destiliranje kiselkastog piva
Moderatori/ce: Poljo,sharkyboy
- diS
- 400d
- babangida
Jednom prilikom sam kupio "konzumne" nesladjene zitarice, jecam i raz. Pravio sam nekakav stout. Popio sam jednom prilikom jedno pivo i za pet minuta sam se isro ko grlica... Iz mene je izasla crna tekucina. Smrdila je kao tamno pivo od govana. Odmah poslje popijenog piva. Kolega je paralelno samnom pio pivo iz iste sarze, nije se isro. Njegovo govno bilo je tvrdo i zdrave, smedje boje. Moje skromno misljenje je da ODREDJENE boce nisu dovoljno dobro oprane. Ja sam prolio svoju sarzu. Apeliram! Nemoj proljevati svoju, moze biti da su pojedine boce slabo dezinficirane. Moje skromno misljenje.danny_boy je napisao/la:@ervin
Jedno pitanje. Pivo stout koje sam pravio je isto tako dobilo kiselkasti okus,
uglavnom mislim da je neka infekcija u pitanju jer nakon konzumacije kolegu i mene je zabolio stomak (iako je mala kolićina konzumirana). Pored toga, u
jednoj boci se moglo primjetiti da ima infekciju.
U recept je išla ječmena slad, prženi ječam (ovo sam ja pržio)
Dvije litre na dan, doktor iz kuce van!!
- 400d
kakva samo estetika i stil u ovom postu. kakvi poetski momenti, od govana si pjesmu napravio. kolega babangida je tin ujević ovog foruma. popijmo zlatni pehar najboljeg gruita u njegovu čast!babangida je napisao/la:Jednom prilikom sam kupio "konzumne" nesladjene zitarice, jecam i raz. Pravio sam nekakav stout. Popio sam jednom prilikom jedno pivo i za pet minuta sam se isro ko grlica... Iz mene je izasla crna tekucina. Smrdila je kao tamno pivo od govana. Odmah poslje popijenog piva. Kolega je paralelno samnom pio pivo iz iste sarze, nije se isro. Njegovo govno bilo je tvrdo i zdrave, smedje boje. Moje skromno misljenje je da ODREDJENE boce nisu dovoljno dobro oprane. Ja sam prolio svoju sarzu. Apeliram! Nemoj proljevati svoju, moze biti da su pojedine boce slabo dezinficirane. Moje skromno misljenje.danny_boy je napisao/la:@ervin
uglavnom mislim da je neka infekcija u pitanju jer nakon konzumacije kolegu i mene je zabolio stomak (iako je mala kolićina konzumirana). Pored toga, u
U recept je išla ječmena slad, prženi ječam (ovo sam ja pržio)
I like the smell of fermentation in the morning
- mali badem
- ervin
cisto sumnjam da je do izosana, makar s njim nisam imao dobra iskustva i presao sam na starsan. najbolja stvar za nas pivare, imas ga za sto godina. i bez ikakvog mirisa je. od svega ovoga najvjerojatnije si pokupio infekciju u sekundaru. tako je bilo i sa ovim mojim pivom koje sam destilirao. kad sam ga pretakao bilo je odlicno i evo poslije pizdarija. plasticna crijeva sam bacio, kao i plasticne bacve. kupio sam dva inox tanka od sto litara u baumaxu, i sad krecem ispocetkadanny_boy je napisao/la:@ervin
U recept je išla ječmena slad, prženi ječam (ovo sam ja pržio), te ječmene pahuljice.
Do sada nisam imao problema sa infekcijama, i malo me brine šta bi moglo
biti razlog za ovaj kiselklasti okus. Kiselost nije bila ni malo primjetna nakon
primarne fermentacije. Boce su dobro oprane i sterilizirane izosanom. Može
li biti da je to od prevelike koncentracije izosana u otpoini za ispiranje, ili je
infekcija iz zraka?
Ima li neko možda ideju šta bi mogao biti uzrok?
- Artanis
Što se tiče ovoga planiram izbetonirati pod i staviti nekakvu impregnaciju na njega koji ga čini kao da je od kamena, nema prašine. Isto tako se može i cigleni pod izlakirati, tako da ne upija vlagu. Ne znam kako se impregnacija zove, al vidio sam na slikama, izgleda odlično.diS je napisao/la:Na 30L bi trebao stavit 6-12g, ja stavljam 1g/5L.
Također kuham u podrumu i pod je betonski tako da ga je nemoguće oprat a pri metenju se podigne oblak prašine, izbjegavaj čišćenje na dan otvaranja fermentora.
- diS
Imaš kakav link?
Ja sam razmišljao o materijalu kojim impregniraju podove skladišta, tipa ovo:
http://www.dulex.hr/ashford.php
- danny_boy
Ja isto tako planiram pod obložiti sa nekim slojem, nešto kao što imaju
u bolnicama.
Imao bih još jedno pitanje, da li je moguće i u staklu kao u plastici da
u slučaju infekcije bakterije ostanu trajno?
Ne mislim površinski, nego dubinski u unutrašnjoj strukturi. Čini mi se
da nije moguće, jer onda mi ne bi korištene boce mogli očistiti te sterilizirati.
Ovo me zanima zbog 34-litarskog demižona.
u bolnicama.
da nije moguće, jer onda mi ne bi korištene boce mogli očistiti te sterilizirati.
- 400d
danny_boy je napisao/la:Ja isto tako planiram pod obložiti sa nekim slojem, nešto kao što imaju
u bolnicama.
razlog zašto u plastici ostaju bakterije je taj što se pranjem (čak i običnom kuhinjskom spužvicom) na površini stvaraju mikro ogrebotine u koje se poslije nasele bakterije, a iz takvih pukotina i ogrebotina ih je jako teško poslije poubijati, čak ni sa jakim otopinama natrij hipoklorita, odnosno varikine.
s druge strane, staklo je sasvim drugačiji materijal i nema te karakteristike. odnosno i staklo doživljava mikro frakture ali ni blizu u onoj mjeri kao plastika, jer kod stakla te mikro frakture ukoliko se dese, uzrokuju uskoro pucanje cijelog demižona.
ja sam imao par infekcija u plastičnim fermentorima koje sam bacio ili ih koristim za neke druge namjene (čuvanje slada na primjer). također nakon svake infekcije mijenjao sam iz predostrožnosti i sva crijeva za pretakanje.
I like the smell of fermentation in the morning
- ervin
ja sam isto gledao te podloge, bas zbog te prljavstine i prasine koju je nemoguce pocistiti na obicnom betonu. uglavnom gdje god da sam pitao rekli su mi da je to jaako skupo i da nema za tako male povrsine. treba mi za 6-7 kvadrata. ako nadete negdje povoljno te mase javite ovdjediS je napisao/la:Imaš kakav link?
- Artanis
Mislio sam na sredstva za impregnaciju betona. Ali na tržištu vjerojatno postoje brojne varijante na bazi silikona ili akrila.diS je napisao/la:Imaš kakav link?
Trenutno u šupi imam zemljani pod, a to je neprihvatljivo za proizvodnju piva, pa sam mislio izbetonirati pod a sad razmišljam o ovome
http://www.forum.hr/showthread.php?t=632284
Lijepo izgleda, a po slici bi rekao da je također s nečim premazano, jer inače cigla je dosta mekanija od betona pa je sklono oštećenjima i upijanju vlage.
Malo off topic, no postoji mogućnost da je pivo inficirano baš zbog neadekvatno pripremljenog prostora.
- ervin