Poljo Brewing

... recepti za pivo i tehnike koje koristite

Moderatori/ce: Poljo,sharkyboy

Odgovori
Poljo

Post Postao/la Poljo » sri lip 29, 2016 6:45 pm

Hmeljenje ce bit
30g Magnum - 60min
30g EKG - 15min
45g Cascade - 5min
30g Chinook - 0min
20g Halertau Mitelfrueh - 0min
slika

Poljo

Post Postao/la Poljo » uto kol 16, 2016 7:05 pm

Neke nove etikete 8)

slika

:zivjeli: :hmelj: :hmelj: :zivjeli:
slika

grga-osijek

Post Postao/la grga-osijek » uto kol 16, 2016 7:39 pm

Bravo bravo, ajd molim za ako ima šanse da ti ili meštar od etiketa pomognete meni. Imam samo jednu pivu koju sam imenom zaštitio kao intelekt. vlasništvo.Ako nisi bezobrazno skup dogovor pada
:pivo3:
Bolje malo pivo nego veliko hvala

mali badem

Post Postao/la mali badem » uto kol 16, 2016 8:49 pm

:D grga , nismo ni svjesni kolko kreatura i intekt. vlasništva nam je proteklo - khm - kroz sistem.
etikete bi bile podsjetnik . al nikad za to vremena. kad bi to bilo jednostavno ko začepiti flašu , bilo bi ih dovoljno za tapete . naravno , neke bi bile samo blijeda sjena snova i želje , poneke tek imale žvakaču ispod đona, a o nekima bi pričao djeci. to su vam te- o kojima se priča :lol:

samo :hmelj:

slawoner

Post Postao/la slawoner » uto kol 16, 2016 8:51 pm

Poljo je napisao/la:Zatoplilo je dosta, pa mislim da je pravo vrijeme za probat ostvarit jedan plan koji mi se vec dugo mota po glavi. Porter sa weizen kvascem, takozvani bananko banana porter :) Mash vec traje, neki detalji se jos razradjuju :D

#20 Bananko Banana Porter - 25l
Cilj: ABV-6.2%, IBU:45

Malt:
2.5kg Pale Ale
2kg Back ekstrakt
1kg Cara35
500g Chocolate malt
500g Flaked wheat
500g Flaked oats
250g Roasted barley
250g SpecialB

Hops:
Nisam još detaljno razradio plan, uglavnom bit će Magnum na 60, EKG na 15 i na kraju cascade ili chinook ili oboje, + ostatak halertaue mittelfucha nekih 20g

Yeast:
Mangrove Jacks Bavarian Wheat M20

Water:
Pipovaca-strmec bez modifikacija, ph u mashu je negdje izmedju 5.2-5.5 po onim papiricima

Mozda ovaj eksperiment ne bude valjao nista, mozda bude vrh, pojma nemam, vidjet cemo. lutam malo u nepoznato, a to je nekako i smisao ovog naseg hobija :zivjeli:
Radio jednom davno ovo pivo (ima negdje u mojoj temi al mi se sad ne da kopat) - ostalo mi u jako lijepom sjecanju kao bas bas fino pivo... Eto sad kad si me podsjetio, to mi je definitivno slijedece kuhanje! Živ bio!
Nemojte šta zamjerit i pozdrav'te kod kuće!

Dobri Pantelija

Post Postao/la Dobri Pantelija » uto kol 16, 2016 8:59 pm

grga-osijek je napisao/la:Bravo bravo, ajd molim za ako ima šanse da ti ili meštar od etiketa pomognete meni. Imam samo jednu pivu koju sam imenom zaštitio kao intelekt. vlasništvo.Ako nisi bezobrazno skup dogovor pada
A Dobrog Panteliju da ti napravi etiketu ne bi pitao, samo bi ga konzumirao!
Bolje jedno vruće pivo nego četiri ladna, bolje stara baba nego mlada!
-------------
odobrio Rambo

grga-osijek

Post Postao/la grga-osijek » uto kol 16, 2016 9:31 pm

Bademe ne etiketiram ja nikoga pa ni svaku šaržu. Ovo je to oko čega se ne postavlja pitanje. Ona je je ta koja ce sjajiti i privlačiti mase hodočasnika zaživota moga i tvoga.Ona nije dekor na zidu ona je pace maker na srcu pivskog boga. Ona je njuferica Apica najpoženjie u ustima . :lol: :lol:
Zadnja izmjena: grga-osijek, dana/u sri kol 17, 2016 6:30 am, ukupno mijenjano 1 put.

stribor7

Post Postao/la stribor7 » uto kol 16, 2016 9:41 pm

Svaka etiketa docarava djecju zelju, tako da se malo podsjetimo
STRIBOR7

Poljo

Post Postao/la Poljo » uto kol 16, 2016 11:19 pm

grga-osijek je napisao/la:Bravo bravo, ajd molim za ako ima šanse da ti ili meštar od etiketa pomognete meni. Imam samo jednu pivu koju sam imenom zaštitio kao intelekt. vlasništvo.Ako nisi bezobrazno skup dogovor pada
Ma moze, samo javi sto ti treba :) Na photoshop gledam kao zabavu pa mi nije problem malo se igrat i ulozit malo truda u te etikete :) Samo imaj na umu da ja ne znam crtat :) Tako da iza svake moje etikete stoji povreda nekog copyrighta i to fino ukomponiram da pase i prica neku pricu :D Za privatnu upotrebu nije problem, za komercijalu bi me vjerojatno kras prvi tuzio za bananka :D
slika

