Smrdljive noge

... kada stvari krenu po zlu

Moderatori/ce: Poljo,sharkyboy

tante

Smrdljive noge

Post Postao/la tante » pon ožu 11, 2013 9:58 pm

Bok!

Prije nekog vremena s frendom sam kuhao 40L piva. Nakon cca 3 tjedan kada sam vadio uzorak neugodno sam se iznenadio - pivo je bilo odvratno. Neki intenzivni slatkasto nevaljani okus, parfemasti miris. Hmelj se nije uopće osjetio. Odmah sam povezao miris s smrdljivim nogama, ali nisam bio siguran da li me stvarno podsjećalo na smrljive noge, ili sam si to zabrijalo pošto sam na forumu pročitao da hmelj može dati okus po smrdljivim nogama. Kada sam dao prijatelju koji nezna ništa o proizvodnji piva da proba, rekao je da mu ima okus ko kad se noge ukisele, tako da sam sada prilično siguran da sam zeznuo s hmeljom.
Pivo je zadnjih mjesec dana u sekundaru, i jako je loše, pretpostavljam da nema pomoći i da će završiti u grabi?
E sad, pošto je dio hmelja bio moj, a dio prijateljev, zanima me da li mogu kako provjeriti je li moj ispravan? Ako skuham neki čaj od hmelja, da li bi osjetio taj miris?
Žao mi ga je baciti pošto sam si ga vakumirao i sad mi je super u tim vrečicama :)
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.

buky1

Post Postao/la buky1 » pon ožu 11, 2013 10:11 pm

aurora tako smrdi po nogama kad ostari nevakumirana. Ako ne vjeruješ meni pitaj Babangidu :mrgreen: On je kuhao aurora ale sa hrpom stare aurore i osjetilo se na noge dok je bilo mlado. Kasnije je to bilo odlično pivo

tante

Post Postao/la tante » pon ožu 11, 2013 10:13 pm

Nismo koristili auroru, koristili smo frendov magnum, i moj cascade zadnjih 10 min.

tante

Post Postao/la tante » pon ožu 11, 2013 10:14 pm

buky1 je napisao/la:aurora tako smrdi po nogama kad ostari nevakumirana. Ako ne vjeruješ meni pitaj Babangidu :mrgreen: On je kuhao aurora ale sa hrpom stare aurore i osjetilo se na noge dok je bilo mlado. Kasnije je to bilo odlično pivo
Hm. Sad tek vidim ovo.
Znači da probam flaširati, ima to još neke šanse?

buky1

Post Postao/la buky1 » pon ožu 11, 2013 10:22 pm

Probaj, nemaš šta izgubit osim vremena za pranje boca

sina022

Post Postao/la sina022 » pon ožu 11, 2013 11:06 pm

hmelj bi trebalo vakumirat? do sad mi je bilo logicno da ne treba, jer ni ovaj kupljen u beershopu nije vakumiran

Beca

Post Postao/la Beca » uto ožu 12, 2013 6:10 am

Kakav ti je bi FG, mei se to desilo sa uzgojenim chimey kvascem iz boce.
Izgledalo je sve OK, ali pri mjerenju FG par dana prije flaširanja, taj okus i miris (slatkasto sa kiselim nogama). Netko mi je napisao da mi je kvasac bio trom. Pohušao sam to spasiti sa nothingamom koji je to uredno odradio ali niam uspio, miris i okus su ostali, tako da je šarža od 40-ak litara otišla u nepovrat.

hrvoje461

Post Postao/la hrvoje461 » uto ožu 12, 2013 6:59 am

Ja sam jednom imao taj miris, mislim od cascadea,( a i kod nekoga sam popio takovu pivu ali tamo se taj miris puno vise osjetio )i nakon nekog vremena vise se nijw osjetio.
Give a man a beer, and he wastes an hour, but teach a man how to brew, and he wastes a lifetime. - Unknown

buky1

Post Postao/la buky1 » uto ožu 12, 2013 9:28 am

sina022 je napisao/la:hmelj bi trebalo vakumirat? do sad mi je bilo logicno da ne treba, jer ni ovaj kupljen u beershopu nije vakumiran

puf hmelj pakira ko zadnja baba na pijacu! Hmelj MORA biti vakumiran ili u kontroliranoj atmosferi. Sto put sam mu to prigovorio ali ocito je preskrt da bi dao 1oo eur za vakumirku!

Don Genovese

Re: Smrdljive noge

Post Postao/la Don Genovese » uto ožu 12, 2013 9:40 am

tante je napisao/la:Bok!
...............
Niti jedan sadržaj od tih sa slike ne odaje ni najmanju naznaku da se usmrdilo. Imam doma aurore koja se počela "pacati", čuvam ju za pravi lambic, stara je više od tri godine, bila je najčešće na sobnoj temperaturi. U češerima. Čini mi se da se u peletama teže zasmrdi. Ti moraš imati neki potpuno drugi, i puno grđi problem, jer taj moj hmelj, koliko god bio star i smrdljiv, nije to baš tako smrdljivo kao po upacanim nogicama 8) .
Sreće na vreće, pivu na nepce i ne buš trebal ni zubotrebce ... Vito.

Ferdo

Post Postao/la Ferdo » uto ožu 12, 2013 10:04 am

Miris po prljavim čarapama ili starom siru potječe od izovalerične kiseline (masna kiselina) nastale oksidacijom hmelja. U pivo se taj miris prenosi korištenjem starog ili degradiranog hmelja, ili korištenjem prevelikih doza hmelja.
Dobra vijest je što se itenzitet tog nepoželjnog mirisa smanjuje u pivu kako vrijeme odmiče.
Za čuvanje hmelja dobro ga je odvojiti od kisika, vakumiranje je dobra metoda za nas male pivare. U većim razmjerima ga čuvaju u atmosferi inertnih plinova. Dušik je najpogodniji.
Opusti se i nastavi kuhati pivo

Oskar

Post Postao/la Oskar » uto ožu 12, 2013 6:47 pm

A možda i nema veze s hmeljem, možda imaš inficiran fermentor. Pediokok?

Ferdo

Post Postao/la Ferdo » uto ožu 12, 2013 7:05 pm

Oskar je napisao/la:A možda i nema veze s hmeljem, možda imaš inficiran fermentor. Pediokok?
Hoćeš se kladiti?
Opusti se i nastavi kuhati pivo

Zedni

Post Postao/la Zedni » uto ožu 12, 2013 7:10 pm

Ferdo je napisao/la:
Oskar je napisao/la:A možda i nema veze s hmeljem, možda imaš inficiran fermentor. Pediokok?
Hoćeš se kladiti?
Ferdo treci uzorak ha? :D Isovaleric acid...

Misris je jako specifican, bas smrdljive carape, ili ako ste jeli sir iz misine, smrdi ko sto vragova, ali jako fin sir... uglavnom, ovo je vjerojatno od starog hmelja, ili prekomjerne kolicine, sto je ovdje manje vjerojatan slucaj.
On Tap:
Extra Stout, ESB, APA
Fermenting:
Saaz Pale Ale
Next Brews:
Weizen, Porter, IPA

tante

Post Postao/la tante » uto ožu 12, 2013 7:27 pm

Od iste šarže smo radili ale i lager, tako da smo imali dvije odvojene fermentacije, i obje smrde, tako da nije do fermentora.

Odgovori