Sisačko slobodno

... recepti za pivo i tehnike koje koristite

Moderatori/ce: Poljo,sharkyboy

Odgovori
OLD

Post Postao/la OLD » čet kol 11, 2011 10:30 pm

Proces sam prilično dobro isplanirao( ustvari oćito nisam). Čitam sve moguće već tri mjeseca. Sastojke i ovo ostalo sve dobro izračunam ali vidim da je u pitanju ipak ovo drugo što si rekao. Trebam se ustvari bolje upoznati sa opremom (loncem) Imam neki stari njemački koji je malo širi pa izgleda da puno hlapi. Zato mi stalno pobjegne OG nebu pod oblake :roll:
Imam jedno pitanje. Kad sam hladio sladovinu u sredini mi se počelo nešto stvarati. Neznam kako da opišem ali kao neko rijetko tijesto. :?:
Hvala
Volim ih zahmeljene.

diS

Post Postao/la diS » čet kol 11, 2011 10:35 pm

To nakupine proteina (cold break) koje se javljaju pri brzom hlađenju sladovine.

OLD

Post Postao/la OLD » čet kol 11, 2011 10:36 pm

Jeli to smije ući u fermentor, jer mi je i toga malo pobjeglo unutra?
Volim ih zahmeljene.

diS

Post Postao/la diS » čet kol 11, 2011 10:43 pm

Nije nikakav problem. Pivo može biti nešto mutnije kad se zagrije u boci (jer se ti proteini opet povežu), tako da je to više vizualne prirode.

OLD

Post Postao/la OLD » čet kol 11, 2011 10:48 pm

Puno hvala na odgovoru :D Sad mi je lakše jer sam već mislio da sam nešto gadn uje... . Hoće li tu Irish Moss biti od pomoći? Iako mi nije bitno kako izgleda već da je okus kako treba. :wink:
Volim ih zahmeljene.

diS

Post Postao/la diS » čet kol 11, 2011 11:01 pm

Hoće, irish moss je "prizemljio" veći dio bjelančevina i proteina, ako ti je dio i ušao u fermentor nije problem jer će se prilikom primarne sve skupa istaložiti na dnu.
Samo pripazi da prilikom pretakanja to ne povućeš u boce, al i ako ti uleti pivo će biti isto, samo će pri dnu boce ostat veći sloj taloga uz kvasac.

Ti si svoje napravio, sad se relaxiraj i pusti kvascima da odrade posao do kraja.

OLD

Post Postao/la OLD » pet kol 12, 2011 12:36 pm

Vrenje je počelo. Stavio sam onu vrenjaču u obliku slova S pa klokoće ko parna lokomotiva. Kvasac je safebrew s-33. Ne znam dali on inače tako brzo odrađuje?
Volim ih zahmeljene.

400d

Post Postao/la 400d » pet kol 12, 2011 12:39 pm

OLD je napisao/la:Vrenje je počelo. Stavio sam onu vrenjaču u obliku slova S pa klokoće ko parna lokomotiva. Kvasac je safebrew s-33. Ne znam dali on inače tako brzo odrađuje?
ti po brzini oslobađanja CO2 kroz jednostrano propusni ventil ne možeš znati koliko brzo kvasac "odrađuje"
I like the smell of fermentation in the morning

OLD

Post Postao/la OLD » pet kol 12, 2011 12:42 pm

Krivo sam se izrazio. Barem je pokazatelj burne fermentacije, zar ne?
Volim ih zahmeljene.

