Poljo Brewing
Moderatori/ce: Poljo,sharkyboy
- grga-osijek
- mali badem
etikete bi bile podsjetnik . al nikad za to vremena. kad bi to bilo jednostavno ko začepiti flašu , bilo bi ih dovoljno za tapete . naravno , neke bi bile samo blijeda sjena snova i želje , poneke tek imale žvakaču ispod đona, a o nekima bi pričao djeci. to su vam te- o kojima se priča
samo
- slawoner
Radio jednom davno ovo pivo (ima negdje u mojoj temi al mi se sad ne da kopat) - ostalo mi u jako lijepom sjecanju kao bas bas fino pivo... Eto sad kad si me podsjetio, to mi je definitivno slijedece kuhanje! Živ bio!Poljo je napisao/la:Zatoplilo je dosta, pa mislim da je pravo vrijeme za probat ostvarit jedan plan koji mi se vec dugo mota po glavi. Porter sa weizen kvascem, takozvani bananko banana porterMash vec traje, neki detalji se jos razradjuju
#20 Bananko Banana Porter - 25l
Cilj: ABV-6.2%, IBU:45
Malt:
2.5kg Pale Ale
2kg Back ekstrakt
1kg Cara35
500g Chocolate malt
500g Flaked wheat
500g Flaked oats
250g Roasted barley
250g SpecialB
Hops:
Nisam još detaljno razradio plan, uglavnom bit će Magnum na 60, EKG na 15 i na kraju cascade ili chinook ili oboje, + ostatak halertaue mittelfucha nekih 20g
Yeast:
Mangrove Jacks Bavarian Wheat M20
Water:
Pipovaca-strmec bez modifikacija, ph u mashu je negdje izmedju 5.2-5.5 po onim papiricima
Mozda ovaj eksperiment ne bude valjao nista, mozda bude vrh, pojma nemam, vidjet cemo. lutam malo u nepoznato, a to je nekako i smisao ovog naseg hobija
Nemojte šta zamjerit i pozdrav'te kod kuće!
- Dobri Pantelija
A Dobrog Panteliju da ti napravi etiketu ne bi pitao, samo bi ga konzumirao!grga-osijek je napisao/la:Bravo bravo, ajd molim za ako ima šanse da ti ili meštar od etiketa pomognete meni. Imam samo jednu pivu koju sam imenom zaštitio kao intelekt. vlasništvo.Ako nisi bezobrazno skup dogovor pada
Bolje jedno vruće pivo nego četiri ladna, bolje stara baba nego mlada!
-------------
odobrio Rambo
-------------
odobrio Rambo
- grga-osijek
Bademe ne etiketiram ja nikoga pa ni svaku šaržu. Ovo je to oko čega se ne postavlja pitanje. Ona je je ta koja ce sjajiti i privlačiti mase hodočasnika zaživota moga i tvoga.Ona nije dekor na zidu ona je pace maker na srcu pivskog boga. Ona je njuferica Apica najpoženjie u ustima .

Zadnja izmjena: grga-osijek, dana/u sri kol 17, 2016 6:30 am, ukupno mijenjano 1 put.
Bolje malo pivo nego veliko hvala
- Poljo
Ma moze, samo javi sto ti trebagrga-osijek je napisao/la:Bravo bravo, ajd molim za ako ima šanse da ti ili meštar od etiketa pomognete meni. Imam samo jednu pivu koju sam imenom zaštitio kao intelekt. vlasništvo.Ako nisi bezobrazno skup dogovor pada
- Poljo
Ja sam u svom slucaju uspio dobro cokoladu pogodit, ali od arome banane nisam bas nesto uspio izvucslawoner je napisao/la: Radio jednom davno ovo pivo (ima negdje u mojoj temi al mi se sad ne da kopat) - ostalo mi u jako lijepom sjecanju kao bas bas fino pivo... Eto sad kad si me podsjetio, to mi je definitivno slijedece kuhanje! Živ bio!
