Giga Pivo...

... recepti za pivo i tehnike koje koristite

Moderatori/ce: Poljo,sharkyboy

Odgovori
Giga

Post Postao/la Giga » sub stu 09, 2013 6:42 am

Sinoc napokon skuhano prvo pivo. Joj mukeeee... od 18.00 do pola 2 u noci. :)
Ovo ukomljivanje me ubilo. 5,5kg slada i 15 Lit. vode nestane u kantu koja je navodno 20L.
Pa ukomljivao na 3 puta. :? Samo tu izgubio 3h. Kros pipu dik se cijedi , nikako da iscuri, presporo to ide..neznam jel to normalno, cca 20min. za iscjediti 10lit.

OG mi je ispao 1.066, a po receptu je
trrbao biti 1.054. Koja ce biti razlika piva za ovakva odstupanja?

babangida

Post Postao/la babangida » sub stu 09, 2013 9:38 am

Razlika ce biti odlicna! Peto pivo ce te izuvati iz cipela, a to je dobro... :)
Dvije litre na dan, doktor iz kuce van!!

vatre

Post Postao/la vatre » sub stu 09, 2013 11:12 am

Potpuno je normalno da cijeđenje ide polako, dapače, to tako i mora biti. Ovo što si naveo je još i brzo, a i činjenica je da je ukomljavanje i ispiranje najdugotrajniji proces u kuhanju. Siguran sam da je bilo krvavo, ali prva kuhanja su takva - nešto si naučio, idući put će več biti lakše.

Veći OG, u ovisnosti o kvascu itd., dovest će do većeg ABV-a. U ovom slučaju negjde oko 7%, recimo :) Tako da da, što kaže Baban, neće ih trebati puno...
fermentacija = civilizacija

tinl

Post Postao/la tinl » ned stu 10, 2013 11:08 am

kad budes imao dovoljno veliku posudu za ukomljavanje svi ti problemi će nestati

cjeđenje ti je bilo presporo jer ti je trop bio pregust ili slad presitno samljeven i bitno ti je odrediti količine vode za ukomlj i ispiranje
in fermantation we trust

Giga

Post Postao/la Giga » ned stu 10, 2013 2:11 pm

Mjere iskalibrirati, da.

Imao sam
- 5kg NG
- + 0,5kg cristal 120,
- 15 Lit. vode za ukomljavanje i jos 15 za ispiranje.
- Kvasac s-04
- aurora 30gram 60min. + stirijan 20gram 10min.

Recept ne mislim mijenjati, dok ne isprobam razlicite kvasce,
da vidim koji mi je po okusu najprivlacniji. S-04, 33, 05..

Sada mi to stoji u frizideru. Malo mi je neprecizan. Sinoc temperatura 22C i pjena isla do poklopca posude. Danas mi se spustila na 12C i pjena se odmah spustila. Nikako da nastimam frizider na 17-19C. Imam vrenjacu na poklopcu kante, ali ne brcka, vjerojatno sve ide ispod poklopca van.

Kanta za zelje je prozirna, pa vidim da i tamna boja piva pomalo bljedi.

ArtMat

Post Postao/la ArtMat » ned stu 10, 2013 3:42 pm

prvo je najsladje...cestitam na prvopivencu....

ja sam ustimao frizider tako da sam ga iskljucio iz struje i stoji na tavanu...temperatura 18-19 ....

Giga

Post Postao/la Giga » ned stu 10, 2013 4:12 pm

ArtMat je napisao/la:prvo je najsladje...cestitam na prvopivencu....

.
Hvala, ako je najsladje, onda je moj kvasac S-04. :)
Ali ja vjerujem u prvopivence tek ako prezivi do otvaranja flase nakon karbonizacije.
Jos se bojim kvarenja. Poklopac kante ne dihta, a i ceka jos pretakanje u flase...

:wink:

vatre

Post Postao/la vatre » ned stu 10, 2013 4:33 pm

Ovo ti nije dobro s tim poklopcem koji ne dihta, pogotovo u kombinaciji s ovako varirajućim temperaturama. Ako i zanemarimo utjecaj ovako velike fluktacije temperature na kvasac kojemu to sigurno ne odgovara, uzmi u obzir da se volumen sladovine/piva smanjuje dok se hladi. Ako ti poklopac ne dihta, to onda znači da smanjenje volumena uvlači zrak (i tko zna što s njim) iz prostorije u fermentor.

