Prevara sa Paulaner pivom u Srbiji

... recepti za pivo i tehnike koje koristite

Moderatori/ce: Poljo,sharkyboy

Odgovori
Toma30

Prevara sa Paulaner pivom u Srbiji

Post Postao/la Toma30 » sub kol 04, 2012 8:16 am

Dragi forumasi, verovatno ste vecina iz Hrvatske. Dajem ovde otvoreno pismo koje sam kao kritiku poslao uvozniku Paulaner piva za Srbiju. Odatle mozete videti istorijate celog problema i prevare koja moze i u vasoj zemlji da se dogodi.

Postovani,

ljubitelj sam nemackih piva, prvenstveno Hefe-Bier. Zivim u Berlinu i imam solidno iskustvo oko kvaliteta i pregleda cena piva u Nemackoj.

Paulaner pivo koje vasa firma importira u Srbiju je trece klase, i duplo skuplje nego u Nemackoj. Prva klasa flasiranog paulaera na teritoriji cele Nemacke (dakle ne u konzervi) svih vrsta je 0.85 centi. Pivo koje vi dobijate iz Minhena je trece klase i prodajete ga u konzervama, ako se ne varam, za 150 dinara. Tolika je cena bila prosle godine kada sam u Beogradu kupio to pivo.

Ovo konzerva-Paulaner pivo koje vi importirate, dakle treceg razreda, u Nemackoj moze da se kupi samo u diskotnim prodavnicama tipa Netto i Penny. I verovali ili ne u tim prodavnicama je cena konzerva-Paulanera 0,69 centi. Dakle rec je o nizerazrednom kvalitetu koje se pogotovo u Minhenu ionako lose prodaje. Tu nema potrebe da se iscudjavate, ako ste pravedni, jer to isto cini i pivara Franziskaner liferujuci ovim diskontnim prodavnicama svoje Weissbier po ceni od 0.59 centi, uzasnog i odvratnog kvaliteta.

Prema tome, mislim da ste srbskom trzistu po nepravednim uslovima ponudili Paulaner pivo. Zbog cene i zbog kvaliteta. Prosle godine posetio sam beogradski festival piva i konstatovao da vase Hefe-Weizen Dunkel Bier, dakle toceno, takodje nije istog kvaliteta kao u Nemackoj, a prodavali ste ga ako se pravilno secam za vise od 200 dinara, pri cemu je, kako vidim, van festivala piva cena tocenog 0,5 l ovog tamnog psenicnog piva 280 dinara (na Banjici). To je dodatni pokazatelj da je zaista i vase toceno pivo losijeg kvaliteta nego u Minhenu.

Obracavam se kao istinski ljubitelj piva koji je deprimiran cinjenicom da u Srbiji vise NE POSTJI NI JEDNA JEDINA DOMACA pivara koja koristi domace sirovine, kao i cinjeniceom da se hemlj u Srbiji skoro 10 godina nigde ne sadi.

Paulaner je visoko kvalitetno pivo koje je preskupo za srbsko trziste, a kada bi vi insistirali na isporuci njihovog piva koje je istog kvaliteta kao u Nemackoj, cena bi u Srbiji bila jos skuplja i nedostupna. Nemoguce je da vama ove cinjenice nisu nepoznate. Kada bi domaci potrosaci bili upoznati sa ovim diskrepancijama u ceni i kvalitetu koji vi dobijate verovatno bi se i uzdrzali od kupovine ovog piva. To sto se vama podmetnulo oko cene i kvaliteta desilo se i sa srbskim distribuiterom Erdingera, piva losijeg kvaliteta i skuplje cene (ali ne kao vase).

U Nemackoj ima preko 2000 pivara, koje proizvode fenomenalna piva, cak ponekad i ravno Paulaneru, i to pod strasno povoljnijim uslovima. Moj vam je predlog da ako vec uvozite nemacko pivo uvezete neko drugo pivo koje ce zadovoljiti zelju za kvalitetom i finansijske prilike srbskih kupaca.

Stojim vam na raspolaganju za svaku sugestiju ili dodatno objasnjenje.

Tomica Miladinovic
+3816.....

babangida

Post Postao/la babangida » sub kol 04, 2012 9:48 am

Najbolje se ne sekirati! Od sekiranja dobijes bore, pa odu zivci, ode ten.... Onda te nitko nece, pa te nitko ne voli. Svi te izbjegavaju, kao ono, zurim nemam vremena. I tako ti zivot prodje.

Naravno da je trecerazredno pivo, kao i velika vecina mnogih drugih. Zato mi ovdje na forumu kuhamo svoja piva. Svoje, pune ljubavi hefee i weizene i hefeweizene i dunkele i dunkelweizene, dubele, tripele, altove, APAe, IPAe, SNPAove and many, many, many, many more...

Ako budes ikada u Sl. Brodu dobrodosao si na domace pivo i mezu.

Zivila ti opcina!
Dvije litre na dan, doktor iz kuce van!!

AnGar

Post Postao/la AnGar » sub kol 04, 2012 9:50 am

zalosno ali ipak istinito!
mi spadamo u zemlje treceg svijeta zeljeli mi to ili ne i s obzirom na to imam najmanje povlastica i najskuplji zivot, standard od kurca.
necudi me sto je to tako jer mozda politika kod vas to tako govori, kod nas sigurno...
ja sam "PAF" kada sam vidio da Kraševa Bajadera kosta jeftinije u Americi nego kod nas kada je ides kupiti.

zato svabi i piju "nasu" pivu (karlovacko i ozujsko) jer jednostavno sve njihovo sto je ovde ne vrijedi tih novaca i onda ne zele ni kupovati...

a iskreno pa cak mozda i realno 90% ljudi koji piju pivo uopce neznaju sto je dobro pivo i vise od toga im je bitna cjena. a da ne govorim da je preko 10kn sramotno dati za pola litre piva!

mogao bih jos pisati ali suzdrzati cu se i odjaviti za danas!!

