Pomagajte drugovi!

... recepti za pivo i tehnike koje koristite

Moderatori/ce: Poljo,sharkyboy

Odgovori
baltazar

Post Postao/la baltazar » pon sij 16, 2012 11:08 pm

meni se to dogodilo sa zadnjim psenicnim pivom a stavio sam kilu zobenih pahuljica bas zbog pjene i postojanosti,ali mi pivo stoji kao i kod tebe na 18 stupnjeva,prije pijenja stavim ga u hladnjak na sat dva da se ohladi ali kad natocis pivo nakon par sekundi pjena nestane(pivo je gazirano) ostalo mi par boca nekih 6-7 dana u hladnjaku i sad kad natocis to pivo pjena ne da je postojana nego je ne mozes maknut(ostane ti vjenac od pjene)...zasto? :shock:

400d

Post Postao/la 400d » uto sij 17, 2012 8:48 am

meni se to također desilo s jednim stoutom. to sam pripisao velikoj količini tamnih sladova. e sad, moguće je da to i nije razlog....

možda da svi nađemo u takvim pivima nešto zajedničko - nešto što smo svi uradili, a možda nismo ni svjesni....

možda je razlog nešto sasvim treće...
I like the smell of fermentation in the morning

babangida

Post Postao/la babangida » ned sij 29, 2012 10:41 am

Kratko pitanje, hitan odgovor. Pada neki snijeg vamo, pa se plasim da mi ne unisti buduce pivo, pa me zanima da li lonac prilikom hladjenja smijem poklopiti alu-folijom? Vita jela zelen bor salji brzi odgovor?
Dvije litre na dan, doktor iz kuce van!!

diS

Post Postao/la diS » ned sij 29, 2012 11:07 am

Ja ga uvijek poklopim pri hlađenju.
Mislim da nemaš straha od DMSa.

babangida

Post Postao/la babangida » ned sij 29, 2012 11:36 am

Dude, WTF is DMS?

Zedni

Post Postao/la Zedni » ned sij 29, 2012 12:08 pm

DMS (Dimethyl Sulfide) nastaje tijekom kuhanja, tako da ako si imao maknut poklopac nemas brige, sto je trebalo ispariti isparilo je, slobodno pokrij prilikom hladenja.

procitaj malo o tome...

Dimethyl Sulfides (DMS)/ Cooked Vegetable Flavors
Like diacetyl in ales, DMS is common in many light lagers and is considered to be part of the character. DMS is produced in the wort during the boil by the reduction of another compound, S-methyl-methionine (SMM), which is itself produced during malting. When a malt is roasted or toasted, the SMM is reduced beforehand and does not manifest as DMS in the wort, which explains why it is more prevalent in pale lagers. In other styles, DMS is a common off-flavor, and can be caused by poor brewing practices or bacterial infections.

Kod: Označi sve

DMS is continuously produced in the wort while it is hot and is usually removed by vaporization during the boil. If the wort is cooled slowly these compounds will not be removed from the wort and will dissolve back in. Thus it is important to not completely cover the brewpot during the boil or allow condensate to drip back into the pot from the lid. The wort should also be cooled quickly after the boil, either by immersing in an ice bath or using a wort chiller.

When caused by bacterial infection, DMS has a more rancid character, more liked cooked cabbage than corn. It is usually the result of poor sanitation. Repitching the yeast from an infected batch of beer will perpetuate the problem.
http://www.howtobrew.com/section4/chapter21-2.html
On Tap:
Extra Stout, ESB, APA
Fermenting:
Saaz Pale Ale
Next Brews:
Weizen, Porter, IPA

babangida

Post Postao/la babangida » ned sij 29, 2012 12:20 pm

To stari!! Hvala na objasnjenju! Nikada ne kuham s poklopcem, uvijek otklopljeno. A kazem pada neko govno s neba, a krecem ga hladit uskoro pa dal da ga poklopim ili ne... Sad znam da smijem. Jos jednom velka fala!

mali badem

Post Postao/la mali badem » ned sij 29, 2012 12:22 pm

babangida je napisao/la:Dude, WTF is DMS?
ne brini ,nije ni upola strašno ko PMS :wink: :D

Oskar

Post Postao/la Oskar » ned sij 29, 2012 12:27 pm

Je, jedan od gadnijih mirisa. Imam ga u porteru, i totalno se ne da pit.

