PriMarius & Šogor in action
Moderatori/ce: Poljo,sharkyboy
- Oskar
U prvoj turi sam stavljal u pol boca dekstrozu i u pol boca kuhinjski obični bijeli. Nisam osjetio značajnu razliku u karbonizaciji kad sam uspoređivao. Doduše tad sam bil ono baš totalni početnik, možda bi danas osjetio neku razliku, a i u slučaju dodanih pjenušavih žitarica bi vjerojatno pjena bila nešto viša u korist dekstroze, given enough time to sazrijevanje.
- PriMarius
HERMS
evo plana izrade HERMSa 'za po doma'
ideja prema onom kaj sam vidil na forumima tu i okolo, pa sam skiciral da si predočim kak bi izgledalo gotovo... pumpa bi bila ona magnetna iz batisa kakvu ima admin... još bi konstrukciju snizili za cca 10ak cm tak da plamenik dođe na pod ispod bačvi (heh i sad kad sam to napisal sam skužil da nisam nigdje stavil plamenik u skicu - bum u finalnu)... kaj mislite jel bu funkcioniralo ili bi trebalo kaj doradit i jel ta pumpa dost jaka da potera tekućinu kroz tolki sistem... svi komentari i savjeti dobrodošli...

*edit
stavil sam dodatne rendere po fazama da se vidi tok sistema... tam di fale dijelovi cijevi ne znači da ih nebu u finalu
- finalno je onak kao na prvoj skici, jedino kaj sam dodal još jednu pipu nakon pumpe kojom se regulira protok tekućine nakon pumpe
MT>HLT>MT

HLT>MT>B

B>CFC>B/Fermentor (da li je bolje hladiti recirkuliranjem i whirpoolom kompletnu količinu u bačvi, pa ohlađenu pretakat u fermentor, ili direktno ići B>CFC>F

a ovo je bila prva varijanta konstrukcije dok mi nisu nenadano uletile dvije 50L bačve nekidan... jedna 30L za zagrijavanje vode i kuhanje + prenosni frižider za ukomljavanje

ideja prema onom kaj sam vidil na forumima tu i okolo, pa sam skiciral da si predočim kak bi izgledalo gotovo... pumpa bi bila ona magnetna iz batisa kakvu ima admin... još bi konstrukciju snizili za cca 10ak cm tak da plamenik dođe na pod ispod bačvi (heh i sad kad sam to napisal sam skužil da nisam nigdje stavil plamenik u skicu - bum u finalnu)... kaj mislite jel bu funkcioniralo ili bi trebalo kaj doradit i jel ta pumpa dost jaka da potera tekućinu kroz tolki sistem... svi komentari i savjeti dobrodošli...

*edit
stavil sam dodatne rendere po fazama da se vidi tok sistema... tam di fale dijelovi cijevi ne znači da ih nebu u finalu
MT>HLT>MT

HLT>MT>B

B>CFC>B/Fermentor (da li je bolje hladiti recirkuliranjem i whirpoolom kompletnu količinu u bačvi, pa ohlađenu pretakat u fermentor, ili direktno ići B>CFC>F

a ovo je bila prva varijanta konstrukcije dok mi nisu nenadano uletile dvije 50L bačve nekidan... jedna 30L za zagrijavanje vode i kuhanje + prenosni frižider za ukomljavanje