- Toples
- Kontakt:
znaš i sam, ali ajmo reći što bi trebao raditi da dobiješ bananu:Poljo je napisao/la:Ja sam u svom slucaju uspio dobro cokoladu pogodit, ali od arome banane nisam bas nesto uspio izvucslawoner je napisao/la: Radio jednom davno ovo pivo (ima negdje u mojoj temi al mi se sad ne da kopat) - ostalo mi u jako lijepom sjecanju kao bas bas fino pivo... Eto sad kad si me podsjetio, to mi je definitivno slijedece kuhanje! Živ bio!
UNDERPITCH-ništa drugo
kako postići underpitch? jednostavno ne dodavati kisik u sladovinu ni pod razno - time će se minimizirati razmnožavanje kvasca. Također nema potrebe za rehidracijom jer želiš i time malo šokirati kvasac.
S M20 sam napravio weizen tako da sam na 20 litara bacio jedan paketić, bez rehidracije kvasca i aeracije sladovine (pazio sam čak da kod prelijevanja sladovine nemam bućkanje). Nadao sam se underpitchu od bar 50% što bi trebalo biti dosta za povećanje stresa i bananu. Duljina fermentacije (deseti dan je još uvijek vrenjača radila) mi je pokazala da sam uspio u undepitchu jer se kvasac očito mučio...
Literatura preporuča underpitch čak s 4-5 puta manjom količinom kvasca nego što bi išlo u standardni ale
Dugo sam tražio podatke oko temp. fermentacije, ali moj zaključak je da temperatura ne igra veliku ulogu, ja sam na 18 dobio bananu bez problema s tim kvascem.
save a tree - drink beer
- Poljo
Ma razumijem to.. I radio sam nešto slično. 1 paket, bez rehidracije, sa minimalno aerizacijom. Mislim da mi se i ovako kvasac jako mučio. Da mu nisam dao ni malo zraka vjerojatno nebi ni krenula fermentacija.Toples je napisao/la:znaš i sam, ali ajmo reći što bi trebao raditi da dobiješ bananu:
UNDERPITCH-ništa drugo
kako postići underpitch? jednostavno ne dodavati kisik u sladovinu ni pod razno - time će se minimizirati razmnožavanje kvasca. Također nema potrebe za rehidracijom jer želiš i time malo šokirati kvasac.
S M20 sam napravio weizen tako da sam na 20 litara bacio jedan paketić, bez rehidracije kvasca i aeracije sladovine (pazio sam čak da kod prelijevanja sladovine nemam bućkanje). Nadao sam se underpitchu od bar 50% što bi trebalo biti dosta za povećanje stresa i bananu. Duljina fermentacije (deseti dan je još uvijek vrenjača radila) mi je pokazala da sam uspio u undepitchu jer se kvasac očito mučio...
Literatura preporuča underpitch čak s 4-5 puta manjom količinom kvasca nego što bi išlo u standardni ale
Dugo sam tražio podatke oko temp. fermentacije, ali moj zaključak je da temperatura ne igra veliku ulogu, ja sam na 18 dobio bananu bez problema s tim kvascem.
Ovako sa laganom aerizacijom fermentacija mi je bila jako spora.
Piva je krenula na 1.066
Nakon tjedan dana pala je jedva na 1.040
Nakon 2 tjedna u primaru prebacio sam ju u sekundar na 1.030
Tu se kvasac valjda malo razbudio kod prebacivanja pa je nakon tjedan dana u sekundaru pala na nakih 1.023.
Flasirao sam ju nakon 2 i pol tjedna u sekundaru, znaci mjesec dana nakon kuhanja kad je konacno pala na 1.011
Nisam jos imao ovako usporenu fermentaciju, i zbog tog mucenja kvasca sam ocekivao da ce bas bit banane ali jako slabo.
- Toples
- Kontakt:
- grga-osijek