destiliranje kiselkastog piva

... kada stvari krenu po zlu

Moderatori/ce: Poljo,sharkyboy

ervin

Post Postao/la ervin » pet lis 05, 2012 5:04 pm

evo da odgovorim ovdje sto se tice whisky-a. proslih dana sam napravio par tura javorovog ugljena, usitnio ga, prosijao prasinu i kroz to sam filtrirao. zatim sam sve to prelio u manju demizon od 25 L na hrastov čips medium tostiran. nije bilo jaceg u manjim pakiranjima. ovaj od kilu je oko sto kuna! ali ajde uzeo sam ga, valjda ce se iskoristit ubuduce. da sam nasao tamniji čips vjerojatno se ne bi isao zajebavati sa destilacijom ugljena.
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.

Don Genovese

Post Postao/la Don Genovese » sub lis 06, 2012 1:18 am

Đe si naš'o javora?

Ovo s fiskijem ti je prva liga.
Sreće na vreće, pivu na nepce i ne buš trebal ni zubotrebce ... Vito.

ervin

Post Postao/la ervin » sub lis 06, 2012 5:40 pm

Don Genovese je napisao/la:Đe si naš'o javora?

prije par godina sam radio vrat za elektricnu gitaru od javora, pa mi ostala daska

Ferdo

Post Postao/la Ferdo » sub lis 06, 2012 7:56 pm

ervin je napisao/la:
Don Genovese je napisao/la:Đe si naš'o javora?

prije par godina sam radio vrat za elektricnu gitaru od javora, pa mi ostala daska
Nisam siguran da je to pravi javor. Vjerujem da se u orginalu koristi vrsta javora koja se inače koristi za dobivanje sirupa. Nama manje dostupno.
Ako već želiš destilat profiltrirati kroz drveni ugljen ili aktivni ugljen tad se to mora raditi vrlo polako jer želimo da destilat i ugljen budu neko vrijeme u kontaktu. Brzina filtracije bi morala biti približno ista brzini destilacije.
Opusti se i nastavi kuhati pivo

ervin

Post Postao/la ervin » sub lis 06, 2012 11:02 pm

Ferdo je napisao/la:Nisam siguran da je to pravi javor. Vjerujem da se u orginalu koristi vrsta javora koja se inače koristi za dobivanje sirupa. Nama manje dostupno.
Ako već želiš destilat profiltrirati kroz drveni ugljen ili aktivni ugljen tad se to mora raditi vrlo polako jer želimo da destilat i ugljen budu neko vrijeme u kontaktu. Brzina filtracije bi morala biti približno ista brzini destilacije.
malo sam to proucio prije nego sam se upustio u to. istina da ameri koriste slatki javor, koji se koristi za izradu javorovg sirupa, ali i ovaj "obicni" ima secera i cak se i iz njega moze dobiti sirup, ali ga ima manje. na samu brzinu filtracije nisam obracao paznju, ali otprilike je bila da slicna kao i kod destilacije, mozda je malo jace curilo

Odgovori