Poljo

Post Postao/la Poljo » uto kol 16, 2016 11:21 pm

slawoner je napisao/la: Radio jednom davno ovo pivo (ima negdje u mojoj temi al mi se sad ne da kopat) - ostalo mi u jako lijepom sjecanju kao bas bas fino pivo... Eto sad kad si me podsjetio, to mi je definitivno slijedece kuhanje! Živ bio!
Ja sam u svom slucaju uspio dobro cokoladu pogodit, ali od arome banane nisam bas nesto uspio izvuc :(
slika

Toples
Kontakt:

Post Postao/la Toples » sri kol 17, 2016 7:55 am

Poljo je napisao/la:
slawoner je napisao/la: Radio jednom davno ovo pivo (ima negdje u mojoj temi al mi se sad ne da kopat) - ostalo mi u jako lijepom sjecanju kao bas bas fino pivo... Eto sad kad si me podsjetio, to mi je definitivno slijedece kuhanje! Živ bio!
Ja sam u svom slucaju uspio dobro cokoladu pogodit, ali od arome banane nisam bas nesto uspio izvuc :(
znaš i sam, ali ajmo reći što bi trebao raditi da dobiješ bananu:
UNDERPITCH-ništa drugo
kako postići underpitch? jednostavno ne dodavati kisik u sladovinu ni pod razno - time će se minimizirati razmnožavanje kvasca. Također nema potrebe za rehidracijom jer želiš i time malo šokirati kvasac.

S M20 sam napravio weizen tako da sam na 20 litara bacio jedan paketić, bez rehidracije kvasca i aeracije sladovine (pazio sam čak da kod prelijevanja sladovine nemam bućkanje). Nadao sam se underpitchu od bar 50% što bi trebalo biti dosta za povećanje stresa i bananu. Duljina fermentacije (deseti dan je još uvijek vrenjača radila) mi je pokazala da sam uspio u undepitchu jer se kvasac očito mučio...

Literatura preporuča underpitch čak s 4-5 puta manjom količinom kvasca nego što bi išlo u standardni ale

Dugo sam tražio podatke oko temp. fermentacije, ali moj zaključak je da temperatura ne igra veliku ulogu, ja sam na 18 dobio bananu bez problema s tim kvascem.
save a tree - drink beer

Poljo

Post Postao/la Poljo » sri kol 17, 2016 8:56 am

Toples je napisao/la:znaš i sam, ali ajmo reći što bi trebao raditi da dobiješ bananu:
UNDERPITCH-ništa drugo
kako postići underpitch? jednostavno ne dodavati kisik u sladovinu ni pod razno - time će se minimizirati razmnožavanje kvasca. Također nema potrebe za rehidracijom jer želiš i time malo šokirati kvasac.

S M20 sam napravio weizen tako da sam na 20 litara bacio jedan paketić, bez rehidracije kvasca i aeracije sladovine (pazio sam čak da kod prelijevanja sladovine nemam bućkanje). Nadao sam se underpitchu od bar 50% što bi trebalo biti dosta za povećanje stresa i bananu. Duljina fermentacije (deseti dan je još uvijek vrenjača radila) mi je pokazala da sam uspio u undepitchu jer se kvasac očito mučio...

Literatura preporuča underpitch čak s 4-5 puta manjom količinom kvasca nego što bi išlo u standardni ale

Dugo sam tražio podatke oko temp. fermentacije, ali moj zaključak je da temperatura ne igra veliku ulogu, ja sam na 18 dobio bananu bez problema s tim kvascem.
Ma razumijem to.. I radio sam nešto slično. 1 paket, bez rehidracije, sa minimalno aerizacijom. Mislim da mi se i ovako kvasac jako mučio. Da mu nisam dao ni malo zraka vjerojatno nebi ni krenula fermentacija.

Ovako sa laganom aerizacijom fermentacija mi je bila jako spora.
Piva je krenula na 1.066
Nakon tjedan dana pala je jedva na 1.040
Nakon 2 tjedna u primaru prebacio sam ju u sekundar na 1.030
Tu se kvasac valjda malo razbudio kod prebacivanja pa je nakon tjedan dana u sekundaru pala na nakih 1.023.
Flasirao sam ju nakon 2 i pol tjedna u sekundaru, znaci mjesec dana nakon kuhanja kad je konacno pala na 1.011

Nisam jos imao ovako usporenu fermentaciju, i zbog tog mucenja kvasca sam ocekivao da ce bas bit banane ali jako slabo.
slika

Toples
Kontakt:

Post Postao/la Toples » sri kol 17, 2016 8:58 am

ako se tako jako muči, onda ima smisla povećati temp. fermentacije da mu olakšaš malo...
save a tree - drink beer

Poljo

Post Postao/la Poljo » sri kol 17, 2016 10:13 am

A bila je sobna.. tocno cijeli 7. mjesec. Bilo je dosta toplo u zg taj period.
slika

grga-osijek

Post Postao/la grga-osijek » pet ruj 02, 2016 9:52 pm

Care jebo te potpis, uvijek prvo pročitam njega jer mislim da je reklama :D :zivjeli2:

Odgovori