Ukomljavanje

... recepti za pivo i tehnike koje koristite

Moderatori/ce: Poljo,sharkyboy

diS

Post Postao/la diS » pon lis 24, 2011 7:56 am

Postoji tehnika zvana "blending" kad skuhaš jače pivo i razrijediš ga vodom do željenog OGa.
Nisam probao al ako se držiš nekih pravila/limita navodno nema velike razlike u okusu:

http://www.byo.com/stories/techniques/a ... techniques

gollum

Post Postao/la gollum » pon lis 24, 2011 11:10 pm

diS je napisao/la:Postoji tehnika zvana "blending" kad skuhaš jače pivo i razrijediš ga vodom do željenog OGa.
Nisam probao al ako se držiš nekih pravila/limita navodno nema velike razlike u okusu:

http://www.byo.com/stories/techniques/a ... techniques
Ovo je interesantno i definitivno jedno od rjesenja ali ima puno previse nacina za zafrknut pivu pa mislim da cu ipak na kraju pokusat preradit neku pivsku bacvu u lonac, bar onu od 35 lit ako je nadjem negdje. Ja sam mislio za prvi put barem skuhat ostatak u manjem loncu pa sve poslije spojit u fermentoru, je to uopce pametno ili mogu nesto sje..t?

okarm

Post Postao/la okarm » pon lis 24, 2011 11:55 pm

ja zadnjih par kuhanja uopce ne cijedim u drugu posudu nakon ukomljavnja...

nakon sto ukomljavanje zavrsi samo pojacam vatru i pocinjem sa kuhanjem, dok cekam da sladovina zavrije uzmem rucnu presu za cvarke i sa velikom sefljom iz lonca grabim slad i istiscem ga nad loncem... ocijedim ga stvarno dobro, a za 10kg slada mi mozda treba 10 minuta.. taman za to vrijeme sladovina zavrije i bacam prvu turu hmelja unutra...

olaksam si posao maksimalno, a nema zajebancije sa slaufima, pipama i hrpom posuda... koristim samo jedan kotao i to je to...

diS

Post Postao/la diS » uto lis 25, 2011 7:40 am

gollum je napisao/la:Ja sam mislio za prvi put barem skuhat ostatak u manjem loncu pa sve poslije spojit u fermentoru, je to uopce pametno ili mogu nesto sje..t?
Misliš kuhat u 2 lonca pa pomiješat? Neće bit problema dok paziš na omjere slada i vode, dobiveni OG u oba lonca i finalni OG nakon miješanja, i naravno na dezinfekciju jer ipak imaš dva piva za ohladiti.

Ja sam dosad sva piva radio silaznom infuzijom sa dvostrukim ispiranjem, ukomljavao na 63-67° ovisno o vrsti piva, jednom sam kod pšeničnog išao i na protein rest na 55° al nisam osjetio razliku (vjerojatno jer je slad dovoljno midificiran pa dodatni rest nije potreban).
Koristim tzv. 3-tier sistem, iz pvc kace u posudu za ukomljavanje pa u lonac prirodnim padom. Trenutno su nosači metalni "kozlići", al planiram napravit drveni koji će imat stalno mjesto u podrumu.

hrvoje461

Post Postao/la hrvoje461 » uto lis 25, 2011 10:33 am

Ja nekad ukomljavam u mash tun-u a nekad radim BIAB.Kad ukomljavam u mash tun-u onda to radim na 66 stupnjeva 90 min, a kad radim BIAB onda krenem s 53 pa dignem na 67 i zavrsim na 75 to sve skupa traje nekih 2 sata ako sve temeratire nastojim zadrzati po 30 minuta. Iako sam na nekim forumima procitao da kad se radi BIAB ne mozes ispirati to nije tocno jer ja vrecu u kojoj je slad izvadim nakon sto se dobro ocjedila u drugi (manji) lonac i isperem je tamo s 2x5 l vode. Kasnije to dodam u veci lonac u kojemu sam radio BIAB i onda to sve zajedno kuham.
Nemam pojma kakva iskustva imaju drugi ali moje je iskustvo takvo da mi je piva uvjek bila bolja kad sam je radio BIAB nego kad sam ukomljavao u mash tun-u. Plus nema problema s zacepljenim cjevima za cjedenja.

pacman

Post Postao/la pacman » uto lis 25, 2011 1:54 pm

mislim da cu i ja za pocetak probati sa BIAB tehnikom. nekako mi izgleda dosta jednostavnije i uvleike olaksava stvar.

dali je netko probao ukomljavati tako da nije drzao u frizideru ili nekoj drugoj dobro izoliranoj posudi, nego temperature odrzavao sa pplinskim plamenikom.

probao bih kuhati u kotlu za rakiju pa me zanima koliko je ovako odrzavanje temperature komplicirano, dok ne napravim bolju opremu
Nakon osmog piva se i najjednostavnije misli izražavaju složeno.