Zadnja izmjena: PriMarius, dana/u uto vel 21, 2012 3:00 am, ukupno mijenjano 1 put.
stin...stern...st'nning
numzph-numonh, bleeargh...
if you don’t like it, it probably wasn’t meant for you...
hahahahahahahahah hahahahah jač crč majkemmm... (Tinl)
-
Travolta
Re: HERMS
jel u ovoj prvoj bacvi ukoljavas,a ovoj dole nastavlas kuhat??PriMarius je napisao/la:evo plana izrade HERMSa 'za po doma'
- PriMarius
meni se čini zaakon, pogotovo kaj je to prva piva koju smo skuhali... makar smo imali malih problema sa cijeđenjem i te i druge ture, jer nismo imali još razrađen sistem, pa smo ukomljavali u dm vreći i nismo mogli dobro isprat i ocijedit, tak da mi se čini da je malko vodenkastije u odnosu kak bi trebalo bit, ali to si ja tak mislim, neznam procijenit... još uvijek ima onak nekak miris meda kad se natoči i to mi je mrak... i svi koji su probali (s iznimkom dva člana familije koji su popljuvali, al onak kak me nebi zvređal ni neko ko mi želi da ne uspijem, tak da sam to pripisal zavisti) su rekli da im je odlično, neki da im je bolje od medvedgradse rezane, neki da im je bolje od St.Peters Ruby Red - kaj mi je bilo onak melem... poznaniku je frendica kojoj odnesoh dve boce za degustaciju ponudila i čovjek reko: "ovo bi mogo cijeli dan lizat!"... hiihi... - al bilo bi mi super u stvari kad bi bilo uskoro neko druženje, pa donjet na probu da iskusniji kažu svoja mišljenja jer ovi koji su nam nahvalili u stvari i nisu probali preveć drugih piva...
drugu turu smo kuhali neko kakti zimsko s klinčićima, oraščićem, đumbirom i cimetom i to je ispalo dosta vodenastije od očekivanog...
a treću turu - snpa - smo ukomljavali i ispirali u prenosnom frižideru i to je ispalo super... dobili smo točno predviđen OG, imali samo primarnu i to od četiri tjedna, tak da smo flaširali s tjedan dana zakašnjenja, uz FG 1.010 zadnjih tjedan+ dana...
sad smo imali malu pauzu od dva mjeseca bez kuhanja, al sad se aktivno pripremamo - zasad i dalje još neko vrijeme na osnovnom sistemu od 30L bačve ali bumo probali prilagođavat vodu
tak da jedva čekam upogonit ovo čudo i razradit malo više prilagodbu vode s kupljenim RO filterom, pa da počnemo radit još bolju pivu...
evo sam da skinem fotke s fotića, pa uploadam zimsko i snpa...
drugu turu smo kuhali neko kakti zimsko s klinčićima, oraščićem, đumbirom i cimetom i to je ispalo dosta vodenastije od očekivanog...
a treću turu - snpa - smo ukomljavali i ispirali u prenosnom frižideru i to je ispalo super... dobili smo točno predviđen OG, imali samo primarnu i to od četiri tjedna, tak da smo flaširali s tjedan dana zakašnjenja, uz FG 1.010 zadnjih tjedan+ dana...
sad smo imali malu pauzu od dva mjeseca bez kuhanja, al sad se aktivno pripremamo - zasad i dalje još neko vrijeme na osnovnom sistemu od 30L bačve ali bumo probali prilagođavat vodu
tak da jedva čekam upogonit ovo čudo i razradit malo više prilagodbu vode s kupljenim RO filterom, pa da počnemo radit još bolju pivu...
evo sam da skinem fotke s fotića, pa uploadam zimsko i snpa...
stin...stern...st'nning
- mali badem
stalno se moram uvjeravati da ovo nije fotka.
(da si napisal ja nebi pital ;kako,koji program)uz ovakvu skicu dobro bi došle strelice smjera (u boji)da vidimo jesu svi ventili na broju
HERMS ima značajnih prednosti.dis,buky,admin i Ti,visoko ste ste postavili ljestvicu
- PriMarius
- PriMarius
@mali badem > program je cinema4d - izmodelirano i izrenderirano... razmišljal sam i o tome da napravim simuaciju protoka, ali to još proučavam... na žalost pipe su skinute s nekog google 3D modelatora pa mi ih se nije dalo 'rastavljat' tak da nemrem sam tak zakretat ručke
, ali bum ofarbal cirkulaciju po redoslijedu kuhanja, da se vidi kak hoda i jel sam opće sve dobro pohvatal...
stin...stern...st'nning
- PriMarius
je - 50mm prime / F1.4 
imal sam prvo manualca, pa je bila nedavno neka akcija i sad imam af... obožavam oba objektiva...
evo dvije fotke s manualcem... doduše nije piva, al bitće...

last bite

screaming females @ kset, zagreb 08.11.10.
imal sam prvo manualca, pa je bila nedavno neka akcija i sad imam af... obožavam oba objektiva...
evo dvije fotke s manualcem... doduše nije piva, al bitće...

last bite

screaming females @ kset, zagreb 08.11.10.
stin...stern...st'nning
- PriMarius
- diS
Dobro rečeno.. skromnost ti je vrlina 
Svakako isprobaj pumpu prije izrade konstrukcije, ovako "na oko" mi se čini da je premala vertikala do pumpe al ne mora značit, ovisno kako ćeš ju okrenit.
Ja još uvijek usavršavam položaj svojih pumpi, npr. kod zadnjeg kuhanja sam hladnjak morao dignut na gajbu da bi dobio dovoljan tlak tako da ću ih morat drugačije pozicionirat.
S čim ćete grijat HLT, plin?
Svakako isprobaj pumpu prije izrade konstrukcije, ovako "na oko" mi se čini da je premala vertikala do pumpe al ne mora značit, ovisno kako ćeš ju okrenit.
Ja još uvijek usavršavam položaj svojih pumpi, npr. kod zadnjeg kuhanja sam hladnjak morao dignut na gajbu da bi dobio dovoljan tlak tako da ću ih morat drugačije pozicionirat.
S čim ćete grijat HLT, plin?