Bio sam - pio sam

... probali ste egzotično pivo? Pohvalite se... Pošaljite etiketu

Moderatori/ce: Poljo,sharkyboy

Odgovori
plucica na kiselo

Bio sam - pio sam

Post Postao/la plucica na kiselo » ned vel 17, 2013 9:43 pm

Naslov teme je takav jer namjeravam postati nekoliko različitih pivskih lokacija sa puno piva pa da ne otvaram za svaku zasebno.

Krajem prošle godine bio sam u Parizu. Jedan od motiva putovanja, kao i svaki put, bilo je i pivo. Pariz je poprilično skup grad za naše pojmove i cijena piva u običnim kafićima doseže 4-5 eura za uobičajene pive makropivovara. Kako smo bili smješteni u blizini jednog od najboljih pariških pivskih barova (prema Ratebeeru) La Fine Mousse odlučili smo to iskoristiti i svratiti na makar jedno piće. Jedno piće se pretvorilo u 3 večeri koje smo proveli tamo sve do fajrunta.

La fine Mousse ne mogu dovoljno nahvaliti, zaista poseban bar i raj za pivopije. Uređen je vrlo ukusno, glazba baš kakva treba biti, ljudi koji dolaze tamo dolaze zbog piva i ugodne atmosfere.

slika

U ponudi imaju 20 točenih piva. Riječ je zaista probranim pivama među kojima nema makropivovara. Uglavnom, ponuda se temelji na pivama iz francuskih mikropivovara, na koje se onda nadovezuju inozemne tipa Nogne, Thornbridge, De molen itd. Prve četiri pive na popisu su fiksne i one se nikada ne mijenjaju. Sljedeće četiri su fiksne, ali samo tipovi piva (a proizvođači se mijenjaju). Ostalih 12 piva se mijenja kako se isprazne bačve. Osim točenih imaju u ponudi stotinjak boca, nažalost nisu imali ažuran cjenik.

slika

Cijene se kreću od 3,5 do 6 eura za 2,5 deci. Pije se gotovo isključivo 2,5 deci (u tri dana vidio sam možda troje ljudi da piju pola litre), a pivo se poslužuje u Teku čašama. Teku čaše su posebne čaše projektirane za degustiranje piva od strane dvojice Talijana. Za mene idealna čaša za pivo.

slika

slika

Bar drže tri momka koji tamo i rade svaki dan. Iznimno su ljubazni i spremni na razgovor o pivu. Također kada sam ih pitao o konkurentskom Express du Lyon rekli su da ga moram posjetiti i općenito su govorili s poštovanjem o konkurenciji (iako im nije niti blizu). Čak nas je jedan od vlasnika počastio sa Brewdogovim Paradox Jurom, a mene još i sa Libertine Black Ale.

slika

Probao sam ih 13 ili 14 sa popisa, a najviše su me se dojmile (kao ljubitelja IPA) Dalva, Amerindienne, Halycon i Silvanecte. Imperial Rye Porter je isto poseban.

Osim La Fine Mousse posjetili smo i Express du Lyon. Riječ je o vrlo ugodnom baru u blizini Gare Du Lyon (kolodvor). Od točenih imaju dobar izbor dobro nam poznatih belgijskih piva (Chouffe, Chimay, Karmeliet), ali i nešto egzotičnih kao izvrsni De Molenov Amarillo ili To Ol Snowball. Ako ste u blizini isplati se posjetiti i ovaj bar.

slika

Bila nam je namjera opskrbiti se pivom u nekom od pariških pivskih dućana. Nažalost poznati La Cave a Bulles baš taj dan nije radio tako da smo morali u obližnji Bieres Cultes koji ipak ima nešto slabiju ponudu. U nekom od sljedećih postova ću staviti slike ulova. Što se tiće običnih dućana moguće je naći vrlo solidan izbor, mi smo u kvartu imali minimarket koji je držao Arap sa sigurno 50-ak piva. Naravno, nisu svi takvi, ali može se naći egzotičnih stvari (jedino je pitanje koliko su to kvalitetne pive i u kakvim uvjetima se drže), uglavnom francuskih i belgijskih piva.

mali badem

Post Postao/la mali badem » ned vel 17, 2013 10:18 pm

nisam siguran , ima li smisla pitati Ludovika da uredi naš kutić ,ili da ostane ovakav i samo obogati ... ponudu :?

plucica na kiselo

Post Postao/la plucica na kiselo » sub vel 23, 2013 9:41 am

Zaboravio sam napomenuti dvije stvari. Zanimljivo, u Express Du Lyon je jedna cijena ako sjedite (salle na tabli sa fotografije), a druga cijena ako pijete za šankom. Razlika nije zanemariva - i do euro na 0,25 dl.

