Oskarova kuhanja
Moderatori/ce: Poljo,sharkyboy
- mali badem
Oskare, vještina i želja su neupitni. opremu si upoznao . nagradi se jednom debelom šaržom bogate , punog slasnog izgrađenog tjela , balansirane u željama i doživljaju -pive. koja ne traži previše no samo osmjeh vuče na lice .
A potom , iznad svega zahvaljujem što djeliš s nama sve pokušaje i ..........

A potom , iznad svega zahvaljujem što djeliš s nama sve pokušaje i ..........
- Oskar
http://www.pivarstvo.info/forum/viewtop ... 3582#33582Dassa Gozza je napisao/la:Stalnjak FTW
- Oskar
Wow, hvala na lijepim željama.mali badem je napisao/la:Oskare, vještina i želja su neupitni. opremu si upoznao . nagradi se jednom debelom šaržom bogate , punog slasnog izgrađenog tjela , balansirane u željama i doživljaju -pive. koja ne traži previše no samo osmjeh vuče na lice .
A potom , iznad svega zahvaljujem što djeliš s nama sve pokušaje i ..........![]()
Nego, ovo je jubilarna #24 šarža koju sam bilježio, što forumom što papirom. Nakon toga ide rekapitulacija svega šta sam do sada uspio a šta ne, te rad na poboljšanju vlastitih sposobnosti.
Znam da sam malo avanturistički nastrojen i da bi volio probat svakog vraga skuhat, al nemrem protiv sebe. Imao sam svašta, infekcije, DMS, over i underpitching, nezdrave kvasce, nerazkloriranu vodu, neadekvatne začine u pivi... joj nemrem nabrojit sve felere. Pa eto, bar iz prve ruke znam kak to izgleda.
Imao sam i iznenađenja i finih piva.
Imam i želja za budućnost mojeg pivarenja (prva je kontrola temperature fermentacije).
I imam ekipu koja dijeli sa mnom isti hobi - bez vas ništa!
-
baltazar
- mali badem
Znam da sam malo avanturistički nastrojen i da bi volio probat svakog vraga skuhat, al nemrem protiv sebe. Imao sam svašta, infekcije, DMS, over i underpitching, nezdrave kvasce, nerazkloriranu vodu, neadekvatne začine u pivi... joj nemrem nabrojit sve felere. Pa eto, bar iz prve ruke znam kak to izgleda.
skupo se školuješ, al piši i pamti . zato i velim nagradi se jednom normalnom šaržom
kontrola temp fermentacije je jako važna , jako puno dobivaš na kvaliteti pive , a opet ,nije to jedini faktor .
samo dobro ti želim , Ž
kontrola temp fermentacije je jako važna , jako puno dobivaš na kvaliteti pive , a opet ,nije to jedini faktor .
samo dobro ti želim , Ž
- Oskar
Odlučio sam se za steam grainbill i hmelj, no neće biti hoppy, idem na balansirano (IBU/GU ~0.5).
Kod: Označi sve
Steambeer - California Common Beer
================================================================================
Batch Size: 24.000 L
Boil Size: 24.000 L
Boil Time: 0.000 s
Efficiency: 67%%
OG: 1.052
FG: 1.013
ABV: 5.1%%
Bitterness: 26.9 IBUs (Tinseth)
Color: 9 SRM (Morey)
Fermentables
================================================================================
Name Type Amount Mashed Late Yield Color
Caramel/Crystal Malt - 60L Grain 350.000 g Yes No 74%% 60 L
Pale Malt (2 Row) Bel Grain 5.350 kg Yes No 80%% 3 L
Munich Malt Grain 200.000 g Yes No 80%% 9 L
Vienna Malt Grain 200.000 g Yes No 78%% 4 L
Total grain: 6.100 kg
Hops
Name Alpha Amount Use Time Form IBU
Northern Brewer 8.0%% 13.000 g First Wort 60.000 min Pellet 6.5
Simcoe 13.0%% 7.500 g Boil 0.000 s Pellet 0.0
Cascade 7.6%% 15.000 g Boil 0.000 s Pellet 0.0
Northern Brewer 8.0%% 27.000 g Boil 60.000 min Pellet 20.4
Yeast
Name Type Form Amount Stage
Saflager Lager Dry 11.500 g Primary
Mash
Name Type Amount Temp Target Time
Conversion Step, 68C Infusion 0.000 mL 0.000 C 68.000 C 80.000 min
Notes
Voda: Stalnjak
Ukomljavanje: 5ml mliječne kiseline, pola žličice CaCl2, temperatura 65°C
Starter: napravljen prije par dana, taman sa propustio krausen. Starter je trebao biti na 17°C, ali bio je na temperaturi između 14°C i 21°C, očekujem neželjene mirise.
