, 2012 3:04 pm

:) , zaključak je da bi kod kuhanja bilo dobro imati promjenjivu snagu grijača da kipi živahno bez pretjeranog isparavanja

400d

Post Postao/la 400d » uto srp 24, 2012 3:07 pm

mali badem je napisao/la::) , zaključak je da bi kod kuhanja bilo dobro imati promjenjivu snagu grijača da kipi živahno bez pretjeranog isparavanja
e to sam i ja htio reći profesore, samo ja nemam iskustva i nisam elokventan kao vi da to uobličim i prezentiram onako kako spada :mrgreen: :zivjeli2:

p.s.

a i nisam pivo popio, tako da ne smatrajte neuračunljivim u ovom čudnom stanju :shock:

mali badem

Post Postao/la mali badem » uto srp 24, 2012 3:24 pm

:pivo3: :)

admin
Site Admin

Post Postao/la admin » uto srp 24, 2012 3:40 pm

To sam htio reci, konkretna temperatura nije bina i ovisi o vanjskom tlaku i temeraturi no kada voda vrije sva energija se trosi na promjenu agregatnog stanja.
http://hr.m.wikipedia.org/wiki/Vrenje_(fizika)
O kolicini dovedene energije ovisi samo da li ce biti mirni ili rolling boil tj koliko vode prekazi u paru. Zbog navedenog ne kuzim kako pidom kontrolirati koliko jako sladovina vrije :)

400d

Post Postao/la 400d » uto srp 24, 2012 3:51 pm

admin je napisao/la:To sam htio reci, konkretna temperatura nije bina i ovisi o vanjskom tlaku i temeraturi no kada voda vrije sva energija se trosi na promjenu agregatnog stanja.
http://hr.m.wikipedia.org/wiki/Vrenje_(fizika)
O kolicini dovedene energije ovisi samo da li ce biti mirni ili rolling boil tj koliko vode prekazi u paru. Zbog navedenog ne kuzim kako pidom kontrolirati koliko jako sladovina vrije :)
zbog navedenog sad ja ne razumijem zašto se u svekolikom homebrewerskom svijetu toliko insistira na rolling boilu. da li je to samo zbog kalkulacija i proračuna u vezi boil off vode, pa samim tim i vrijednosti početne gustoće (jer kad manje vode ispari bit će i manji OG) ili ima efekte na konačni proizvod u smislu da djeluje na neke komponente u pivu na ovaj ili onaj način (čitaj - isomerizacija alfa kiselina, efekti na proteine i tako dalje)

da sumiram - šta je zapravo loše u slabom kuhanju, odnosno samo lagano ključanje, tek toliko da se vidi? zašto se toliko insistira na jakom rolling boilu i koje stvarne efekte ima jači u odnosu na slabiji intenzitet vrenja sladovine?

diS

Post Postao/la diS » uto srp 24, 2012 4:46 pm

Kod PIDa (bar kod mog) se za kuhanje može koristit tzv. cycle time za manualni mod rada, to je postotak vremena u odnosu na defaultnu vrijednost u kojem će PID puštati struju prema SSRu, npr. ako je cycle time 2 sekunde a output power 50%, grijači će raditi 1 sekundu svako 2 sekunde, kod 10% će raditi 0,2 sekunde itd.
Kod ovakvog setup-a bi svakako savjetovao heat sinkove za SSR-ove jer će se grijati zbog paljenja/gašenja.

Šta se tiče snažnog iliti rolling boilla, on važan zbog uklanjanja dijela proteina što rezultira bistrijim pivom i smanjenim chill haze-om. Ne uklanjaju se svi nego samo dio proteina koji koaguliraju s polifenolima iz hmelja i tako stvaraju hot break. Negdje sam pročitao da bi ostanak "neželjenih" proteina u sladovini čak mogao rezultirati nepitkim pivom..

Mislim da će dok god imaš ključanje, jače ili slabije, pivo bit dobro, možda malo mutnije zbog slabe flokolacije proteina al bit će pitko.

Svarrogh

Post Postao/la Svarrogh » uto srp 24, 2012 4:51 pm

Mislim da na trzistu imaju PIDovi sa kojima mozete regulirati output snagu i staviti npr na 70% ukupne snage grijaca. Gledao sam jedan video na youtube. Ako ga pronadjem, postavicu link.

mali badem

Post Postao/la mali badem » uto srp 24, 2012 5:10 pm

http://bavarianbrewerytech.com/news/boilhops.htm
http://www.homebrewtalk.com/f39/rolling ... re-174132/

400d,na drugom linku češ naći izračun faktora korekcije za termometre
:) ahoooj
Zadnja izmjena: mali badem, dana/u uto srp 24, 2012 5:44 pm, ukupno mijenjano 1 put.

admin
Site Admin

Post Postao/la admin » uto srp 24, 2012 5:18 pm

Neka se neko strucniji nadoveze no ja sam cuo za par razloga jakog boila.
Otparavanje DMSa, djelomicno karameliziranje sladovine, optimalni gubici tj dobar OG, bolje iskoristenje hmelja...

admin
Site Admin

Post Postao/la admin » uto srp 24, 2012 5:21 pm

Koji je to model pida sa takvom regulacijom?

Svarrogh

Post Postao/la Svarrogh » uto srp 24, 2012 5:30 pm

http://www.youtube.com/watch?v=TYby1AwjPHY

Evo ga, od 6min 40sec pa nadalje

400d

Post Postao/la 400d » uto srp 24, 2012 5:33 pm

admin je napisao/la:Neka se neko strucniji nadoveze no ja sam cuo za par razloga jakog boila.
Otparavanje DMSa, djelomicno karameliziranje sladovine, optimalni gubici tj dobar OG, bolje iskoristenje hmelja...
sve stoji osim DMS-a jer prema mojim saznanjima nakon 60 minuta bi sav dms trebao ispariti i jedini uvjet je da je lonac otvoren. mada amerikanci često kažu da kuhaju 90 minuta radi DMS-a, čitao sam čini mi se u knjizi principles of brewing science da to nije potrebno.

druga stvar je to karameliziranje sladovine koje je ponekad nepoželjno jer poveća SRM i naravno promijeni okus pivu. jedine dvije stvari koje su u svakom slučaju poželjne su ta kalkulacija OG-a i isomerizacija alfa kiselina iz hmelja.

diS

Post Postao/la diS » uto srp 24, 2012 10:00 pm

Količina isparenog DMS-a u 60min će ovisit o količini koji je već prisutan u sladu, pilsner ima veći postotak diametil sulfida od pale slada pa se zato preporuča 90-minutno kuhanje.
Nisam baš siguran da će sav DMS isparit bez obzira kakav boil imali... mala količina će ostati samo je pitanje hoće li se osjetiti u pivu.

S druge strane DMS nastaje i nakon kuhanja, tako ćemo sporim hlađenjem završiti s većom količinom DMSa, u glavi mi se vrti za 20-30% više al nemoj me uzet za ozbiljno... mislim da na scientificsocieties.org ima članak s preciznijim podacima... ako ga nađem postam link.

a jesmo ga oftopikarili.. admine tebaš počet dijelit žute.. :)

Odgovori