pucanje staklenih boca tijekom karbonizacije

... kada stvari krenu po zlu

Moderatori/ce: Poljo,sharkyboy

Ptoof

pucanje staklenih boca tijekom karbonizacije

Post Postao/la Ptoof » uto svi 22, 2012 10:44 am

Pošto nisam našao nigdje ovakav topic, a potaknut sam naravno svojim pucanjem boca, evo da ga stavim pa da ljudi, koji su bili te "sreće", podijele iskustva...

Pivo je bilo flaširano prije 9 dana, fermentacija samo u primarnom, završena, fg oko 1017, og 1067, kvasac t-58, temperatura odležavanja začepljenih boca 20-22C, pri flaširanju korišteno 4-4,5 g šećera na 0,5 l.
1. boca pukla 7. dana nakon flaširanja, 2. 8. dan, pa odlučio mora se piti čim prije. No ostavio sam par boca za testiranje. E sad i inače sam karbonizirao istom količinom šećera no pucanja nikada nije bilo, i sad možda bitan dio tada sam flaširao u smeđe boce (staro ožujsko, vukovarsko, trapisti 0.33, švabe). U ovim zelenim bocama(karlovačko, ožujsko, velebitsko, ne one od pana) dolazi do pucanja.
Pitanje je: jeli debljina stakla kod tih smeđih boca veća pa izdrže viši tlak?
neznam što bi drugo bilo, nevjerujem da sam slučajno stavio duple količine šečera.

Napišite i svoja iskustva...

400d

Post Postao/la 400d » uto svi 22, 2012 10:51 am

moje iskustvo bi bilo da si prerano flaširao. 1.017 je 74% atenuacije, a taj kvasac regularno ide do 80%, pa možda i preko.

ja sam na svom zadnjem pivu sa US-05 imao rekordnih 86% atenuaciju. prvo je stalo neko vrijeme, pa je nastavilo.

koliko si dugo držao na fermentaciji ukupno dana?

boja boca nema veze s tim

:mrgreen:
I like the smell of fermentation in the morning

Ptoof

Post Postao/la Ptoof » uto svi 22, 2012 10:56 am

ma ne mislim na boju nego mislim možda da su bile kvalitetnije prije, više je pivarska industrija davala para za boce prij, kolko znnam zato su i prešli na zelene, kao jeftinija proizvodnja...:?
Flaširano nakon 16 dana. Sa tim kvascem sa flaširao prije i nakon 10 dana, pa nije bilo problema. Možda povišena temperatura ima tu utjecaj?

buky1

Post Postao/la buky1 » uto svi 22, 2012 11:14 am

Ja u zadnje vrijeme na primarnoj držim 3 tjedna i na sekundarnoj dok se ne izbistri... Mislim da ispod 3 tjedna ne treba flaširati...

400d

Post Postao/la 400d » uto svi 22, 2012 11:18 am

Ptoof je napisao/la:ma ne mislim na boju nego mislim možda da su bile kvalitetnije prije, više je pivarska industrija davala para za boce prij, kolko znnam zato su i prešli na zelene, kao jeftinija proizvodnja...:?
Flaširano nakon 16 dana. Sa tim kvascem sa flaširao prije i nakon 10 dana, pa nije bilo problema. Možda povišena temperatura ima tu utjecaj?
16 dana je prekratka fermentacija za pivo sa tolikim OG-om u svakom slučaju. nisu ti ništa manje kvalitetne boce, radi se jednostavno o 4,5 grama šećera + neprevreli šećer u nedovoljno odfermentiranoj sladovini = pucanje boca.

za prosječna piva sa OG 1.050 preporučuje se minimum primarne fermentacije od 21 dan, a za piva sa većim OG i više. kako radi kvalitete piva u smislu okusa i svega što se u pivu dešava post-fermentacijski, tako i radi sigurnosti da kvasac nije otišao na pauzu i zaspao koji dan....
I like the smell of fermentation in the morning

Ptoof

Post Postao/la Ptoof » uto svi 22, 2012 11:33 am

evo išao raditi istraživanje nije neki broj uzoraka no eto, sve su čiste, 0.5 i vjerojatno u njima ima nekoliko grama vode i ostalog.
Računao sam mase smeđih i zelenih boca:
Zelene boce (5 uzoraka, s onim kao skraćenim vrhom, novijim, tamo gdje ide čep, glava boce, neznam kako da opišem): 327+337+337+342+329 Prosjek: 334.4 g
Smeđe boce (2 uzorka, one od vukovarskog, stariji vrh boce, onaj duži): 385+382 Prosjek: 383.5 g
Švabska (ona kao za gosser, 1 uzorak, duži vrh): 397 g
Zelena (1 uzorak, duži vrh): 383 g

Ja mislim da su istanjili staklo ne vjerujem da je glava boce nosi razliku od 50g. No vjeropjatno to nije razlog mog pucanja.