- Oskar
- tinl
Pa kad ti izfermentira dva tri dana pred flasiranje izvadis litru das mu secer i u boce dva dana na 22 celzica i isprobas prije flasiranja dva piva ce ti bit dosta da si ocjenis jel prejako i ak je kad budes flasirao secer za karbonizaciju otopis u te dvije tri litre prokuhane vode i bubnes sve skupa u pivo prije flasiranja i tak razredis.
in fermantation we trust
- mali badem
tinltinl je napisao/la:Pa kad ti izfermentira dva tri dana pred flasiranje izvadis litru das mu secer i u boce dva dana na 22 celzica i isprobas prije flasiranja dva piva ce ti bit dosta da si ocjenis jel prejako i ak je kad budes flasirao secer za karbonizaciju otopis u te dvije tri litre prokuhane vode i bubnes sve skupa u pivo prije flasiranja i tak razredis.
- mali badem
oskarićunepopravljivi spreman si za vogela i kneipa i čajne tinktureOskar je napisao/la:I da, moram priznati priznanje.Niiiisam mogao odoljeti
Bazga je aktualna i svudas miriši i kuhamo sirup od bazge i...
uzeosamlitrubazgenamočeneuvoduiubacionaflameoutu
![]()
Zakaj ja nemrem skuhat pivu a da nešto ne skemijam?
A stvarno sam se potrudio
- Oskar
#24 update
Vrenjača se spustila jučer navečer.
Danas izmjerena gustoća 1.005.
Ostavljam još koji dan u fermentoru jednostavno jer nemam ovaj vikend vremena za poflaširat to.
Definitivno miris banane, ali je ugodan i čini mi se da paše s onom bazgom.
Stvarno. Imao sam pive i s više estera, pa i onih s čudnijim mirisima. Ovo je banana, nemreš fulat.
Fala bogu pa se fenoli ne osjete... bar mi se za sada čini, vidjet ćemo kad odleži.
Vrenjača se spustila jučer navečer.
Danas izmjerena gustoća 1.005.
Ostavljam još koji dan u fermentoru jednostavno jer nemam ovaj vikend vremena za poflaširat to.
Definitivno miris banane, ali je ugodan i čini mi se da paše s onom bazgom.
Stvarno. Imao sam pive i s više estera, pa i onih s čudnijim mirisima. Ovo je banana, nemreš fulat.
Fala bogu pa se fenoli ne osjete... bar mi se za sada čini, vidjet ćemo kad odleži.
- Oskar
#21 ASC saison
Prilično aromatičnopivo.
Flameout gorčina je napokon "omekšala" nakon skoro 2 mjeseca.
5.25g/l hmelja je malo previše za moj ukus, slijedeći puta smanjiti hmelj za 20-30%.
#22 Medeni dubbel
Preimenujem ga zvanično u dimljeni dubbel.
Trebalo bi ići 30-50% dimljenog slada manje, ostalo sve ostaviti.
#23 Sima-radler
Popijeno! Može ići sve isto opet.
Samo treba bit domaćeg sirupa od bazge
Možda da bude malo svjetlije.
#24 Domači California Common
Još u fermentoru, danas izmjereno nešto niže od 1.005 (1.004?), preko vikenda ide u flaše. Siguran sam da bi neki rekli da imam bananastog okusa, al meni to jaaaako miriši na bombone. Ono, fine bombone, neke gumiće ak se dobro sjećam.
Mislim da će bit fino pivo.
Prilično aromatičnopivo.
Flameout gorčina je napokon "omekšala" nakon skoro 2 mjeseca.
5.25g/l hmelja je malo previše za moj ukus, slijedeći puta smanjiti hmelj za 20-30%.
#22 Medeni dubbel
Preimenujem ga zvanično u dimljeni dubbel.
Trebalo bi ići 30-50% dimljenog slada manje, ostalo sve ostaviti.
#23 Sima-radler
Popijeno! Može ići sve isto opet.
Samo treba bit domaćeg sirupa od bazge
Možda da bude malo svjetlije.
