Pjena

... recepti za pivo i tehnike koje koristite

Moderatori/ce: Poljo,sharkyboy

Odgovori
Jall

Pjena

Post Postao/la Jall » pet svi 06, 2011 7:30 am

Dakle piva su nam više/manje ok okusom,ali nas muči pjena. Ima je kod natakanja pive u čaše,ali vrlo brzo nestaje i nije gusta. Što koristite po tom pitanju??
Never ride faster than your angel can fly

frici

Post Postao/la frici » pet svi 06, 2011 10:42 am

Kojom metodom kuhaš? meni je pjena jako lijepa kad radim sa uzlaznom infuzijom sa tri pauze,a sve što sam ukomljavao na samo jednoj temperaturi oko 67-68 stupnjeva 90minuta ima slabu pjenu.Mislim da je jako bitna ona prva pauza na 50-55 stupnjeva.
frici

400d

Post Postao/la 400d » pet svi 06, 2011 10:50 am

ječmene pahuljice sigurno pomažu formiranju pjene....

frici

Post Postao/la frici » pet svi 06, 2011 10:55 am

Ili neslađeni ječam,to sam već probao.Pahuljice nikako da nađem.
frici

Svarrogh

Post Postao/la Svarrogh » pet svi 06, 2011 12:15 pm

frici je napisao/la:Ili neslađeni ječam,to sam već probao.Pahuljice nikako da nađem.
Imas pahuljice u Billi. Dodju 9kn pola kg! Cuo sam da ima i u Kauflandu ali nikako da odem i malo procunjam.

Deda Mile

Re: Pjena

Post Postao/la Deda Mile » pet svi 06, 2011 12:18 pm

Jall je napisao/la:Dakle piva su nam više/manje ok okusom,ali nas muči pjena. Ima je kod natakanja pive u čaše,ali vrlo brzo nestaje i nije gusta. Što koristite po tom pitanju??
Ono što se može naći u literaturi, za pjenu je važna pauza ( min 30min)koja se radi na 50C do 53C. Amerikanci ju nazivaju protein rest. Ja ju radim obavezno. Radim uzlaznu infuziju; prva pauza je na 40C (acidrest), druga na 50C(protein rest), treća na 63C(betaamilaza rest), četvrta na 70C(alfa amilaza rest) i peta na 76C (mashout).
Ako radim dekokciju sa dva uvarka opet počinjem sa prve dvije pauze na 40C i 50C.
Još je važno koliko dugo kuhaš sladovinu sa hmeljom, jer tada dolazi do koagulacije bjelančevina što je također važno za kvalitetu pjene. Ja u pravilu kuham 1,5 h sve pive, neke duže ako tako piše u receptu.
Prema mom iskustvu najljepšu pjenu (da je gusta i sitna kao šlag) dobije se sa dodatkom zobi. Ja dodam u neke pive (engleske i škotske) oko 0,5kg zobenih pahuljica.
HOMEBREWING OD 1996.
Puno pozdravlja i veselja uz domaće pivo

BanjoBrewer

Post Postao/la BanjoBrewer » pet svi 06, 2011 12:21 pm

400d je napisao/la:ječmene pahuljice sigurno pomažu formiranju pjene....
Koliki postotak? Ja sam trošio 6% u ukupnoj količini zrnja i kita labudova, pjena nestane za čas (čiste čaše, optimalna temperatura i sve to što se obično veže uz "head retention" pravila)

Jall

Post Postao/la Jall » pet svi 06, 2011 3:10 pm

Do sada smo kuhali iz ekstrakta; samo jednu turu je brat skuhao iz zrna,ali se nju još nismo otvorili.
Never ride faster than your angel can fly

BanjoBrewer

Post Postao/la BanjoBrewer » pet svi 06, 2011 3:21 pm

Hm, zanimljivo, meni je iz extrakta (back) pjena svaki put bila odlična (10ak kuhanja), zato sam se malo i razočarao kad sam krenuo u partial mash, 3 - 4 runde, sa svakakvim zobom i ječmom i pjena slabašna skroz. Prvi all grain sam radio nedavno weizen i taj ima pjenu bogovsku, ali to je pšenica, ima proteina i karbonizirano namjerno fajn. Protein rest svakako od sad na dalje radim.

frici

Post Postao/la frici » pet svi 06, 2011 7:39 pm

Svarrogh je napisao/la:
frici je napisao/la:Ili neslađeni ječam,to sam već probao.Pahuljice nikako da nađem.
Imas pahuljice u Billi. Dodju 9kn pola kg! Cuo sam da ima i u Kauflandu ali nikako da odem i malo procunjam.
u kauflandu nema,bio sam i jutros.
frici

baltazar

Post Postao/la baltazar » sub svi 07, 2011 4:13 pm

BanjoBrewer je napisao/la:
400d je napisao/la:ječmene pahuljice sigurno pomažu formiranju pjene....
Koliki postotak? Ja sam trošio 6% u ukupnoj količini zrnja i kita labudova, pjena nestane za čas (čiste čaše, optimalna temperatura i sve to što se obično veže uz "head retention" pravila)
to je ljepota ovog hobija sto stalno ucis...kao sto je mile sve ljepo napisao, tu i male pogreske kod ukomljavanja igraju veliku ulogu jedna od tih je i oksidacija sladovine prilikom mjesanja vode i slada na vecim tem.(ne bi se smjelo previse ozracivat sladovinu...)
zatim pokusati vrucu sladovinu sto manje "uznemiravan "(dok je vruca dolazi do oksidacije koja je losa a kada se ohladi ozracivanje je potrebno i pozeljno za bolji rad kvasca)

Odgovori