Možda jedino da presječem koju žicu i budem primoran kupit novog, a ovog odnijet u podrum na "popravak"..
Pečenje slada
Moderatori/ce: Poljo,sharkyboy
- diS
- Ferdo
- Wodillica
Evo linka gdje su metode po kojima pečem sladove u pečnici sa ventilatorom. Mogu reći da sam zadovoljan dobivenim rezultatima.
http://barleypopmaker.info/2009/12/08/h ... our-malts/
http://barleypopmaker.info/2009/12/08/h ... our-malts/
Ne volim kad mi gaće uđu, gdje već uđu i da vodim brigu tuđu.......
- mali badem
do sad sam zrnje pekel u Al okruglom modlu za kruh,debela Fe ploča ispod i "naš plamenik".kakva je okrutna zima bila,napravil sam solidne zalihe.
Eh,ali ,ponudim kompiću a on :neću.ak mi se dopadne ,veli,nebuš mogel ponoviti
Već neko vrijeme fermentiram namjeru primit se konstrukcije bubnja.
neko je spomenuo ili....ali ideja sa fen-om za skidanje boje mi se sviđa.
konstrukcija će biti prilagođena upuhivanju vrućeg zraka,volumen 6-9 l (pol kile će vrj ići u jednoj turi).nešto od materijala čeka isfermentiranu ideju i nacrt
ps.sad sam tek videl :http://www.youtube.com/watch?v=gIO54NhG ... re=related
ovo je igračka , za kavu možda !? ,ali za našu namjenu nije .
Eh,ali ,ponudim kompiću a on :neću.ak mi se dopadne ,veli,nebuš mogel ponoviti
Već neko vrijeme fermentiram namjeru primit se konstrukcije bubnja.
neko je spomenuo ili....ali ideja sa fen-om za skidanje boje mi se sviđa.
konstrukcija će biti prilagođena upuhivanju vrućeg zraka,volumen 6-9 l (pol kile će vrj ići u jednoj turi).nešto od materijala čeka isfermentiranu ideju i nacrt
ps.sad sam tek videl :http://www.youtube.com/watch?v=gIO54NhG ... re=related
ovo je igračka , za kavu možda !? ,ali za našu namjenu nije .
- panorama
Imam novu pecnicu sa strujanjem zraka u kojoj nazalost vise nema mogucnosti rostiljanja piceka na rostfrei sipki, pogonjenoj malim elektromotorom, pa si nekaj mislim da bi se to moglo upogoniti za przenje slada u pecnicama koje to imaju. Mislim da bi popuno nova metalna limenka od cca 5 litara s poklopcem ( kao za boje i lakove ) mogla savrseno posluziti.
Centralno probusiti dno i poklopac (rupa mora bti pravokutna u dimenziji raznja ) , sitne rupice po plastu limenke, provuci razanj, napuniti sladom te uz par ekperimentiranja doci do potebne temperature u suodnosu sa kolicinom slada i zeljenom bojom.
Trosak materijala bi bio minimalan a izrada brza.
Centralno probusiti dno i poklopac (rupa mora bti pravokutna u dimenziji raznja ) , sitne rupice po plastu limenke, provuci razanj, napuniti sladom te uz par ekperimentiranja doci do potebne temperature u suodnosu sa kolicinom slada i zeljenom bojom.
Trosak materijala bi bio minimalan a izrada brza.
Podroom brueri
- newbeer
Re: Pečenje slada
ali zar ovo cudo vec nema u sebi nekakve grijace?kad vec pece kruhFerdo je napisao/la:Kako se ovoga nije nitko od nas prije sjetio?!
http://www.youtube.com/watch?v=Xb2N7wyD ... re=related
Ako radi za sirova zrna kave moralo bi raditi i za zrnja slada.
Tko će prvi eksperimentirati?
- mali badem
- ervin
Re: Pečenje slada
pa ima da, trebalo bi ga samo razvalit i stavit drugu elektroniku. samo da prati temp i pali ovu mjesalicu. ali preskupa je to igracka da bi ju netko isao ispravnu upropastit. ja vec dugo vremena neuspjesno trazim neku staru pecnicu koja ima taj motoric za pilenewbeer je napisao/la:ali zar ovo cudo vec nema u sebi nekakve grijace?kad vec pece kruhFerdo je napisao/la:Kako se ovoga nije nitko od nas prije sjetio?!
http://www.youtube.com/watch?v=Xb2N7wyD ... re=related
Ako radi za sirova zrna kave moralo bi raditi i za zrnja slada.
Tko će prvi eksperimentirati?
- admin
- Site Admin
Masa piceka je ravnomjerno rasporedjena oko raznja i nije potrebna velika snaga da ga vrti. Zrnje je na dnu bubnja i motorcek nema snage za to i crkne. I mile moze ovo potvrditi jer je i on morao staviti drugi jaci motor. Tako da ako imate i pecnicu bez razja moze raditi jer tako i onako treba drugi motor.
- ervin
ma znam da, ali ove vec imaju ono ulezistenje za sipku napravljeno. imam jednu pecnicu koju ne koristim, pa bi ju mogao prepravit. tim vise kad je situacija sa sladom kod nas katastrofa, ovako bi rijesio bar taj problem. ne znam kakav je motor od vesmasine? jel on malo jaci? trebao bi bit po nekoj logici...admin je napisao/la:Masa piceka je ravnomjerno rasporedjena oko raznja i nije potrebna velika snaga da ga vrti. Zrnje je na dnu bubnja i motorcek nema snage za to i crkne. I mile moze ovo potvrditi jer je i on morao staviti drugi jaci motor. Tako da ako imate i pecnicu bez razja moze raditi jer tako i onako treba drugi motor.
- Don Genovese
- Ferdo
- panorama
Treba u bubanj ugraditi nekakve pregrade da miješa zrnevlje a time će se izbjeći disbalans i opterećenje motora.admin je napisao/la:Masa piceka je ravnomjerno rasporedjena oko raznja i nije potrebna velika snaga da ga vrti. Zrnje je na dnu bubnja i motorcek nema snage za to i crkne. I mile moze ovo potvrditi jer je i on morao staviti drugi jaci motor. Tako da ako imate i pecnicu bez razja moze raditi jer tako i onako treba drugi motor.
Vešmašinski motor je predimenzioniran jer vrti puno više tereta, gdje ga smjestiti i kako regulirati brzinu vrtnje ?
Trenutno razmišljam o napravi složenoj od mehanizma za ražanj s motorčekom od brisača, limenkom od cca. 5 litara i jeftilen hot-air uređajem iz Bauhausa ili Lidla. To bi trebalo biti najekonomičnije zbog kvalitetnog prijenosa topline putem vrućeg zraka, a vizualna kontrola bi bila jednostavnija.
Podroom brueri