cokolada ili kakao

... recepti za pivo i tehnike koje koristite

Moderatori/ce: Poljo,sharkyboy

Avatar
sharkyboy
Postovi: 423
Pridružen/a: sub pro 26, 2015 9:28 pm
Lokacija: Zagreb/Centar

Re: cokolada ili kakao

Post Postao/la sharkyboy » pet svi 15, 2020 9:13 pm

DEDA PEPO je napisao/la:
pet svi 15, 2020 8:28 pm
S obzirom da radim u Graihfatheru malo mi je nezgodno na sredini ukomljavanja dodavati slad, mislim da bi, uvažavajući što veli FrendPero, mogao odtočiti dio sladovine nakon pola sata ukomljavanja i u nju u vreči dodati sladove koje trebam za boju. Da li je ovaj prijedlog OK?. Kada spominjete trpkost, sva moja piva su po meni imale malo trpkasti okus. To vjerojatno potiče od tanina, ali nikad nisam ukomljavao iznad 67/68 C, a tu nije trebalo biti problema, vjerojatno i kod ispiranja ne bi trebalo ići sa višim temperaturama.
Pozdrav i hvala na svim komentarima.
pozdrav,

ne razumijem zast bi bilo nezgodno na pola ukomljavanja dodati slad...pa nije poklopac zašvasan kad počne ukomljavanje..a i da je, fleks u ruke i deri :D... otvori se poklopac, doda se u grain basket, promiješa malo, pokopi opet i vozi miško...moze se produzit i ukomljavanje za tih 5 min ako padne temp i sl al sve je to vise manje tu negdje

što se tiče dodavanje u boil, slutim (nisam siguran al na to mi liči) da imate pola informacije... kod cold steepanja crnog slada (ostavi se samljeveni slad u hladnoj, mlakoj (iz pipe jel/sobne temperature) vodi preko noći) se ta ocijeđena voda dodaje u kuhanje da ofarba sladovinu...osobno sam ovo radio na svojim početcima al trenutno ne radim isto (ne postoji neki posebni razlog)...navodno se taj cold steepani slad tj njegova vodica ima puno manje "negativnih" karakteristika koje dobijemo koristenjem crnog slada u odnosu da je on u mashu...
bolje piva u ruci neg pič*a na grani...Oi!!! živili

Avatar
Poljo
Postovi: 2261
Pridružen/a: sri lip 24, 2015 1:21 pm
Lokacija: Zagreb

Re: cokolada ili kakao

Post Postao/la Poljo » sub svi 16, 2020 12:52 pm

DEDA PEPO je napisao/la:
pet svi 15, 2020 8:28 pm
Kada spominjete trpkost, sva moja piva su po meni imale malo trpkasti okus. To vjerojatno potiče od tanina, ali nikad nisam ukomljavao iznad 67/68 C, a tu nije trebalo biti problema, vjerojatno i kod ispiranja ne bi trebalo ići sa višim temperaturama.
Puno bitnije za smanjenje tanina od temperature ti je pH vode za ukomljavanje, a pogotovo pH vode za ispiranje.
Za ispiranje bi bilo idealno koristiti čistu RO ili destiliranu vodu, ili ako se baš mora koristit pipovača dodati u nju mliječne ili fosforne kiseline dosta. I u samom ukomljavanju bi bilo dobro koristiti što više omekšane vode.

Čak i stoutove kad radim sa ZG vodom koristim oko 70% RO vode i 30% pipovače. Za svijetla piva koristim većinom 100% RO vodu.
slika

Avatar
FrendPero
Postovi: 96
Pridružen/a: uto pro 25, 2018 10:07 am

Re: cokolada ili kakao

Post Postao/la FrendPero » sub svi 16, 2020 5:55 pm

Ja nemam bas tamnih piva iza sebe. Tu sam koristio 80/20 omjer vode u korist ROa. Danas sam mjerio fg dok sam spajao spunding valve i odmah probao uzorak. Dosta trpko se cinilo. Cak i dosta suho unatoč 1029. Uzorak na 33°c.

DEDA PEPO
Postovi: 28
Pridružen/a: ned tra 22, 2018 9:53 pm
Lokacija: Zaprešić

Re: cokolada ili kakao

Post Postao/la DEDA PEPO » pon svi 18, 2020 8:03 pm

Poštovani kolege,
kod ukomljavanja tamnih piva samom kombinacijom sladova i vode sa jednog prorodnog izvora kod Kalnika (procjenjujem dosta tvrda voda - kao Kalnička) dovivam pH oko 5,3- Istom vodom vršim i ispiranje, predlažete li da ispiranje radim sa vodom iz RO (uređaj koristim kod svjetlih piva uz korekciju minerala sa solima i korekciju pH kod ukomljavanja sa mliječnom kiselinom)?
Pozdrav!

Avatar
Poljo
Postovi: 2261
Pridružen/a: sri lip 24, 2015 1:21 pm
Lokacija: Zagreb

Re: cokolada ili kakao

Post Postao/la Poljo » pon svi 18, 2020 8:14 pm

Sigurno ces znacajno ili cak potpuno smanjiti tanine ako ispiranje pocnes raditi s RO vodom.
slika

Odgovori