Kožica

... kada stvari krenu po zlu

Moderatori/ce: Poljo,sharkyboy

Odgovori
Brauer und Mälzer

Post Postao/la Brauer und Mälzer » ned ožu 24, 2013 5:50 pm

anito je napisao/la:
Brauer und Mälzer je napisao/la:koliko sam skuzio vecina tu radi sa kascima koji rade na povrsini
oni su ok jer nedaju bas da se mlado pivo zarazi nekom drugom obitelji kvasaca!!

e sad koliko sma mogao vidjeti da se fermetacija odvija u nekim bocama itd, gdje nije neki veliki prostor na povrsini,,
sad se tu dogaca kvasac odradi svoje i umire E" tu bi se trebalo skidati kapa
tj, zamrle cestice kvasca,,,
ako ih se neskida one mrtve padaju opet na dno gdje ,, pogodite sad,, se desava to da prve jake taloge,, i jos prave neukusne gorcine,,,

najbolje jako paziti kod preljevanja u flase ili slicno nakon 1vrenja da se mlado pivo neuznemirava i sto manej taloga,,,

a nemorate se brinuti ako samo ono cisto pretocite da nece dalje fermentirati, jer tada sta radite vi samo mjenjate posudu a kvasac jos uvjek radi u pivu,, tako da ce kasniej jos manji talog u flasama nastati ili u nekom buretu,,..
Ja ne znam kak smo mi do sad, bez tvojih savjeta,
uopce skuhali koje pivo.
po meni niste jos nikad,,jer postoje određene norme da se nesto moze nazivati tom vrstom i pivom

Ferdo

Post Postao/la Ferdo » ned ožu 24, 2013 5:54 pm

Jesam li još jutros napisao da nema pojma?
Opusti se i nastavi kuhati pivo

Brauer und Mälzer

Post Postao/la Brauer und Mälzer » ned ožu 24, 2013 5:57 pm

Ferdo je napisao/la:Jesam li još jutros napisao da nema pojma?
tvoj pojam i moj pojam su nebitni za pivarstvo

Ferdo

Post Postao/la Ferdo » ned ožu 24, 2013 6:17 pm

Neka drugi sude o našim poimanjima stvarnosti.

Mogwai

Post Postao/la Mogwai » ned ožu 24, 2013 6:29 pm

Brauer und Mälzer mislim da si sam bezobrazan niš više. Ubiti trol prave vrste.
Ak netko nezna tko je trol: osoba na forumu koja provocira druge iz svoje zabave. Nema drugog smisla osim da provocira u prazno.
A što se tiće tko je i da li je iko ikada skuhao pivo mislim da nemožeš komentirati jer nikada nisi niti probao naše pive.
A ni mi tvje što se toga tiće pa neznmao dali ti uopće i kuhaš! A i ako kuhaš jel to dobro ili loše.

Brauer und Mälzer

Post Postao/la Brauer und Mälzer » ned ožu 24, 2013 6:36 pm

Mogwai je napisao/la:Brauer und Mälzer mislim da si sam bezobrazan niš više. Ubiti trol prave vrste.
Ak netko nezna tko je trol: osoba na forumu koja provocira druge iz svoje zabave. Nema drugog smisla osim da provocira u prazno.
A što se tiće tko je i da li je iko ikada skuhao pivo mislim da nemožeš komentirati jer nikada nisi niti probao naše pive.
A ni mi tvje što se toga tiće pa neznmao dali ti uopće i kuhaš! A i ako kuhaš jel to dobro ili loše.
da slazem se sa Vama ja sam doso i odma poceo provoirati sa nekim savjetima itd,
neznam kako nekoga mogu savjeti izprovocirati,,,
ali ocito da mogu

hahahahah

onda sam uvidio da nisma dobro doso i zamolio i tu javno i poslo pruku da se to pobrise jer ocito nepripadam ovdje, e sad neznam zasto nije pobrisano,,

Ferdo

Post Postao/la Ferdo » ned ožu 24, 2013 6:44 pm

Zato jer smo te kao današnju maskotu uzeli u zrende.

