dobivanje slada

... recepti za pivo i tehnike koje koristite

Moderatori/ce: Poljo,sharkyboy

algao

dobivanje slada

Post Postao/la algao » sub tra 04, 2009 11:42 am

ječam sam nabiavio kod nekog tipa koji ima stoku,dakle to je stočni ječam nije pravi pivski

2.1 kg ječma

ječam sam očistio od nečistoča kroz sito jer u tom ječmu ima još neka sjemena koja nisu ječam

stavio sam ga u kantu od 20 litara i napunio je vodom te ostavio 48 sati da nabubri

zatim sam sve ocjedio i stavio na ravnu površinu na neke tacne kao šta su po menzama i pokrio krpom ali da ne bude to predebeli sloj cca 5 cm jer bi bacilo plijesan

ostavio sam to neznam točno koliko dana ali mjerilo je kad baci klicu zelenu deblju jer isto tako baci neke tanke klice,znači zelena klica kad naraste cca duplo od zrna
onda moraš prekinut klijanje

prekineš tako da staviš u pećnicu na temp 60-70 stupnjeva ja sam sjebao stavio sam na 150 i dobio tamno pivo

jer na maloj temp ga sušiš toliko dok ne klice popadaju
najbolje prvi dan 2 -sata pa drugi dan 2 - sata,ja nisam imao vremena pa sam sve u 2 sata završio to ne valja za svjetlo pivo

onda kad je to suho presiješ da padnu klice treba ostat samo zrno (uvjek nešto ostane) i samljet kao prekrupu ja sam to samljeo na spravu kojoj melješ orahe ,peršin itd nikako u mlinac za kavu jer bi bilo pre sitno

to to je spremno za ukomljavanje- od one količine 2,1 kg ječma
dobio sam 1,6 kg slada dodao sam malo smeđeg šećera cca 2 žličice za kavu
to je to

sad čekam šta će biti od te pive jer sam to stavio 1 travanja da odleži
neznam šta će biti ali miris ima super gorčinu također

malimiha

Post Postao/la malimiha » sub tra 04, 2009 4:06 pm

znaci moze da se i u pecnici susi ma ev kad bude vasar kupujem 5 kg jecma i krecem u proizvodnju heheh a i ima mi kolega neku veliku pec cca 1 x 3 m u radioni neznam zasta sluzi al mi je reko da se mogu u njoj susit kojekakve stvari

a koliko to dugo klija ono dan dva ili vise da li to poslje zaljevas na klijanju

admin
Site Admin

Post Postao/la admin » pon tra 06, 2009 5:49 pm

ostavio sam to neznam točno koliko dana ali mjerilo je kad baci klicu zelenu deblju jer isto tako baci neke tanke klice,znači zelena klica kad naraste cca duplo od zrna
onda moraš prekinut klijanje
hmmm... u vecini literature na koju sam ja nelatio klica se pusta do 3/4 velicine zrna... da ti nije klica previse secera pojela?

Andrej

malimiha

Post Postao/la malimiha » pon tra 06, 2009 10:45 pm

znaci samo da proklija da izbaci klicu to je par adan u vlaznim uvjetima

dmalinic

Post Postao/la dmalinic » ned tra 19, 2009 9:35 pm

Pozdrav! Algao možeš li reći kakog je ukusa to tvoje tamno pivo, da li se puno razlikuje od kupovnog, da li je gorčije nego inače ili se baš tako i pravi tamno pivo da ječam propečeš na preko 100 stupnjeva nakon što je proklijao? Zanima me jer mi je zanimljivije tamno pivo a i sam bi se okušao u home made, ipak je drukčije kada sam nešto napraviš!

