Poljo je napisao/la: ↑pon srp 15, 2019 11:53 pm
Suhi kvasci su stvarno jeftini, zar stvarno misliš da ima smisla pokušavat ušparat nekih 10kn na njemu još po kuhanju?
Bilo je već rasprava na tu temu i piva krcatih esterima ili fenolima uzrokovanih tim postupkom. Problem je što kvasac baš ne preživljava najidealnije ako ga otvaraž i zatvaraš za svako kuhanje. Opcija je otvaranje i vakumiranje, ali i tu bi trebalo uračunat da ti za standardnu vrećicu 11.5g nakon jednog prepakiravanja vjerojatno teba 15-20g za isti pitch rate. Tu već gubiš od prvotno planiranih 15kn uštede nekih 3-7. Uračunaj na to trošak vakumirke i vrećica za vakumiranje. Nije tako jeftino više?
Ako stvarno želiš ušparat na kvascu, navrati do neke pivovare i užicaj teglicu nakon fermentacije. Znam da je zmajska organizirala dijeljenje kvasca na hombrew labovima, a vjerojatno će ti i sve ostale rado udjelit nešto.
Ne pričam generalno o uštedi, 80 ili 90 kn za batch mi je svejedno, ali kad je po tome 25 ili 30 posti vrecica kvasca...
I ovaj slovenski sajt mi se dopada, radi se o 15-16kn vrecici umjesto 25, interesantno.
Pročitao sam par tema ali nigdje nisam našao konkretan odgovor - da ili ne. Sad kužim da je neisplativo raditi to što sam mislio, ali izgleda da je isplativo dogovorit se s nekim pa naručit po 10 vrećica kvasca iz slovenije, shipping po pola i eto ti 100 kn razlike..
Dakle, nije mi ideja zašparat na kvascu u smislu same uštede nego kad već kuham toliko i isprobavam, da me manje košta odnosno da kupim pol kile pa imam... sad vidim da od toga ništa.
Ovaj dio sa starterom mi se sviđa, probati ću s tim.