#24 Domači California Common
Još u fermentoru, danas izmjereno nešto niže od 1.005 (1.004?), preko vikenda ide u flaše. Siguran sam da bi neki rekli da imam bananastog okusa, al meni to jaaaako miriši na bombone. Ono, fine bombone, neke gumiće ak se dobro sjećam.
Mislim da će bit fino pivo.
- Oskar
Upravo
Upravo sam završio pretakanje runde #24 California Common Domaćeg u flaše i počepio dame te ih odložio u sobu na bar 2 tjedna karbonacije. Eh, divno li je.
Pretakanje se odvijalo u tišini pod okriljem noći, dok u sobi do kuhinje spavaju moje dvoje djece i moja lijevadesna ruka, moja sad već poprilično trudna ženica. Da bi pretočio 20l pive u tišini treba ti duplo više vremena nego da pretočiš 20l pive bez tišine. Al nema veze.
Piva je pretočena i bebe spavaju.
Tata pije bocu prekarboniziranog ASC Saisona koji je zaslužio IPA titulu. Iz shaggadelic čaše. Jebate, kad sam digel čep sve je sunulo van - trebalo mi je tri čaše i krpica za suđe da riješim nered. Al finiju pivu nemam često prilike pit. To znači na druženjima
Eh, kakve su to dve godine bile. Ne znam s kim sam se posvađal da se ipak piva ne dela od hmelja nego ima tu još toga. Naravno, gugao mi je dao ostatak informacija te sam ih podastro i zaradio mini ego boost. I doživotni hobi. Jedan od onih na kojem sam sebi zavidiš.
A pazi ovo.
Deda mi je bil vinar, to ziher ne znate. Petar Krznarić, jedan od 4 osnivača izložbe vina u Zelini. Zaslužan za uvođenje 2 vrste vina u neki tamo katalog vina u Hrvatskoj. Jedan od glavnih u svojedobnom Vinoproduktu/Agroproduktu. Prije nego da je Todorić našiljio. Eh, to su bila vremena. Jest da sam onda imao 0 godina (ili -1?), al ipak su to bila vremena
Dolazil je često doma razbijen ko isus i bio naj-raw model mojim pretcima koji su iz dna duše stvorili stav o alkoholu. Stric ga je zavolio. Moj tata zamrzio.
I tako, kotradiktorni stav o alkoholu je zavladao te došao i do mene i bratića, koji smo morali okusiti šta je tu u stvari točno. Te oprobati najrazličitija alkoholna pića na ovom svijetu. Bile su i to godine. Sramote, oduševljenja, užasa i euforije. Reality check je srećom stigo. I sad imam ženu i dvoje divne djece. Uskoro troje. Lokanje vina crnog i bijelog i crvenog, brlje, bambusa, pivčine crne i bijele i crvene, likera, nepoznatih egzotičnih alkohola iz nemogućih fermentacija i svega što te čini treštenim je srećom iza mene.
Ali jedno je ostalo. Volim piti pivu. Volim popiti i drugi alkohol. To je, eto, jednostavno fino. To je ostalo i mislim da se neće izgubiti. I ovi praščići koji ćore u susjednoj sobi su sad na redu. Uopće ne sumnjam da će i Vedran i Jan morati testirati neke, ako ne i sve stope kojima su išli njihovi pretci. Ko zna, možda i Ema? Zašto ne, vremena kad smo srali ženama da ne smiju pit su srećom davno otišla u kurac. Ja sa svojojm ženom volim popit kad imamo cajta. I to ne bilo šta, nešto fino. Pivo.
Zakaj ja sad ovo sve pričam?
Pa ono.
Umoran sam, popio sam ASC Saison IPA Wannabe i volim vas ljudi.
Sve koji su mi pokazali kak se ovo dela.
Sve koji su mi posudili nekaj sa napravim nekaj.
Sve koji su mi nesebično dali nekaj sa napravim nekaj.
Sve koji su mi rekli da mi piva ne valja. Jer moram napravit bolju.
Sve koji su složili ona prekrasna druženja u parkiću, kod Lude i bilo di drugdje di je bilo veselo i lijepo i di se pila domaća piva.
I naravno, sve koji se vole družit uz to isto domaće pivo, srat gluposti i kolka je najbolja temperatura masha za stout, jel kod Pufa pšenični9 slad daje kiselu pivu, zakaj je u stvari lager govno od pive al ipak nije i kolko pica treba naručit jer, eto, treba potuć te promile, bar kulenom i ljutim feferonima.
