Proporcije MLT-a

rubrika za fotke opreme, piva, opise kako ste napravili neki komad opreme i sl.

Moderatori/ce: Poljo,sharkyboy

lavablack

Proporcije MLT-a

Post Postao/la lavablack » sri svi 14, 2014 11:26 am

Znate li kako proporcionirat MLT od cca 200 litara? Gledao sam one velike komercijalne i oni su svakakvih oblika, ali velikom većinom imaju agitator koji u mash tun-u miješa slad, a ne cirkuliraju kao većina nas, ako ne i svi =) I sad ono što me najviše zanima, koliko debel treba biti grain bed, da ga kvalitetno i učinkovito mogu isprat? U principu, sve se svodi na grain bed, pa ukoliko netko zna nešto o tome, informacija bi bila zlata vrijedna =)

isvara

Post Postao/la isvara » sri svi 14, 2014 11:58 am

Pivo teče bubrezi se liječe !

tinl

Post Postao/la tinl » pet svi 16, 2014 6:32 pm

čemu MLT od 200 L ?? u čemu češ kuhati pivo?
in fermantation we trust

isvara

Post Postao/la isvara » pet svi 16, 2014 7:45 pm

u 300 l
:lol: :lol: :lol: :malosamsipopil:
Pivo teče bubrezi se liječe !

Artanis

Post Postao/la Artanis » sub svi 17, 2014 11:21 am

isvara je napisao/la:u 300 l

Znači kuhat će 2-4 puta godišnje. Nije ni to loše.

lavablack

Post Postao/la lavablack » sub svi 17, 2014 1:22 pm

Artanis je napisao/la:

Imam restoran, ako bog da, skoro i kafić =) nadam se da će biti dovoljno jednom tjedno, barem prema nekim kalkulacijama ;)

tinl

Post Postao/la tinl » sub svi 17, 2014 1:27 pm

ma nije bitno šta kome koliko nego u čemu češ kuhat to me zanima.. i zašto se nadaš da će biti dosta jednom tjedno.. e dabogda morao kuhati svaki dan ako je za prodaju..

Artanis ne razumijem šta dva do četiri kuhanja???
in fermantation we trust

lavablack

Post Postao/la lavablack » sub svi 17, 2014 1:35 pm

Zasad je plan izraditi inox bačvu kapaciteta cca 300 litara, vjerojatno ići na struju, tako da mi ne treba predebeli inox. Radim sustav od nule, tako da su sve mogućnosti otvorene. Što te točno zanima oko bačve? Mislio sam je napraviti u omjeru 1:2, kao standardne za vino, ako čak i takvu od 320 litara ne ubodem negdje. Dolje položiti električne grijače, cca 15-20 kw ukupne snage i deri. Trebalo bi funkcionirati. =)

A MLT dati isto izraditi, dolje lažno dno, samo su me zanimale proporcije, nisam znao zasto su neke onako siroke dok druge imaju oblik kao i tankovi za kuhanje. Vjerojatno nebitno za moje kolicine

tinl

Post Postao/la tinl » sub svi 17, 2014 1:42 pm

mislim da su ti dimenzije nebitne, prilagodi ih prostoru i pripazi na to kako češ prati opremu i baratati s njom.. mislim trebao bi moći dokučiti dno pa pripazi na visinu..
in fermantation we trust

Artanis

Post Postao/la Artanis » sub svi 17, 2014 1:53 pm

tinl je napisao/la: Artanis ne razumijem šta dva do četiri kuhanja???
Pa ono mislio sam ako tip kuha za sebe i/ili potrebe familije (kao što piše u zakonu) može kuhati od npr. od oko 300 litara godišnje (2 piva dnevno) pa do npr. 1200 litara (8 piva dnevno), za što mu treba nekoliko kuhanja godišnje s tom opremom.