S obzirom da sam prošao nekoliko takvih mirisa u mini šaržama, malo sam istraživao. Pa sam naletio na svašta: klorofenol (smrad klora), dimetil sulfid (DMS, kuhano povrće, meni smrdi na kuhano zelje), acetaldehid (zelena jabuka), benzaldehid, diacetil (maslac), etil acetat (lak za nokte, razređivač, aceton), esteri (npr. bananasti izoamil acetat, inače općenito voćni mirisi).
Neki se jednostavno sprečavaju, neki se jednostavno izliječe odležavanjem. Neki za*ebu šaržu i više ne moš ništa, kao npr DMS.
Osim linka koji je postao žedni, imaš nešto i na beeradvocate.com.

diS

Post Postao/la diS » ned sij 29, 2012 4:09 pm

mali badem je napisao/la:
babangida je napisao/la:Dude, WTF is DMS?
ne brini ,nije ni upola strašno ko PMS :wink: :D
iliti PT PMS aka PUNICA :D:D

petro

Post Postao/la petro » ned sij 29, 2012 4:51 pm

Ja hladim u velikom loncu s vodom i ledom i na lonac stavim steriliziranu pelenu platnenu i na taj naćin mi niš ne pada u lonac a para brže izađe van nego da je poklopljeno s poklopcem i brže se ohladi.

babangida

Post Postao/la babangida » ned sij 29, 2012 7:36 pm

Ma ja ga oladio sa folijom gore. Za sat vremena bilo je na 22 stupnja, pa kako mu bude... Nije bas da mi se baca sarza, ali ako moradnem ko ga jebe! Kuvat ce se i sljedeci vikend opet... BTW bio je to danas moj prvi lager u karijeri. 1.048 pocetna, sve sa saazom. Drzat cu ga na 9 stupnjeva ako mi vrijeme dozvoli, a sve prognoze kazu da hoce. Navijam za sebe!

babangida

Post Postao/la babangida » sub vel 25, 2012 11:55 am

Ljudi! Upao mi je komad kobasice u vrucu sladovinu kad sam ju krenio dizat na sto stupnjeva... Hoce li to biti problem ili ce biti sve u redu kada temperatura dodje do stoje i pocnem dodavati hmeljove... Koji crnjak.... Jebo me otac pijani!?! Pomagajte drugovi!!!

Zedni

Post Postao/la Zedni » sub vel 25, 2012 12:00 pm

Kuhanjem se sve dobro sterilizira, ne moras se brinuti kontaminacije, a i tesko da ce ti pivo povuci neke okuse, ako je bilo samo na tren... :D :zivjeli2:
On Tap:
Extra Stout, ESB, APA
Fermenting:
Saaz Pale Ale
Next Brews:
Weizen, Porter, IPA

Svarrogh

Post Postao/la Svarrogh » sub vel 25, 2012 12:16 pm

babangida je napisao/la:Ljudi! Upao mi je komad kobasice u vrucu sladovinu kad sam ju krenio dizat na sto stupnjeva... Hoce li to biti problem ili ce biti sve u redu kada temperatura dodje do stoje i pocnem dodavati hmeljove... Koji crnjak.... Jebo me otac pijani!?! Pomagajte drugovi!!!
Hahaha :) Zakon! Meni je kapnio vosak dok je fermentiralo i ispalo je ok! Mozda si upravo otkrio novi okus za slavonce :D Javi kako je ispalo!

Odgovori