tlak u boci/bačvi
Moderatori/ce: Poljo,sharkyboy
-
manjimiha
tlak u boci/bačvi
bokić,
da li mi netko može reći koliki je optimalni tlak u boci ili bačvi piva? da mi bude optimalno (ili malo više gazirana). kako vi to regulirate tijekom sekundarne f.?
da li mi netko može reći koliki je optimalni tlak u boci ili bačvi piva? da mi bude optimalno (ili malo više gazirana). kako vi to regulirate tijekom sekundarne f.?
-
manjimiha
buni me ča sam u knjizi "Pivo iz vlastitog podruma" pročitala da optimum iznosi 0,5 bara za naknadno vrenje...to mi se čini kao malo!? znači ti na 1.5 držiš tih par dana ili ti toliko iznosi i na kraju(u boci ili bačvi)? ja planiram naknadno vrenje u bačvi pa me zanima koliko ću co2 izgubit kad pivo nakon odležavanja pretočim u drugu bačvu?
- Alivio
- Alivio
nisi se izjasnio u kakvom to buretu misliš odraditi naknadno vrenje....mislim da ti je ipak potrebna karbonizacija u bocama uz dodatak šećera ....ona fora sa zmijom bi samo smanjila potrebnu količinu šećera.....vjerovatno si mislio koristiti drveno bure kao što se i koristilo prije pojave inoxa ,plastike ,stakla .... a ipak su ljudi proizvodili i pili pivo koje sigurno nije moglo biti karbonizirano kao ova današnja ali ipak je bilo pivo .....hvala im....
- Ferdo
Ako si "pročitala " tad si prva cura među pivarima i u ime svih s foruma želim ti dobrodošlicu.manjimiha je napisao/la:buni me ča sam u knjizi "Pivo iz vlastitog podruma" PROČITALA da optimum iznosi 0,5 bara za naknadno vrenje...to mi se čini kao malo!? znači ti na 1.5 držiš tih par dana ili ti toliko iznosi i na kraju(u boci ili bačvi)? ja planiram naknadno vrenje u bačvi pa me zanima koliko ću co2 izgubit kad pivo nakon odležavanja pretočim u drugu bačvu?
(A ukoliko si samo pročitao tad ti želim dobrodošlicu bez ushićenja)
Ako sekundarnu fermentaciju želiš izvršiti pod tlakom u "kegu" tad montiraj nekakav sigurnosni ventil na bačvu.Ako želiš normalno gazirano pivo namjesti ventil na 1.5 Bar-a i sav višak tlaka će taj ventil ispuštati u atmosferu.( za isti učinak bi ti trebalo 15 metara vodenog stupca...malo nepraktično,zar ne?)
Flaširanje gaziranog piva je druga priča.
Pivo utreba jako ohladiti zajedno s posudom u kojoj je pod tlakom,hladiti treba gotovo do točke smrzavanja piva,da se gubitak co2 svede na minimum.
Bez obzira na to pivo će se prilikom punjenja jako pjeniti.
za propisno punjenje pod tlakom treba imati punilicu za izjednačavanje tlaka u posudi i boci...o tome smo već pisali.
Mi većinom flaširamo do kraja odvrelo pivo u koje dodajemo malu žličicu šećera...i o tome smo pisali.
- Ferdo
Sretan sam što sam baš ja poželio dobrodošlicu prvoj dami u naše društvo.
Prije dvije tri godine probao sam flaširati gazirano pivo.Keg (50 lit.)je bio vani na siječanjskoj temperaturi,oko nule.
Na donji navareni ventil išao je "šlag" a ne pivo.Nakon što se pjena slegne to više nije ono pivo koje želim piti.
Nije neka investicija ako se uloži u nešto slično ovome na ovoj stranici.
Nisam čitao detalje jer ne planiram za sad nešto slično.
http://brewiki.org/CounterPressureBottleFiller
Nije potrebno hladiti do točke smrzavanja piva već do točke smrzavanja vode.Ili bar dobro ohladiti pivo prije flaširanja.
Prije dvije tri godine probao sam flaširati gazirano pivo.Keg (50 lit.)je bio vani na siječanjskoj temperaturi,oko nule.
Na donji navareni ventil išao je "šlag" a ne pivo.Nakon što se pjena slegne to više nije ono pivo koje želim piti.
Nije neka investicija ako se uloži u nešto slično ovome na ovoj stranici.
Nisam čitao detalje jer ne planiram za sad nešto slično.
http://brewiki.org/CounterPressureBottleFiller
Nije potrebno hladiti do točke smrzavanja piva već do točke smrzavanja vode.Ili bar dobro ohladiti pivo prije flaširanja.