nekoliko pitanja

... recepti za pivo i tehnike koje koristite

Moderatori/ce: Poljo,sharkyboy

Odgovori
volsi10

nekoliko pitanja

Post Postao/la volsi10 » ned ožu 06, 2016 1:26 am

poz ekipa.. evo iza mene su 3 kuhanja (prvo iz ekstrakta, drugo recimo uspješno all grain i evo treće koje upravo fermentira također na all grain)... unaprijed se ispričavam ako je ova tema već otvorena ili nešto slično al imam nekoliko pitanja na koja bi mi stvarno dobro došli vaši odgovori i mišljenja...

znači kuham stalno biab metodom u bačvi od pive koju grijem na plameniku, tu ukomljavam i kuham hmeljeve... reka sam da sam djelomično zadovoljan kuhanjem jer uvik mislim da može bolje...

uglavnom prva stvar koja me zanima je da bi želio prijeći na ukomljavanje u prijenosnom "piknik" frižideru... izgleda mi prilikom ukomljavanja da mi tekućina puno gubi temperaturu pa je u tih sat vremena ukomljavanja 2 ili 3 puta dogrijavam tako da ne mogu baš precizno mjerit jesu li mi temperature u granici.. zanima me kako izvest to ukomljavanje u frižideru... znači mogu li sve normalno napravit, zagrijat vodu do određene temperature u bačvi kao i dosad, prilit je u moj frižider i u njega onda dodat slad u onu vrečicu iz DM-a to malo promiješat i tamo zadržat sat vremena... zanima me koliko te vrečice iz DM-a dobro odrade svoj posao općenito jer mi izgledaju nekako prenabivene kad ubacim 6kg slada u 1 vreću, pa me zanima može li se to kako učinkovitije odraditi, npr da je slad direktno ubačen u frižider tj u vodu u frižideru, ima li to više smisla i učinka od ukomljavanja u vreći?

dalje.. zanima me kako postići mash out, tj povisiti temperaturu nakon sat vremena ukomljavanja do 75 stupnjeva ako sam ukomljava u frižideru? mogu li odma po isteku sat vremena ukomljavanja samo naglo prilit sve natrag u bačvu i vrećicu iz dm-a isto pribacit u bačvu i onda grijat do 75 i to održat 10 minuta? ima li to smisla s obzirom da mi je to nekako najzgodnija opcija? i onda je samo ocidim i dalje dogrijavam do vrenja i kuham hmelj... znači frižider bi mi poslužio samo privremeno sat vremena za ukomljavanje tj održavanje temperature na tih 66 stupnjeva...

još me zanima da li prilikom hlađenja nakon kuhanja smije bit otklopljena bačva zbog bržeg hlađenja tekućine ili je bitno da je poklopljena zbog spriječavanja neželjenih onečišćenja i infekcija?

posljednja stvar koju sam tia pitat, znači izgleda mi koda pivo dok fermentira kad ga malo probam ili u ranim danima dosta se osjeti aroma hmelja ono baš se lipo osjeti, dok nakon karbonizacije i tijekom konzumiranja mi izgleda kao da i nema toliko te arome... sad me zanima da li postoji mogućnost da je hmelj iz nekog razloga (volia bi saznat kojeg) izgubija tu svoju aromu, ili je to samo stvar u mojoj glavi?

ispričavam se ako sam malo upila al eto ako bi neko bia voljan odgovorit na ovih nekoliko pitanja, bia bi mu stvarno zahvalan :D :D

Poljo

Post Postao/la Poljo » ned ožu 06, 2016 6:58 am

Kad ukomljavas u frizideru vreca ti nije potrebna.. A mash out ako ne zelis povecavat kolicinu u frizideru mozes postic dekokocijom.. Ili ako ti kolicina tekucine nije problem dodavanjen vruce vode.
slika

darioklc
Kontakt:

Post Postao/la darioklc » ned ožu 06, 2016 7:53 am

Da, ne treba ti vreća ali ti treba "cjedilo":
https://hocupivo.wordpress.com/2012/07/ ... mljavanje/
Muka je napraviti spoj između pipe i tog bakrenog dijela a da ne wort ne curi u frizider. Ja sam to riješio sa silikonom koji ne ispušta kemikalije.
Ali preporodio sam se kada sam bacio taj prijenosni hladnjak i napravio ukomljivač od kace za zelje.
I to obložio sa stiroporom.
Probušio rupu i ugradio pipu i to cjedilo.

Odgovori