Ferdo

Post Postao/la Ferdo » uto lis 25, 2011 2:07 pm

Bez problema. Samo pazi da vreća ne dodiruje dno kotla dok plamenik radi.
Slad se mora unutar vreće i promješati, ne postupati kao s čajem u filter vrećici. To znači: ne prepuniti vreću.
4-5 kg slada za veliku vreću je dosta, ako prepuniš bojim se da će biti teško isprati.
Opusti se i nastavi kuhati pivo

mirko

Post Postao/la mirko » uto lis 25, 2011 2:48 pm

pacman je napisao/la:dali je netko probao ukomljavati tako da nije drzao u frizideru ili nekoj drugoj dobro izoliranoj posudi, nego temperature odrzavao sa pplinskim plamenikom.
Ja tako radim, imam emajlirani lonac i kad postignem željenu temperaturu stavim poklopac, tu i tamo ga dignem da promiješam. Temperatura se drži oko dvadeset minuta, nakon toga je dovoljno pola minute dogrijavanja. Samo pazi na ovo što je Ferdo napisao, da za vrijeme grijanja nekako držiš vreću iznad dna.
Ferdo je napisao/la:Slad se mora unutar vreće i promješati, ne postupati kao s čajem u filter vrećici. To znači: ne prepuniti vreću.
4-5 kg slada za veliku vreću je dosta, ako prepuniš bojim se da će biti teško isprati.
Ispirem tako da na vrh lonca stavim mrežu (zapravo plastificirana ograda s velikim razmakom između žica) i na nju vreću. Prelijevam vruću vodu i istovremeno kuhačom pritišćem slad u vreći. Vreća poprimi plosnat oblik pa se vjerojatno uspije dobro isprati. Oko 4 kile slada su taman, vreća lako pukne dok ju se miješa i stišće kuhačom.
Zanima me može li se koristiti veći kotao i više vreća?

hrvoje461

Post Postao/la hrvoje461 » uto lis 25, 2011 3:42 pm

mirko je napisao/la: Zanima me može li se koristiti veći kotao i više vreća?
Mislim da to ovisi samo o tome koliki lonac imas i koliku vrecu mozes podignuti iz lonca da ti se ocjedi.

mirko

Post Postao/la mirko » uto lis 25, 2011 4:40 pm

Razmišljao sam o nekom većem loncu i korištenju npr. dvije ili tri vreće iz DM-a. Sve mi zvuči u redu osim podizanja vreća kod grijanja (možda bi nekakvo mrežasto duplo dno pomoglo) jer bi to moglo biti dosta zahtjevno. A za cijeđenje bi pak lonac morao biti jako širok (ovo vjerojatno nije problem kod ukomljavanja ali onda se za kuhanje ne može koristiti isti lonac).

mali badem

Post Postao/la mali badem » uto lis 25, 2011 9:42 pm

vrečicu zaveži za plosnat ravnalo 3-5cm široko,a dužine veće od promjera lonca.dok plamenik radi namotaj 2-3 kruga na ravnalo ,da se ne odmota ravnalo (metalno)učvrsti štipaljkom.eto nije nešto ali ....

pacman

Post Postao/la pacman » uto lis 25, 2011 9:52 pm

koliko koštaju vrecice u DM-u i dali se mogu koristiti vise puta
Nakon osmog piva se i najjednostavnije misli izražavaju složeno.

mali badem

Post Postao/la mali badem » uto lis 25, 2011 10:00 pm

ak se ne varam 15-ak kn dva kom,veća i manja,koriiiiiiiiiiistiš više puta

OLD

Post Postao/la OLD » uto lis 25, 2011 10:19 pm

Ja sam koristio te vrećice iz DM-a kad sam prvi put radio od zrna i nisam još imao mash tun. Stavio slad u vrećicu i ukomljavao 60 min u prijenosnom hladnjaku. To ocijedio i u hladnjaku sam imao prilično bistru sladovinu. pretočio u lonac i kuhao. Onu manju ( dobiješ ih dvije) koristim kad pretačem u fermentor kao cijedilo za hmelj. I da koštaju 15 kuna dva komada.
Volim ih zahmeljene.

gollum

Post Postao/la gollum » čet lis 27, 2011 2:07 pm

diS je napisao/la: Misliš kuhat u 2 lonca pa pomiješat? Neće bit problema dok paziš na omjere slada i vode, dobiveni OG u oba lonca i finalni OG nakon miješanja, i naravno na dezinfekciju jer ipak imaš dva piva za ohladiti.
Čekaj, ako ukomljavam 5 kg slada u cca 15 lit vode i isperem sa još cca 15 lit vode, trebao bih valjda izvuć bar 22-23 lit tekućine sa istim OG koju bi podijelio u glavni lonac i ostatak od cca 5 lit u drugi manji i nastavio normalnim postupkom, cak sam mislio i nesto hmelja dodat u taj manji u pravilnim razmacima. Ce bit to ok tako ili imam recept za katastrofu?

Odgovori