400d

Post Postao/la 400d » pet kol 12, 2011 12:46 pm

OLD je napisao/la:Krivo sam se izrazio. Barem je pokazatelj burne fermentacije, zar ne?
recimo to tako. ali ja sam na primjer imao fermentacije u kojima je pivo kipilo kroz vreonjaču, toliko burne da sam mislio da će izbiti poklopac fermentora, ali su trajale jako dugo.

također, bilo je i obratnih situacija, gdje je pivo prevrelo a da nisam ni vidio značajnije znakove fermentacije (ni krauzen, ni mjehurići u vreonjači)

OLD

Post Postao/la OLD » pet kol 12, 2011 12:57 pm

Ajd onda savjet kako da najbolje ocjenim neki završetak fermentacije. Imam onaj moštomjer (po Oechsleu, ćula od pola metra) za koji moram izvaditi barem pola litre pive za neko mjerenje. Dva, tri mjerenja i ode tri flaše. Žao mi toga ko cucku a i bojim se kontaminacije budući da nemam pipe na prva dva fermentora. Pročitao sam sve moguće o tome , ali ipak mislim da je najbolje iz prve ruke. Pa ako može onako neki savjet po iskustvu, bio bih zahvalan :wink:
Volim ih zahmeljene.

buky1

Post Postao/la buky1 » pet kol 12, 2011 1:00 pm

Moj (zapravo tvoj 400D - po tvom receptu)Kolsch letio je 2 dana van, imaju i slike negdje na forumu. Sad, nakon 2 tjedna primarne jedva se dovukao do 1.010. Danas cu ga pretocit na sekundarnu sa želatinom i flaširanje kad se vratim s mora.

PS: Mislit cu na vas forumaše dok budem ždero škampe i gušio se u Gambrinusu i Kozelu

400d

Post Postao/la 400d » pet kol 12, 2011 1:14 pm

OLD je napisao/la:Ajd onda savjet kako da najbolje ocjenim neki završetak fermentacije. Imam onaj moštomjer (po Oechsleu, ćula od pola metra) za koji moram izvaditi barem pola litre pive za neko mjerenje. Dva, tri mjerenja i ode tri flaše. Žao mi toga ko cucku a i bojim se kontaminacije budući da nemam pipe na prva dva fermentora. Pročitao sam sve moguće o tome , ali ipak mislim da je najbolje iz prve ruke. Pa ako može onako neki savjet po iskustvu, bio bih zahvalan :wink:
savjet je da čekaš 15 dana i ništa ne diraš. u međuvremenu naruči hidrometar sa menzurom na ebayu za par dolara koji bi trebao stići u roku od tih 15 dana. uzorak je manji od pola decilitra. od 15 do 21 dana fermentacije, svaki drugi dan uzimaj uzorak i mjeri. ako nakon tri uzastopna dana bude nepromijenjen imaš dvije opcije:

a) naliti pivo u sekundarni fermentor na želatinu za bistrenje
b) flaširati direktno iz primarnog

za sada ti preporučujem flaširanje direktno iz primarnog i ne diranje u flaširano pivo idućih 21 dan.

OLD

Post Postao/la OLD » čet kol 18, 2011 12:54 pm

Danas sam prvi put natocio malo ovog mog prvog all-grain piva i iznenadio se. Nakon 7 dana fermentacije to već ima puno karakteristika pravog piva. Miriši na pivo, izgleda ko fanta (žuto ko dukat), prosječno gazirano, prilično gorko (ali gorčina koja nekako sasvim odgovara iako nevolim pregorka piva) i suho. Budući da sam ukomljavao na 63-64 C to sam i mislio dobiti jer nisam (iskreno) imao pojma što to znači suho pivo ( po okusu). Žao mi je što nisam bacio slikicu jer sam ga otišao probati misleći da je sigurno za baciti. Ovako izgleda da će ipak nešto biti. Držim se savjeta od 400d pa neću prebacivati u sekundarni. Nadam se da će se koliko toliko razbistriti jer je prilično mutno.
Volim ih zahmeljene.

OLD

Post Postao/la OLD » čet kol 18, 2011 10:17 pm

Jedno pitanje u vezi sekundarne fermentacije. Budući da sam nabavio neki stakleni demižon od 20 litara, a mog pivca ima nekih 16 litara. Jeli to premalo za sekundarnu fermentaciju u demižonu od 20 lit. Koliko sam vidio da ameri demižone za sekundarnu fermentaciju pune do vrha kao zbog opasnosti od oksidacije. Ovdje bi bilo čak 5 lit praznog prostora. Jeli to previše?
ne da mi vrag mira :roll:
Volim ih zahmeljene.

Odgovori