Ja sam s njihovim kvascima generalno jako zadovoljan, i sviđa mi se što imaju jako dobar izbor, za svako pivo po nešto. Krenut ću nekim redom kako sam ih koristio pa dodam kasnije ako sam nešto zaboravio.
M44 - US West Coast
Ukratko MJ-ova verzija dobro poznatog US-05 kvasca. Bez nekih osjetnih nusprodukata, čist kvasac, dosta dobro atenuira, dobro se taloži. Odličan za ale piva u kojima se ne želi postići neki okus kvasca.
M03 - Newcastle Dark Ale
Umirovljeni kvasac. Zamjenio ga je M15 - Empire Ale.
Radio sam jednom s njim crnu ipu, kako kvasac nešto slabije atenuira pomješao sam ga s dijelom ostatka US-05 od prošlog kuhanja i dobio odličan rezultat uz dobru atenuaciju. Opisuju ga arome tamnog voča što se u mom primjeru osjetilo kod flašranja (višnja). U gotovom pivu je taj miris slabo dolazio do izražaja iza dosta hmelja. Kada je pivo već odstajalo i hmelj malo popustio ovi mirisi su se jako fino zaokružili.
M20 - German Wheat
Radio sam s njim 2 hefeweizena, 1 bez kontrole fermentacije, drugi u komori, rauch dunkelweizen, bananko porter i trenutno mi fermentira dunkelweizen.
Na nešto višim temperaturama ispušta finu bananu. U porteru iako je temperatura bila veća nije mi ta banana uspjela doći do izražaja. U zadnjem hefeu koji sam radio sa ferulic restom i kontroliranom fermentacijom od 16.5°C prema 22 kroz 5 dana dobio sam puno više klinčića u balansu što mi se u biti jako svidjelo.
M79 - Burton Union
Umirovljeni kvasac, zamijenio ga je M36 - Liberty Bell Ale
Radio sam jednu hop burstanu ipu s njim. Atenuira jako dobro. Miris hmelja u tom pivu bio je malo potisnut, ali ne bi rekao da je kvasac uzrok tome.
M42 - New World Strong Ale
Zvijer od kvasca za jaka piva. Radio sam Barleywine i RIS. RIS još nisam probao a i barleywine je relativno mlad. Dojam je da je profil okusa dosta čist. Ali ono po čemu je zvijer je atenuacija u jakim pivama. Barleywine mi je bez problema srušio sa 1.100 na 1.014, RIS na isto toliko sa 1.097. Nema zapinjanja s ovim kvascem.
M15 - Empire Ale
Zamijenio je nekadašnji M03 - Newcastle Dark Ale. Opisuju ga jakim okusom tamnog voća i bogatim tijelom. U biti jako zanimljiv kvasac, s jakim višnjastim okusima. Samo dosta slab. Ako se u pivu očekuje dobra atenuacija treba ga kombinirati s nekim drugim kvascem koji će dovršiti posao. Ja sam radio RIS, Crnu raženu ipu i freebeer.
S RISom sam jako nezadovoljan. Ostao je na 1.038 i jednostavno je presladak, vidjet ćemo kad odstoji možda se popravi. I crnu ipu je spustio jedva na 1.018, pivo je bilo jako fino, ali tehnički baš i nije to ipa više. U freebeeru gdje sam koristio dosta šećera se pokazao odličan baš zbog slabije atenuacije. Uz dosta šećera ostavio je pivo na ugodnih 1.008.
M36 - Liberty bell ale
Zamijenio je nekadašnji M79 - Burton Union. Radio sam već više puta s njim i jako sam zadovoljan rezultatima. Trebao bi podići malo malty stranu pive. U American wheatu i hmelj mi se baš fino osjetio. Odlična atenuacija. Nekako bi ga najbolje opisao kao nešto između US-05 i S-04.
M84 - Bohemian lager
Ovaj kvasac sam odabrao za svoj prvi lager, German Pils. rezultat je fenomenalan. Atenuacija srednja (završio na 1.014), jako čist okus. Hmeljna strana fino naglašena. Staložio se u pivu odlično. Dok sam ispirao kvasac bilo ga je malo teže staložiti u teglici. Radio sam još IPL s opranim kvascem. Opran je atenuirao puno bolje i završio na 1.008. Iako sam zadovoljan aromom i okusima ovdje mi malo fali tijela da to zaokruži.
Trenutno fermentiram s M21 - Belgian wit, a u pripremi čekaju još M54 - Californian lager i M29 - French saison