Don Genovese

Post Postao/la Don Genovese » ned ožu 24, 2013 7:17 pm

Negdje sam pročitao da zrende znači "jebenica" :).
Sreće na vreće, pivu na nepce i ne buš trebal ni zubotrebce ... Vito.

pklicov

Post Postao/la pklicov » ned ožu 24, 2013 8:06 pm

Zadnje dok sam to igrao, zrenda je bila vozanje protivnika po terenu. Minimalno je potrebno 4 sudionika, 3 koja se dodaju loptom a četvrti trči i pokušava presjeći loptu. nego, zašto se stvarno ova nekonstruktivna prcanja ne uklone s foruma :)

t32

Post Postao/la t32 » sub ruj 28, 2013 12:06 am

mali badem je napisao/la:ovak izgleda mliječna mrena na fermentiranom alt -u.

uvjeti fermentacije : 15-16 c 17 dana sa nekoliko pikova do 18-19 c
13 . dan još ništa nije bilo vidljivo .
nejasno mi je kako i kad je nasađen acido bakter ( ? ) i i koliko traje "inkubacija "
17 . dan flaširano iako bi vrj bilo dobro da je sve ohlađeno na par stupnjeva radi kvasca i čišćeg pretoka.

pretočeno crijevom . bačen talog i površinski sloj sa mrenom cca 4l.
dio u flaše ,veči dio u pet.
6. dan nakon flaširanja proba iznenađujuće dobra ,bez traga ičega lošeg.
da li bi nakon ovakvog slučaja trebalo taj fermentor izbaciti iz upotrebe ili ga se može sanirati ?
j... sebe,ali danas otvorimo fermentor kad gle ovo se navuklo gore doduše manjim intenzitetom nego na slici, pa nakon podužeg vještačenja kakva je ovo gamad i kako je dospjela na ovo mjesto jer se fermentor praktički nije ni otvarao od kuhanja do danas, ali ipak sve smo uredno poflaširali. stout je imao okus i miris stouta, a i odradio je kako je bilo i planirano. sve po planu osim ove gamadštine koja se navukla gore. kvasac je s-04. fermentor je opran, ispran, saniran, izosaniran, ošuren, osušen kao i u dosadašnjim turama.

inače, iskustveno ovako nešto viđao kod kolscha i drugih njemačkih kvasaca suhih kad se gore nataloži sve osim nečeg što liči na nešto što sa pivom ima veze i pivo bude odlično, sad samo ovo je sa safaleom s-04 sa kojim se radilo prvi put.

mali badem

Post Postao/la mali badem » sub ruj 28, 2013 9:58 am

nebi škodilo da si stavil sliku, pa da pratimo razvoj . kvasac ti nije kriv .
pročitaj ostalo na tu temu ( i fabs86 post ).
računaj da će piva brzo mjenjati okus. obrati pažnju na bijele vjenčiće na površini u boci . zapažaj pa reci ;)
šteta , ali , dogodi se ponekad . Ž

t32

Post Postao/la t32 » sub ruj 28, 2013 10:14 am

Znači ipak je ošlo ka klincu. Ma isto kao i na slici tvojoj. Inače,ti vjenčići su koluticí pri grku boce? Sad treba vidjeti što je to nakon 2 tjedna.

nikac

Post Postao/la nikac » ned ruj 29, 2013 5:39 pm

Evo da se nadovežem na t32 sa slikom infekcije !
uglavnom sve je uredno flaširano pa da vidimo kako će se razvijati bolest ili pak neće .. zasad nema prstenova na grlićima boca. Još nije riješen misterij kako se dogodila pošto se u komori fermentiraju još dvije bačve i te su sasvim uredu !

slika
Klikni za povecanje!

mali badem

Post Postao/la mali badem » ned ruj 29, 2013 7:53 pm

da , eto , već viđeno .po iskustvu , nakon kerbonizacije , koja može biti ubrzana ( jer ona homo sorta rošta i bez kisika ) netreba štediti uzorke i na taj način je dobro pratiti razvoj . one flaše s vjenčićem il bilo kakvom flekom na površini , pokazat će jaču karboniziranost. o okusu neću , svatko to doživljava posebno , ali sigurno je da takav okus nismo htjeli . Ž :hmelj:

t32

Post Postao/la t32 » ned ruj 29, 2013 8:00 pm

Nema fleka na povrsini doduse onako,uobicajeno,ali vidjet cemo. Nikad se ne zna,prema palmeru ipak treba karbonizirati u boce i cekati nesto. To se zove mold,a i neke slicne nuspojave smo vidjeli na kolschu i nakon nekog vremena pivo je postalo vrlo ibro.

Odgovori