algao

slad

Post Postao/la algao » pon tra 20, 2009 10:15 am

bok

ja sam dobio tamno pivo sasvim slučajno kao što sam naveo tu gore

okus super meni je bolje nego ovo kupovno mada neki koji su probali nije im se svidjelo jer možda je pregorko ali samo staviš manje hmelja
i trebao sam još jednom profiltrirat
okus ove pive je sličan neke irske pive košta 0.33 12.00kn u trgovini slučajno sam naišao na to pivo

preporuka stavi manje hmelja i jedan mali dio slada karameliziraj gai dodaj unutra bit će još bolje
uzdravlje

dmalinic

Post Postao/la dmalinic » sri tra 22, 2009 12:29 am

Samo još da znam kako se karamelizira bilo bi dobro! Da li se proklijali ječam propeče na većoj temperaturi ili nekako drugačije?
Nabavio sam i ja nešto stočnog ječma pa bi se okušao u pravljenju slada, a nakon toga naravno i piva!

algao

Post Postao/la algao » čet tra 23, 2009 10:53 am

znaš napravit karamel o d šećera
tako se pravi i ovo samo pažljivije da ne zagori
moraš dodat malo smeđeg šećera

Daj pive

Post Postao/la Daj pive » ned svi 10, 2009 8:44 am

Ja razgovarao sa čovjekom koji ima ječam za izradu pive i obečao mi je ostavit koliko treba

Naravno čeka se da se pobere kombajnom :D
slika

malimiha

Post Postao/la malimiha » pet lip 19, 2009 9:13 am

i ja sam narucio 100kg pivskog jecma kod kolege da mi ostavi a uzeo sam od djeda 5-6 kg stocnog i napravio isti postupak kao algao sam je bio negdje 24 h pod vodom da nabubri to je bilo preksinoc a jucer sam ga stavio na klijanje

i stavio sam ga u dve vece tepsije u sloj debljine cca5 cm i vec se vid mali pupoljci klice nabavio sam neku literaturu
tamo kazu da se treba to mjesat svak dan tri puta i kad dobije tu zelenu klicu cca 3/4 zrna treba prestat s klijanje mi na susenje a moze i ne sunce sad su visoke temperature :wink:

algao

Post Postao/la algao » sub lip 27, 2009 10:56 am

kako ti je ispao slad*?

malimiha

Post Postao/la malimiha » ned srp 12, 2009 5:15 pm

isto mi je prerasla klica al zbog ovakvog vremena sto je bilo ovih dana al dodo sam secera i dobio pivo sam sto mi se osjeti po trulim jajima jel mi je kvasac bio jako star a nije mi se za to malo dalo ici u gradisku po drugi kod marbora al uglavno htio sam saznati dal je moguce proizvesti slad i vidio sam da je moguce

ev sad nevecer idem kod kolege po 80 ak kg pivskog jecma pa cu ga veceres stavit namocit o opet proiz slad :wink:

malimiha

Post Postao/la malimiha » ned srp 12, 2009 5:30 pm

isto mi je prerasla klica al zbog ovakvog vremena sto je bilo ovih dana al dodo sam secera i dobio pivo sam sto mi se osjeti po trulim jajima jel mi je kvasac bio jako star a nije mi se za to malo dalo ici u gradisku po drugi kod marbora al uglavno htio sam saznati dal je moguce proizvesti slad i vidio sam da je moguce

ev sad nevecer idem kod kolege po 80 ak kg pivskog jecma pa cu ga veceres stavit namocit o opet proiz slad :wink:

ninoid

Post Postao/la ninoid » uto srp 28, 2009 10:00 pm

E ovo je prava stvar, a ne da nabavljamo superskupe ekstrakte poštom.
Gdje ste nabavili hmelj? Da li treba više vrsta hmelja?
Negdje sam čitao da može i obični pekarski, ali svježi kvasac. Je li to netko probao sa ovim sladom?

admin
Site Admin

Post Postao/la admin » sri srp 29, 2009 12:26 pm

ninoid je napisao/la:E ovo je prava stvar, a ne da nabavljamo superskupe ekstrakte poštom.
Gdje ste nabavili hmelj? Da li treba više vrsta hmelja?
Negdje sam čitao da može i obični pekarski, ali svježi kvasac. Je li to netko probao sa ovim sladom?
vidi:
http://www.pivarstvo.info/forum/viewtopic.php?p=1766 i slobodno se javi

Odgovori