Eto. 1:17, 5.6.2013. Ja sam za ovu sezonu skuhao šta sam skuhao. 7 gajbi je u sobi i lagano se troše.Jedna 10-ka čeka malog Jana da se rodi krajem 8-og mjeseca i da onda bude najbolja. A dobra je.
Dečki. I cure. Čujemo se i vidimo kad vrućine minu.
Ko bi reko da ću vas nać?

Pretakanje se odvijalo u tišini pod okriljem noći, dok u sobi do kuhinje spavaju moje dvoje djece i moja lijevadesna ruka, moja sad već poprilično trudna ženica. Da bi pretočio 20l pive u tišini treba ti duplo više vremena nego da pretočiš 20l pive bez tišine. Al nema veze.
Piva je pretočena i bebe spavaju.
Tata pije bocu prekarboniziranog ASC Saisona koji je zaslužio IPA titulu. Iz shaggadelic čaše. Jebate, kad sam digel čep sve je sunulo van - trebalo mi je tri čaše i krpica za suđe da riješim nered. Al finiju pivu nemam često prilike pit. To znači na druženjima
Eh, kakve su to dve godine bile. Ne znam s kim sam se posvađal da se ipak piva ne dela od hmelja nego ima tu još toga. Naravno, gugao mi je dao ostatak informacija te sam ih podastro i zaradio mini ego boost. I doživotni hobi. Jedan od onih na kojem sam sebi zavidiš.
A pazi ovo.
Deda mi je bil vinar, to ziher ne znate. Petar Krznarić, jedan od 4 osnivača izložbe vina u Zelini. Zaslužan za uvođenje 2 vrste vina u neki tamo katalog vina u Hrvatskoj. Jedan od glavnih u svojedobnom Vinoproduktu/Agroproduktu. Prije nego da je Todorić našiljio. Eh, to su bila vremena. Jest da sam onda imao 0 godina (ili -1?), al ipak su to bila vremena
I tako, kotradiktorni stav o alkoholu je zavladao te došao i do mene i bratića, koji smo morali okusiti šta je tu u stvari točno. Te oprobati najrazličitija alkoholna pića na ovom svijetu. Bile su i to godine. Sramote, oduševljenja, užasa i euforije. Reality check je srećom stigo. I sad imam ženu i dvoje divne djece. Uskoro troje. Lokanje vina crnog i bijelog i crvenog, brlje, bambusa, pivčine crne i bijele i crvene, likera, nepoznatih egzotičnih alkohola iz nemogućih fermentacija i svega što te čini treštenim je srećom iza mene.
Ali jedno je ostalo. Volim piti pivu. Volim popiti i drugi alkohol. To je, eto, jednostavno fino. To je ostalo i mislim da se neće izgubiti. I ovi praščići koji ćore u susjednoj sobi su sad na redu. Uopće ne sumnjam da će i Vedran i Jan morati testirati neke, ako ne i sve stope kojima su išli njihovi pretci. Ko zna, možda i Ema? Zašto ne, vremena kad smo srali ženama da ne smiju pit su srećom davno otišla u kurac. Ja sa svojojm ženom volim popit kad imamo cajta. I to ne bilo šta, nešto fino. Pivo.
Zakaj ja sad ovo sve pričam?
Pa ono.
Umoran sam, popio sam ASC Saison IPA Wannabe i volim vas ljudi.
Sve koji su mi pokazali kak se ovo dela.
Sve koji su mi posudili nekaj sa napravim nekaj.
Sve koji su mi nesebično dali nekaj sa napravim nekaj.
Sve koji su mi rekli da mi piva ne valja. Jer moram napravit bolju.
Sve koji su složili ona prekrasna druženja u parkiću, kod Lude i bilo di drugdje di je bilo veselo i lijepo i di se pila domaća piva.
I naravno, sve koji se vole družit uz to isto domaće pivo, srat gluposti i kolka je najbolja temperatura masha za stout, jel kod Pufa pšenični9 slad daje kiselu pivu, zakaj je u stvari lager govno od pive al ipak nije i kolko pica treba naručit jer, eto, treba potuć te promile, bar kulenom i ljutim feferonima.
Eto. 1:17, 5.6.2013. Ja sam za ovu sezonu skuhao šta sam skuhao. 7 gajbi je u sobi i lagano se troše.Jedna 10-ka čeka malog Jana da se rodi krajem 8-og mjeseca i da onda bude najbolja. A dobra je.
Dečki. I cure. Čujemo se i vidimo kad vrućine minu.
Ko bi reko da ću vas nać?