Druga stvar, koju nisam napomenuo je stajanje u Munchenu na putu za Pariz. Kako smo stali na samo jedno popodne nije bilo previse vremena za gubljenje tako da smo obišli samo dvije pivnice - Andechser am Dom i Weisses Bräuhaus. U Weisses Brauhausu pio sam izvrsni Schneider Meine Hopfenweisse (TAP5) pa Schneider Weisse Mein Grünes (TAP4). Prvo mi je možda malo više pasalo (izražena hmeljna aroma), ali oba su odlična piva. Schneider Weisse Unser Aventinus (TAP6) koji sam pio nakon njih mi je možda mrvicu teško pao. Pivnica je inače izvrsna, imaju 10-ak točenih Schneidera, a ako se dobro sjećam imali su i Schneider Weisse Tap X Mein Nelson Sauvin ali mi je u tom trenutku bilo previše dati oko 9 eura koliko je koštala. Mjesto je teško uhvatiti tako da smo po tom pitanju imali sreće.

Nakon šetnje gradom stali smo i u drugoj pivovari - Andechser am Dom. Tamo sam popio jedan Andechser Doppelbock Dunkel i pojeo nekakvu tavu sa kobasicama i povrćem koja je bila vrlo dobra, za ne preveliku cijenu. Nažalost, morali smo nastaviti put tako da je to bilo to od Munchena za taj put.

Nedugo nakon Pariza išao sam u Budimpeštu. Od mađarskih piva iz makropivovara OK su Dreher Bak i Arany Ászok Félbarna s tim da treba paziti da se uzmu baš Bak i Felbarna jer su druge pive istog naziva smeće. U dućanima se može naći i nekih engleskih piva, pa Edelweiss i Hofbräuhaus München za koji mi se čini da se radi po licenci u Mađarskoj. Od barova može se naći otočkih pubova koji su mi poprilično bezveze - nude Fosters, Belhaven i slične pive koje nisu previše zanimljive.

Posjetio sam Pivo Söröző koja nudi uglavnom češke pive. Nisu imali ništa od čeških mikropivovara tipa Matuška ili Kocour tako da sam se morao zadovoljiti sa Vyskovsky Tmavy Dzban. Imali su nekoliko vrsta Bernarda, pa onda cijeli asortiman od Černe Hore, Ježek, Rychtar itd. Atmosfera i nije bila baš neka i djelovalo je poprilično otužno, ali pripisat ću to tome što sam navratio u subotu poslijepodne.

Nakon toga otišao sam u Csak A Jó Sörök! - najbolji pivski dućan u Budimpešti. Nude preko 150 boca, imaju dosta dobru ponudu Brewdogovih pivi, od amerčkih nude Anchor, Flying Dog, Port Brewing, Sierra Nevada kad sam ja bio bilo je i Great Dividea. Osim toga tu su naravno i standardne belgijske od kojih je većinu moguće naći i kod nas, pa mađarske mikropivovare, solidan izbor čeških i njemačkih piva. Vidim da sad imaju i Mikkeller, kad sam ja bio nisu ga imali.

Zanimljivo je da je dućan predviđen i za konzumaciju piva i nude 4 točene pive. Vrlo su ograničeni prostorom i imaju možda desetak sjedećih mjesta, muzike nema. Predvečer se mjesto ugodno popunilo. Od točenih sam pio Brewdog Punk IPA i 5.a.m. Saint te Wijsse Bok od 't IJ. Pala je još jedna boca Trashy Blondea (jako interesantno pivo) i valjalo je krenuti. Prepoučam ovaj dućan ako se nađete u Budimpešti.

Što sam tržio na ovim putovanjima:
slika

Banana Bread Beer - zanimljivo ako želite probati pivo sa okusom banane, inače možete i preskočiti
Koleses Sor - zanimljivo pivo, na jeziku obećava puno, ali kasnije slijedi razočaranje jer svaki okus nestane
McEwans - poprilično bezličan škotski Ale
Sherwood Ale - djelovalo mi je kao neki homemade, unutra je bilo taloga od kvasca, inače nije loše
Liberty Ale - odličan

slika

Mont Des Cats - nisam još probao
Hacker Pschorr - solidno pšenično pivo
La Trappe Puur - nefiltrirani La Trappe, vrlo dobro
Dreher Bak - solidan, jedno od boljih mađarskih makro
Andechs - koliko se sjećam bio je solidan