Što se tiče temperature, trebao bi pronaći mjesto gdje je temperatura stabilnija, no to ovisi o tome s čim raspolažeš. Što se tiče poklopca, mogao bi barem probati omotati rub kante gdje dolazi poklopac sa dezinficiranom stretch folijom ili nečime, čisto da spriječiš ulazak poganih mikroba i inih zala koja vrebaju u atmosferi s jedinim ciljem da naškode tvojem prvo-skuhanom... :)

Giga

Post Postao/la Giga » ned stu 10, 2013 4:59 pm

Imam nesto kao podrum, a biti doljnji kat kuce gdje se ne zivi. Sada je tamo 18c.
A omatanje foliom nisam uradio, jer mi smetaju rucke na vrhu kante.

Giga

Post Postao/la Giga » ned stu 10, 2013 5:28 pm

Trenutno stanje...
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.

tinl

Post Postao/la tinl » ned stu 10, 2013 11:07 pm

to sto poklopac kante ne dihta nema nikakve veze s kvarenjem ak nisi do tad usrao ništ.. nemoj dirat mučkat bučkat i ak nikakva gamad nije upala unutra dokle god pivo vrije iznad njega je co2 koji ga čuva i ništ mu neće biti..

veči problem ti je ogromna oscilacija i visoke temperature.
in fermantation we trust

Giga

Post Postao/la Giga » ned stu 10, 2013 11:18 pm

tinl je napisao/la:to sto poklopac kante ne dihta nema nikakve veze s kvarenjem ak nisi do tad usrao ništ.. nemoj dirat mučkat bučkat i ak nikakva gamad nije upala unutra dokle god pivo vrije iznad njega je co2 koji ga čuva i ništ mu neće biti..

veči problem ti je ogromna oscilacija i visoke temperature.
Ok, ovo gore stima.
A temperaturu sam uspio smiriti, sada imam stalno cca 15-17c.

Dali je ova pojava dizanja pjene do poklopca u prvom danu fermentiranja uobicajena ,
a dalje se spusti ovako nisko?

vatre

Post Postao/la vatre » pon stu 11, 2013 8:23 am

Ako ti je temperatura bila 22 kako si napisao, za očekivati je da će kvasac podivljati od sreće i luđački raditi. Upravo u tome je kvaka, bolje ga je držati na stabilnoj, malo nižoj temperaturi da radi smirenije. Pogotovo, kako vidim po slikama, da ti pričaš o temperaturi prostorije - to znači da je u fermentoru bilo još toplije i nebi me čudilo da ti je u tom razdoblju na toj temperaturi poždrao većinu fermentabilnih šećera.

Ja bih ipak razmislio o nekakvoj zaštiti poklopca - CO2 te štiti od zraka (oksidacije) ali to ne znači da nešto možda ne bi moglo uletiti (i preživjeti). Ako ništa, razmisli za idući put da si to nekako riješiš.

tinl

Post Postao/la tinl » pon stu 11, 2013 8:50 am

ak si imao u sobi 22 u fermentoru je bilo 24 ili čak 25 i normalno je da je podivljao. ništa mu se neće dogodit što se kvarenja tiće a kakve alkohole i okuse je stvorio na 24c to češ sam vidjeti jer mu je to definitivno previše..
in fermantation we trust

pklicov

Post Postao/la pklicov » pon stu 11, 2013 8:56 am

Većinom je dovoljno nategnuti stretch foliju preko ruba poklopca i to ti je dovoljno da zadihta poklopac. Iako se neće ništa drastično dogoditi i ako ostane ovako, samo nemoj pehati po tome. U nekim pivovarama se još uvijek piva fermentira otvoreno tako da ti nećeš imati problema.
Ovo s uletavanjem mikroba u niskom letu u fermentor je isto nategnuto, ja sam radio pizdarije sa pivama, ali nikada mi se nije pokvarila piva zbog nedihtanja poklopca na fermentoru, a znao mi je ostajati poluotvoren ili nezaklopljen do kraja.

Također, 12 stupnjeva je super nisko za S-04, daj ti digni tu temperaturu na nekih 18 stupnjeva minimalno. Također, 22 stupnja u fermentoru nije prevelika temperatura i nije uzrok dizanja pjene, osim ako ti to nije bila temperatura prostora pošto je u fermentoru onda 2 do 3 stupnja više. Ako je to slučaj kod tebe može se dogoditi da ćeš imati malo više fusilnih alkohola i bude ti lagano teška piva, ali sa odležavanjem se može stvar popraviti. Dizanje pjene u prva dva dana fermentacije je normalna stvar, neki kvasci rade jače, neki slabije. Dobro aerirana sladovina, lagani overpitch i stvar voli podviljati nekada :)

Odgovori