ove kante za fermentaciju od SZP su za qooratz!
ni zadnji put nije bacalo nista na vrenjacu, ni ovaj put. u 3 dana nisam vidio nijedna mjehuric. kad stisnem poklopac malo bude ššššš ali svuda samo ne na vrenjaci

pa mi vrag nije dao mira pa sam otvorio malo poklopac da vidim sta se desava. ima krausena ljepo gore. temperatura je konstantno 15-16'c. omotao folijom (iako diše oko vrenjače) i ostavio. nadam se da ce bit dobro pivo.
slažem neki recept od stvari koje imam (ne koje sve nuzno moram/planiram skroz iskoristiti);
sladovi:
5kg Badass pale ale
nešto special B (imam oko 0,5kg, po BF bi stavio 350g)
nesto Blacka (imam oko 0,7kg, po BF ide 350g)
Hmelj: 250g cascade, cca 50g simcoe, cca 70g magnum
Kvasac US-05
Nekak mi to izgleda ko *potencijalna black IPA. U brewers friend sta god sam ubacio je bilo zeleno

valjda s tom black ipom nemoš fulat
Kaze frend - ''daj napravi nešta da hrska od hmelja''. To je misao vodilja.
Potrebni savjeti vodilje
- koliko IBU-a je previse? Po kalkulatoru bar; 100 je već granično? (i ja volim gorko i hmeljasto, najvise sam pio 70-80)
- vidim po receptima da ljudi stavljaju često 0,5kg zobenih? zašto? samo zbog pjene?
- Dry Hopao bi s cca 150g cascade na 3 dana. Je li to bačen hmelj, ili se isplati?
- i da mi jednom zauvijek razrješite dilemu oko određivanja količine vode; okvirno računam ovak, a zapravo ni sam nisam siguran zašt tak radim:
količina koju želim u fermentor (pa želim što više, ja bi najradije 40l al ne mogu to na 6 kg slada) najčešće uzimam 20-21l + kg zrnja x 1,1 + ispari za kuhanja (cca 4-5 l). I onda tu dobijem neke količine od početnih 30-32l koje podjelim na strike i sparge (ovisno o loncima pa je to najčešće 22 strike + 8 sparge).
I bude to kao ok, al svaki put se pitam jel radim dobro, i jel mogu dobit više piva s nekom količinom zrnja, ili kad promjenim recept hoce li mi biti preslabo pivo zbog previse vode/vol zrnja.
Kako da jednostavno znam odredit koliko mi vode treba za koliko piva?