slika

Weiza - nije baš nešto
Angry Beast - nisam još probao
Ulmer Gold Ochsen - prosječno
Snake Dog IPA - izvrsno
Lowenbrau - nisam još probao

slika

Double Dog - izvrstan
Pater Lieven - dobro
HB weisse - tako tako, ima puno boljih pšeničnih
Ename tripel - nije mi se baš svidjelo, jako svijetlo, puno c02, vuče malo na šampanjac
Tiroler - vrlo dobro

slika

Riptide - izvrstan stout
Koleses Sor - solidna
Punk IPA - vrlo dobar IPA, ali više mi se svidjaju ovi Flying Dogovi
Youngs DCS - nisam još probao, patim ga kao dobrog
Wildeman - izvrsno

slika

Andechs Weissbier - vrlo dobro pšenično, iako ima i boljih
Ayinger - nisam još probao
Belgoo Luppoo - jako dobro, propisno zahmeljeno
Cervoise Lancelot - bezveze
Raging Bitch - izvrsno
Humming ale - izvrsno

Eto to bi bilo to za sad, nastavak slijedi. :D

plucica na kiselo

Post Postao/la plucica na kiselo » uto sij 07, 2014 8:55 pm

MarkoRB
Kontakt:

Post Postao/la MarkoRB » sri sij 08, 2014 1:38 am

Opa, fantastičan ulov generalno. :D Bome sam zavidan - ne mogu trenutno odradit takva putovanja. :(

Šteta šta nis na RB (ili?).

Nasumične misli:
Angry Beast je fantastično pivo, Bitterfly mi je draži (i najbolje mađarsko), ali za nijansu. Tamás Kiss bome zna šta radi.

My Antonia mi nije toliko napeta... al virujen da je Kramah odličan, Bevog nema (zasad) pivo koje nije odlično.

I Hardcore You sam svojedobno pio u Mikkeller Baru u Kopenhagenu, nije moj tip Dipe valjda.

7 Stern Chilli? Slažemo se. Al Dom Bräuov (pokojni brewpub u Grazu, presimpa mjesto s nacrtanim Arnoldom na zidu i izborom lokalnih rijetkih microa u bocama uz svoje... koja šteta) je bia žešći još. Forstnerov je možda i najpitkiji od austrijskih koje san pia (ništa čudno, nekad, možda i sad najbolja pivovara u državi).

Jesi Cantillon pia u pivovari tamo? Ako nisi, koja pogreška...

plucica na kiselo

Post Postao/la plucica na kiselo » sri sij 08, 2014 7:45 am

Nisam na kraju išao u Cantillon, bili smo samo za vikend gore, a imali smo i nepivski program. Bit će još prilike.

Nisam na Ratebeeru, ali sad razmišljam kako bih otpočeo "karijeru" tamo. Jedino što bi bila tlaka unijeti sada sve tamo, taj dio me malo muči.

MarkoRB
Kontakt:

Post Postao/la MarkoRB » sri sij 08, 2014 9:49 am

Znan osjećaj... Al odgađanjem se samo nakupi još. :? Najbolje za start možda dodat to šta si već stavia ka tickove, unosit nova kao rejtove kako dolaze i malo pomalo stara šta imaš.

Šteta, al da, bit će prilike. Nevjerojatno misto + naravno najbolje cijene za njihova piva, a zna se ubost tu i tamo ako uletiš u pravo vrime i nešto rijetko masu.

U Hoppy Loftu izgubih jednu večer, vjerojatno i dosta para. Naravno, uspia se (svjesno) sjebat i izletia van debelo nakon šta je javni prijevoz sta za večer - ne preporučan pješačit kilometrima u gigantskon gradu koji na radni dan navečer ne može bit mrtviji nego šta je, a još je, eto, i zima. :lol:

plucica na kiselo

Post Postao/la plucica na kiselo » sri sij 08, 2014 6:46 pm

Ma krenut cu polako unositi te stare prema sjecanju, a nove kako budu dolazile. Što su beer ticks?

Happy Loft - meni je OK, da ima više točenih tj. da zamijene Delirium i Floris nečim zanimljivijim bili bi bolji. Završili smo tamo tri večeri za redom.

Zanimljivo, ja sam doživio Bruxelles kao vrlo živ grad, jako sam se iznenadio.

plucica na kiselo

Post Postao/la plucica na kiselo » sri sij 28, 2015 9:37 pm

http://novarunda.com/index.php/craftbee ... vska-2014/

Trebalo je to malo po malo, ali na kraju opet kampanjski pregled godine...

Odgovori