Giga Pivo...
Moderatori/ce: Poljo,sharkyboy
-
Giga
-
pklicov
Ne kužim, zakaj je fermentor zabljuvan? Potpuno je normalnog izgleda i neće se ništa dogoditi ako bude stajao tako 10 dana. Ako je i neka bakerija upala, onda se neće ništa promijeniti, a ako bude ubacio u boce jedino kaj će imati mutnu pivu i taloga od pola kile u bocama. Neka čeka 10 dana i nek baci stvar na cold break da se sve slegne i nakon toga nek flašira
- tinl
-
Giga
Trenutno stanje tekucine u fermentoru:
- Boja neka mutno oker, tamno smedje..,
- pjena po vrhu sada jedva da je ima,
- na dnu kante se vidi nekakvoga svijetloga taloga vec preko 1 cm.
- Temperatura u frizuderu kontrolirana i stalnih 16C
- Miris koji osjetim prilikom otvaranja frizidera je meni dosada nepoznat, mozda lagano na kiselo..., tu nisam siguran...
... kako vidim da je vrenje u tijeku? Meni to sve izgleda nekko mirno unutra.
, dok gledam svojeprvopivo u ruci drzim crni Pan, s nadom da se moja tekucina u frizideru ugleda na ovu u flasi...
- Boja neka mutno oker, tamno smedje..,
- pjena po vrhu sada jedva da je ima,
- na dnu kante se vidi nekakvoga svijetloga taloga vec preko 1 cm.
- Temperatura u frizuderu kontrolirana i stalnih 16C
- Miris koji osjetim prilikom otvaranja frizidera je meni dosada nepoznat, mozda lagano na kiselo..., tu nisam siguran...
... kako vidim da je vrenje u tijeku? Meni to sve izgleda nekko mirno unutra.
- mali badem
nisam pratio cjeli tijek , ali trenutno stanje u ferm je samo -trenutak - jedna točka u vremenu .
.--boja nije bitna , mjenjat će se malo s bistrenjem
--pjena na vrhu prikazuje kraj fermentacije , Ali...
talog na dnu je istaloženi kvasac koji možda je a možda i nije dovršio posao . na 16c je mogao pomisliti da od njega ne očekuješ više ništa , pa je ošo u hibernaciju , zimski san , ili je na toj temp s malo šečera za prehranu digao ruke od svega .
pisano je već da ----dobro je krenuti s nižom temp fermentacije ( čitaj -- okoline , prostora ) jer rijetko kad ohladimo sladovinu baš na 16 i kvasac puknemo U sa +- 2c. u praksi je to ovisi o temp vode s kojom hladiš i načinu hlađenja , pa to ispadne oko 18 pa do ( po ljeti ) 21--22c .
kako god hladili , cilj je da ferm krene od niže temp koju podnosi kvasac ( jer fermentacija ionako digne temp prvih dan do 3-5-- dana u samom fermentoru) a iza toga dižemo za stupanj dva temp okoline da završimo na 19-21 -------ako je moguće , a bilo bi dobro da je moguće !!
---pri kraju ferm na 16 c , gotovo nikakav miris nemožeš osjetiti jer CO2 ne otplinjava više nikakve mirise .
jedino mjerenje FG ti daje info u kojoj fazi je fermentacija Ž
.--boja nije bitna , mjenjat će se malo s bistrenjem
--pjena na vrhu prikazuje kraj fermentacije , Ali...
talog na dnu je istaloženi kvasac koji možda je a možda i nije dovršio posao . na 16c je mogao pomisliti da od njega ne očekuješ više ništa , pa je ošo u hibernaciju , zimski san , ili je na toj temp s malo šečera za prehranu digao ruke od svega .
pisano je već da ----dobro je krenuti s nižom temp fermentacije ( čitaj -- okoline , prostora ) jer rijetko kad ohladimo sladovinu baš na 16 i kvasac puknemo U sa +- 2c. u praksi je to ovisi o temp vode s kojom hladiš i načinu hlađenja , pa to ispadne oko 18 pa do ( po ljeti ) 21--22c .
kako god hladili , cilj je da ferm krene od niže temp koju podnosi kvasac ( jer fermentacija ionako digne temp prvih dan do 3-5-- dana u samom fermentoru) a iza toga dižemo za stupanj dva temp okoline da završimo na 19-21 -------ako je moguće , a bilo bi dobro da je moguće !!
---pri kraju ferm na 16 c , gotovo nikakav miris nemožeš osjetiti jer CO2 ne otplinjava više nikakve mirise .
jedino mjerenje FG ti daje info u kojoj fazi je fermentacija Ž
- PriMarius
-
pklicov
Smanji sliku.
Inaće, ovo izgleda normalno. Kako je Badem rekao, u pravilu prvih 3 dana drži pivu na 18 do 19 stupnjeva, nakon toga postepeno diži temperaturu do nekih 21 stupanj da kvasac može preraditi sve kaj bi trebao, jer na 16 stupnjeva ćeš ostati sa poluprerađenom pivom. NAkon 10 dana stavi pivu u na balkon pošto je sad već hladno vani i nek se piva slegne i nek se stalože kvasci i mal se probistri. Nakon 2 tjedna flašira.
Ako radiš neke aromatične pive tipa Belgijanke ili Saison ili neki Weissen beer, onda u pravilu možeš i početi na 21 stupanj fermentirati, veća temperatura, više aroma kvasca okusa u pivi.
I da, ovo što si ti kuhao ti neće biti ni blizu Pana
Inaće, ovo izgleda normalno. Kako je Badem rekao, u pravilu prvih 3 dana drži pivu na 18 do 19 stupnjeva, nakon toga postepeno diži temperaturu do nekih 21 stupanj da kvasac može preraditi sve kaj bi trebao, jer na 16 stupnjeva ćeš ostati sa poluprerađenom pivom. NAkon 10 dana stavi pivu u na balkon pošto je sad već hladno vani i nek se piva slegne i nek se stalože kvasci i mal se probistri. Nakon 2 tjedna flašira.
Ako radiš neke aromatične pive tipa Belgijanke ili Saison ili neki Weissen beer, onda u pravilu možeš i početi na 21 stupanj fermentirati, veća temperatura, više aroma kvasca okusa u pivi.
I da, ovo što si ti kuhao ti neće biti ni blizu Pana
-
Giga
Ni blizu Pana...mislim da se ipak varas.
Vrlo blizo Pana bude, jel ce biti flasirana u Pan boce!
A dok se ceka da "pivo sazrije, isprobao sam samljeti 5kg slada
za novu šaržu, sa starim aparatom za mljevenje kave. Mlinac
sam preko njuskala kupio za 150kn. Ima regulaciju za mljevenje
od 0 do preko velicine zrna slada. 5kg slada izmelje za 10min.
...
Vrlo blizo Pana bude, jel ce biti flasirana u Pan boce!
A dok se ceka da "pivo sazrije, isprobao sam samljeti 5kg slada
za novu šaržu, sa starim aparatom za mljevenje kave. Mlinac
sam preko njuskala kupio za 150kn. Ima regulaciju za mljevenje
od 0 do preko velicine zrna slada. 5kg slada izmelje za 10min.
...
- mali badem