Nisam znao da ima restoran, u tom slučaju svaka oprema i alatka je premala :)

lavablack

Post Postao/la lavablack » sub svi 17, 2014 2:01 pm

Možeš ti slobodno kuhati i više od toga, samo treba jednu malu trošarinicu platiti. Sića, simbolično nešto =)

Don Genovese

Post Postao/la Don Genovese » sub svi 17, 2014 10:02 pm

Lavablack, tebi afiniteti rastu brže nego se kvasac razmnožava. Neki kapaciteti za craft pivovaru kreću se oko 500 l. Poveži se s adminom i ŠegrtMarkom, pa vidi kako su oni to planirali izvest. Za veće količine čini mi se da je para (koltovnica) jeftinije rješenje. Ne znam, u industiji je tako ...
Sreće na vreće, pivu na nepce i ne buš trebal ni zubotrebce ... Vito.

lavablack

Post Postao/la lavablack » sub svi 17, 2014 10:12 pm

Goni me trenutno potraznja i ljudi oko mene :) i ne vidim nista lose u tome. Trudim se dosta da to ispadne kako treba, ali me znanje ogranicava pa mi treba svekolika pomoc vas forumasa.

Para? Mislim da mi je to malo too much za cca 300 litara, a i budzet je prilicno tanašan. Zasad razmisljam o tome da kuhamo jednom tjedno, ali mouda i smanjimo sustav pa kuhamo i cesce, jos je sve ma vagi i radimo 30-al litara tjedno u malom hermsiću :)

Don Genovese

Post Postao/la Don Genovese » sub svi 17, 2014 10:42 pm

Danas 300l, sutra će već 500l bit premalo. Stani na loptu. Radi manje šarže s ovim što imaš, jer kad te nešto (interna recesija) opali u potiljak, nećeš moći smanjivati opremu. Ispada da kao jebivjetar najednom želiš ući u "ne znam kako (ne znaš ni ti sam) veliki biznis". Ovo kao "jebivjetar" razmišljam po tome da tražiš za tako velike potrebe savjete tu, po forumu, gdje se uglavnom kuhaju šarže do 40l. Sorry, ne želim te vrijeđati, no stavio si se u vrlo neugodan položaj. Moraš smanjiti "tenzije", jer ćeš izgorit'. Bez ozbiljnih novaca si, a ne znaš projektirati sam svoj sustav. Obiđi prvo ljude koji plaćaju brdo love da bi dobili očekivano, prihvati se malo kalkulatora pa vidi gdje su ti realne granice, za sada, u ovome trenutku. Žao bi mi bilo da odustaneš od svega, jer jako cijenim entuzijazam, ali nitko te ne tjera bičem na bedastoče. Ovakvo što ni za pola, godinu, čak ni dvije te neće unazadit', ali na brzinu donijeti polovične odluke će te "ubit'". Sreće na vreće. I ne zamjeri mi, jer sam i ja nekad bio mlad, i razmišljao malo preduhitreno.

Ja bih, da sam u tvojoj poziciji, najprije investirao u spremnike za odležavanje. Oni nikad neće tražiti zamjenu. Da li lagera ili alea, svejedno. I vrlo često kuhao, s onim što imam. Napravio bih sustav za max. 200l i to bi bilo dovoljno u prvoj i drugoj godini, barem. Ne moram se odmah vinuti u "nebesa". Nije nepoznato da pivovare često miješaju mladu sa starom pivom, tako je i s ostalim i alkoholnim pićima, vino, whiskey... U te spremnike bih spremao pivu i čuvao je, prema potrebi potražnje. Ako potražnja bude veća, uvijek imam na lageru, a ako se ista smanji, čuvam to dovoljno kvalitetno, to što imam. Kuham poslovično ono od stilova što može "stajati" i malo duže. S druge strane, "sezonska" ponuda nek bude "kratka" i češća.
Uh, baš sam se "unio", srolj, ali stojim iza svakog slova.
Sreće na vreće, pivu na nepce i ne buš trebal ni zubotrebce ... Vito.

Ferdo

Post Postao/la Ferdo » sub svi 17, 2014 11:13 pm

lavablack je napisao/la:
Artanis je napisao/la:

Imam restoran, ako bog da, skoro i kafić =) nadam se da će biti dovoljno jednom tjedno, barem prema nekim kalkulacijama ;)
Znaš li da je prodavanje piva skuhanog doma zabranjeno?
Ako misliš prodavati svoje pivo u svom ugostiteljskom objektu provjeri koje sve dozvole moraš pribaviti.
Opusti se i nastavi kuhati pivo

Odgovori