Piše da t-58 ima 65-75%, neki navode 73% attenuation, no naravno može varirati kako ga pukne

petro

Post Postao/la petro » uto svi 22, 2012 11:55 am

Ja sam se uvjerio da je ovo kaj pišu 400d i buky o preranom flaširanju točno.Za sad nisam imal eksplodirane boce jer sam stavljal manje šećera ali dvaput sam flaširal pivu nakon 2 tjedna jer mi je već nakon 5 dana FG bio kao i prije flaširanja nakon 14 dana.Kvasac je bio s-33,recepti slični i kod zadnje pive sam ostavil 3 tjedna.Nakon 7 dana je FG bio 1.012,nakon 14 dana isto ali nakon 21 dan je pao na 1.009.Inače sam uvijek držal 3 tjedna,onda sam zbog nestrpljivosti dvaput ranije flaširal jer sam mislil da je gotovo,sad se opet vraćam na 3 tjedna jer nije za bezveze da svi pišu da je 3 tjedna neki minimalni razumni period.

Ptoof

Post Postao/la Ptoof » uto svi 22, 2012 12:12 pm

ma je, treba 3 tjedna stajati i to se potpuno slažem, al eto nestrpljiv sam bio jer pivo nije bilo kod mene pa je trebalo putovati do prijatelja i naci u isto vrijeme slobodnog vremena, a nisam želio da mi leži na tropu duže od 3 tjedna.
no ja sam radio još jednu šaržu u isto vrijeme gdje je og bio 1.078 a fg 1.024, znači attenuation oko 69% i one do sada nisu pukle, one su u smeđim bocama. nešto sam čitao i nebi trebalo se karbonizirati u ovima zelenima iznad 3-3.5 vol CO2. a moje je baš granica ukoliko je fermentacija završila.

mali badem

Post Postao/la mali badem » uto svi 22, 2012 2:23 pm

nema dileme oko razloga pucanja i potrebnog trajanja fermentacije!No,primjetio sam da su najtanje smeđe flaše od staročeškog.jedino su one pucale kod upuhivanja pare prilikom čščenja. ptoof,daj opiši to pucanje boca!!

Ptoof

Post Postao/la Ptoof » uto svi 22, 2012 8:45 pm

pucaju dolje. ne dođe do eksplozije. nego se samo odvoji gornji dio od podine boce, tu negdje u razini sa sedimentom kvasaca. Kad sam ih otvarao nije bilo vodoskoka, nego je samo malo počelo pjene izlaziti iz boce, što bi trebalo biti normalno za nedozrelu pivu.

buky1

Post Postao/la buky1 » uto svi 22, 2012 10:00 pm

ma mani se ti vaganja boca i debljine stakla. Meni je tek tu i tamo koja iz lidla pukla a bile su 0,66 i duplo lakše od recimo žuje. ima negdje i usporedba vaganja. Uglavnom, pusti pivo da odfermentira i neće puć ni da ga u sijalicu natočiš :D

Artanis

Post Postao/la Artanis » sri svi 23, 2012 12:09 am

Vidim da autor teme flašira sa 4-4,5 grama šećera po boci. Zar nije to ipak malo previše?
Svako ima svoj ukus valjda, no meni je npr. sasvim dovoljno 3,5 grama dekstroze po boci i to daje približno 2.5 CO2 što je neki standard za svijetli lager.

chuck boris

Post Postao/la chuck boris » sri svi 23, 2012 3:21 pm

Popisujem Artanisa. ja sam prije stavljao 5g običnog ili 10g dekstroze ali pokazalo se da mi je to previše. sad ukucam parametre u beersmith i sve je ok. flaširao sam prije mjesec dana belgijanca sa OG 1.080 i FG 1.020 sa 6.8g dekstroze po litri i pivo je super gazirano. onako malo jače, kao što stil nalaže

Ptoof

Post Postao/la Ptoof » sri svi 23, 2012 4:06 pm

buky1 je napisao/la:ma mani se ti vaganja boca i debljine stakla. Meni je tek tu i tamo koja iz lidla pukla a bile su 0,66 i duplo lakše od recimo žuje. ima negdje i usporedba vaganja. Uglavnom, pusti pivo da odfermentira i neće puć ni da ga u sijalicu natočiš :D
kad sam tvrdoglav 8)
ja i dalje tvrdim da su i boce krivci, jer samo su te određene pucale, ostale nisu. prihvaćam da je mogući razlog nedovršena fermentacija, ali i plus boce.
dok mi ne pukne jedna ova teža ne mjenjam mišljenje.
Artanis je napisao/la:Vidim da autor teme flašira sa 4-4,5 grama šećera po boci. Zar nije to ipak malo previše?
Svako ima svoj ukus valjda, no meni je npr. sasvim dovoljno 3,5 grama dekstroze po boci i to daje približno 2.5 CO2 što je neki standard za svijetli lager.
chuck boris je napisao/la:Popisujem Artanisa. ja sam prije stavljao 5g običnog ili 10g dekstroze ali pokazalo se da mi je to previše. sad ukucam parametre u beersmith i sve je ok. flaširao sam prije mjesec dana belgijanca sa OG 1.080 i FG 1.020 sa 6.8g dekstroze po litri i pivo je super gazirano. onako malo jače, kao što stil nalaže
količina šećera ovisi o vrsti pive koju radim. meni osobno belgijanci odgovaraju kad su jače karbonizirani, a ovaj je bio neka mix verzija za tripel karmeliet.

mali badem

Post Postao/la mali badem » sri svi 23, 2012 4:29 pm

:) kad voziš po rubu uvjek nešto može krenuti loše .inače ,mislim da su najjače boce od vatrogasnog aparata :idea: :wink:

Odgovori