Brewmonk/BrewDevil/Klarky Fermentor

... boca ili bačva pitanje je sad

Moderatori/ce: Poljo,sharkyboy

Odgovori
Avatar
kajser
Postovi: 215
Pridružen/a: pet sij 18, 2013 10:57 am
Lokacija: Zagreb/Pula

Brewmonk/BrewDevil/Klarky Fermentor

Post Postao/la kajser » čet stu 21, 2019 11:39 pm

Evo da napisem dojam o ovom fermentoru brzinski za sada.

Podosta sam zadovoljan svime osim ventilom na konusu jer ne sluzi nicemu osim za izbaciti trub na pocetku fermentacije. Nije dovoljno velik za kvasac izbacivati jer se odmah zastopa. Nova varijanta je vec na trzistu sa 3/4" ventilom.
Uzeo sam i poklopac sa spiralom i thermowellom sto mi je super za sondu i regulaciju temperature iako sam prelijen da upogonim neku kantu ledene vode za hladenje pa i dalje drzim u frzideru.

Nego ono zbog cega pisem je mogucnost pretakanja u keg pomocu CO2.
Dakle 1/4" crijevo taman pase u ventil za pretakanje te sigurno ne povlaci zrak sto se vidi dok je cijevcica puna, a ventil zatvoren, cijev ostaje puna umjesto da iscuri po podu. Jej #1!
3/8" crijevo lijepo pase u gumeni cep za vrenjacu bez prolaska zraka. Jej #2!
Pretakanje u keg koji je prije napunjen sa starsanom pa na 1 bar totalno ispraznjen sa CO2 kako bi bilo minimalno preostalog zraka u kegu. Upute i usporedba sa metodom propuhavanja praznog kega sa CO2.
http://www.lowoxygenbrewing.com/brewing ... shed-beer/
Na kegu je ostavljen odzracni ventil otvoren (nakon par pretocenih litara) radi... odzracivanja. Pretakanje ide sa OUT spoja, odnosno sa dna kega jasno.
CO2 sam drzao na 0.1 bar i za svaki slucaj svako malo zatvarao i otvarao s obzirom da tank nema odzracni ventil, a ne bi ga bas na prvi test zelio razvalit. Imam dojam da bi se mogao drzati na 0.1 cijelo vrijeme, testirati cu sa vodom nakon sto ova tura odfermentira.
Uglavnom dok je CO2 bio zatvoren, nisam cuo pretakanje, a dok je bio otvoren nisam cuo da CO2 igdje ispusta, dakle nema uvlacenja zraka igdje na fermentoru.
slika
slika

Sam proces je trajao barem 2x duze nego da sam samo gravitacijski ispraznio u keg bez vrenjace na fermentoru, ali ovo mi zvuci puno sigurnije sto se oksidacije tice.
Trebam odfurati ovaj keg i neki pretocen gravitacijom do Zmajske npr. da testiramo razinu otopljenog kisika i vidimo razliku. Samo sad mi je mrsko pretakati na stari nacin :p

Razmisljam nekako zamijeniti gumicu i vrenjacu i montirati John Guest spojnicu na poklopac sa blow off cijevi koju onda lako spojim na CO2 kad zatreba iako ova sekunda izmedu skidanja vrenjace i montiranja cijevi CO2 u gumeni cep sigurno nece drasticno oksidirati pivo.

Odgovori