LP,
Ante
nije pivo krivo sto se popilo,
krivi su ljudi sto ih je opilo!

okarm

Post Postao/la okarm » sub kol 04, 2012 10:27 am

ne znam, meni zvuci malo nevjerojatno da bi neka pivovara klasificirala piva po kvaliteti i na tome radila dobit.. na cijenu sirovine ode niti 5% od finalne cijene piva, tako da se jednostavno ne isplati tu raditi neke muljaze..

ja sam osobno tvrdio da je erdinger iz flase i limenke totalno razlicit... dok mi frend nije natocio svako u posebnu casu, a da ja nisam znao koje je koje... naravno da su mi tad bila potpuno istog okusa i da nisam mogao skuziti razliku... sve je to u glavi, cak i danas kad popijem erdinger iz limenke mi se cini da nije dobar ko iz flase, makar znam da su isti..
Zadnja izmjena: okarm, dana/u sub kol 04, 2012 1:47 pm, ukupno mijenjano 1 put.

Svarrogh

Post Postao/la Svarrogh » sub kol 04, 2012 1:03 pm

Mozda jeste 5% ali ako pogledas kolicine sa kojima barataju onda smanjenje bilo cega donosi ogroman profit. Na limenci pise hmeljni ekstrakt. Koliko samo na tome ustede novaca...

okarm

Post Postao/la okarm » sub kol 04, 2012 1:52 pm

pa da, al sumnjam da tu ustede na sirovini, vjerojatno na drugim stvarima tipa skladistenje i transport...
a i ne vidim zbog cega bi hmeljni ekstrakt bio losiji od cesera za krajni proizvod... ne znam, ja i dalje tvrdim da razlike u kvaliteti izmedju piva u boci i onog u limenci nema..

buky1

Post Postao/la buky1 » sub kol 04, 2012 2:19 pm

mozda nema razlike između limenke i boce. Ali definitivno se na naša tržišta šalje roba treće klase. Od čokolade, deterdženta, mesa, odjeće, auta... Pa vjerovatno i piva....

Ferdo

Post Postao/la Ferdo » sub kol 04, 2012 5:13 pm

Buky je to točno opisao. To je tako jer za svoje predstavnike biramo najgore među nama. Nitko ne štiti potrošača kod nas. A u susjedstvu je slično. Ovaj je sagledao situaciju i svjestan je svoje nemoći.
http://www.youtube.com/watch?v=MpA8tlNA ... ure=fvwrel
Opusti se i nastavi kuhati pivo

Geordie

Post Postao/la Geordie » sub kol 04, 2012 8:54 pm

Mislim da je u Srbiju lakse uvesti kokain nego pivo. Porez je zvanicno 0%,ali,postoje godisnje kvote koje se ispune 1 januara!! Nakon toga porez skace na 30%,pa pdv i to na robu i na cenu transporta!? E sad nije kraj,svaki put kad uvezete pivo,jednu limenku ili 100Hl,morate da date uzorak na analizu,i to kosta recimo 200E. Trziste Srbije je jako zatvoreno,postoje neki pomaci i mi smo srecni kad vidimo da je neko uspeo da uveze npr. Baltiku ili Krombacher,ali sve je to uglavnom kratkog daha. Prosecna ponuda u prodavnicama je 10-ak vrsta.
Monopol koji drze Apatin i Celarevo je prejak i jos dugo cemo biti uskraceni za neku iole bolju ponudu(za nas je Hrvatsko trziste vau! Imate beershop i Chimay,potpuni eldorado za nas).

t32

Post Postao/la t32 » sub lip 15, 2013 7:09 pm

nešto sam primjetio na leffe blonde, ako budem imao priliku i uslikati ću. inače u belgiji sam pio leffe blonde i ne sjećam se kakav je bio jer tad sam piva gledao kroz prizmu 'što prije ga potuč da me udari' no kupivši jedno u merkatoru zamjetio sam jednu stvar. navedeni su tamo sastojci (vičem napamet) ječmeni slad, hmelj (ili ekstrakt hmelja ne sjećam se), kvasac i voda. međutim kad pogledate na mađarskom piše i kukorica, a svi dobro znamo što je kukorica. ili slučajan ili najmeran previd, ali na mađarskoj deklaraciji piše da unutra djelom idu i kuruzom.

stoga, ne čudi ako kupiš neko fensi pšenično,a dobiješ kvalitetu grafenwaldera iz lidla. jednostavno, ljudi piju što misle da piju (većina), a zapravo da za kvalitetu nije briga i da znaju.

osoba a: piješ levenbrau?
osoba b: da, švapsko, prva liga.

Balkanska realnost.

pklicov

Post Postao/la pklicov » sub lip 15, 2013 9:16 pm

ja sam pio Bavariu u Nizozemskoj i tri puta bolja nego u Hr. Pio sam i razne Trippele i Belgian Ale i ostala piva i kod njih koštaju oko 1E u dućanu, kod nas se prodaju za cirka 20 do 30 kuna i to tri puta lošija. Nije to ništa čudno, zašto ljubiteljima kuruze dati pravu stvar :)

Odgovori