Ekser pivo - kuhanja

... recepti za pivo i tehnike koje koristite

Moderatori/ce: Poljo,sharkyboy

Odgovori
ekser

Post Postao/la ekser » pon sij 19, 2015 3:16 pm

od jučer oba na cold crashu, temperatura prostorije 3-5 'C
bociranje u subotu, nakon toga odmah kuhanje novog da demižonke ne stoje prazne

pitanje za ekipu koja koristi 54l i/ili 34l demižonku kao primarni fermentor - koliko vam otprilike završi u sekundaru i kakvu "ranjiku" koristite za sekundar?

bla, vidim fale još neki input podaci, znači pod pretpostavkom da je maksimalni kapacitet u primaru - 40l u 54l, 25l u 34l
keep calm and čitaj dalje forum

ekser

Post Postao/la ekser » pet sij 23, 2015 7:05 am

Sad se igram idejom da jednim kuhanjem skuham dve vrste piva: krenem s gradiskom i recimo 5% carapils, stavim auroru za gorcinu i pred kraj za okus, kad bude gotovo odlijem 25l, ohladim, napucam lager kvasac i proglasim to lagerom, a ostalih 40l nastavim kuhati jos 10min sa chinookom, te 20 min aroma steep sa cascadetom, ohladim i nafilam ale kvascem, proglasim to very pale ale-om
Jednim kuhanjem dvije muhe... Mozda, za sad samo naglas razmisljam, jelte, za slucaj da neko iskusno oko tu vidi kakav problem...

ekser

Post Postao/la ekser » sub sij 24, 2015 8:41 pm

ekser je napisao/la: Ukomljavanje 40l, ispiranje 19l
Boil size: 47l
Batch size: 40l
10 kg NG Pilsen
1 kg Cara Gold 45L
10 g Magnum (9,4%AA) - Boil 60 min
40 g Citra (13,1%AA) - Boil 10 min
60 g Citra (13,1%AA) - Boil 5 min
50 g Chinook (11,6%AA) - Aroma Steep 20 min
2 pak US-05
Voda prokuhana dan prije, odlivena s naslaga kamenca

- dobili smo nešto manje od 40 l u fermentoru, OG: 1.051 (iako je recept zamislio 1.054) ... Po receptu bi FG bio na 1.010...
Znači pivo #1, prva Požežanka (APA)

Danas bocirano...
FG: 1.012;
- gornji recept je bio kreiran s brewersfriendom, isti recept u BS-u procjenjuje 1.012 (iako, BS procjenjuje OG na 1.054)
- 33l završilo u bocama
- imali smo napad panike na zadnjoj boci, naime, ovako je sve počelo: umješali smo prije bociranja 220g šećera (u 2dl vode), ubacili u BK, počeli pretakati prema savjetima s foruma da postavimo na dno i napravimo vrtlog. Kad je sve završilo, ubacili smo autosifon tako da je vukao iz jednog kuta u dnu, i krenuli bocirati. Nakon 66. boce, ostalo je još malo u crijevu pa sam istočio u čašu i probao - bilo je slatko za popizdit, puno jače nego je to bilo na početku!
Tad mi je srce stalo - otvorio sam prvu i zadnju bocu, probao - razlika je bila šokantna, izmjerio SG - u prvoj boci 1.012 i kusur, u zadnjoj 1.040 valjda! nastade muk, šok i nevjerica. znači, ne samo da se nije ravnomjerno šećer rasporedio, već kao da je sav ostao zalijepljen na... dnu? čekaj, čekaj - pa sa dna smo i vukli cijelo vrijeme, wtf?! razvila se teorija da je to samo zadnja ili zadnjih par boca, što je povuklo nekakav gustiš i talog pri naginjanju, pa smo otvorili jednu, rekao bih 56. bocu - u njoj je SG bio 1.014! odlučili smo ništa ne dirati (već sam bio spreman sve otvoriti i vratiti u BK i opet ispočetka), a sumnjivih par zadnjih boca ću pomnije pratiti, vjerojatno ću morati olakšati co2 tu i tamo, ne znam - imate vi kakav prijedlog?!
Zadnja izmjena: ekser, dana/u sub sij 24, 2015 9:17 pm, ukupno mijenjano 2 puta.

ekser

Post Postao/la ekser » sub sij 24, 2015 9:09 pm

ekser je napisao/la: boil size: 30l
batch size: 25l

4.5 kg Pale malt NG
Magnum 9.4%AA 15g 60 min
Magnum 9.4%AA 20g 10 min
US-05

recept brewersfriend: OG:1.054 FG:1.015 ABV:5.11% IBU:24.96 SRM:2.95
recept beersmith: OG: 1.038 FG:1.009 ABV:3.9% IBU:23.6 EBC:8.3

Pivo #2, Parasanka (SMaSH Magnum)

Na kraju je ispalo - FG:1.011 21,5l.
Dodatno 140g šećera.
Na temelju iskustava s prvim bociranjem, ovdje smo tu i tamo pomiješali (bez bućkanja) pivo u BK, zadnje kapi nisu odavale osjetnu razliku u šećeru od prvih.
No, naravno da nešto mora biti - kada smo ga probavali, učinilo mi se na trenutak i u nekakvim vrlo sitnim tragovima da osjetim maslac/jogurt šmek. Jaako malo u i tragovima, i naravno nitko drugi to nije osjetio, tako da na kraju ne znam jel to rezultat mog paranoičnog traženja okusa o kojima sam samo čitao i ne znam kako se zaista manifestiraju (diacetil, dms...) ili je stvarno bilo tu nečega. Ostalima je pivo odlično, no tek smo od nedavno konvertirani žkp-ovci pa to nije mjerodavno.

i šta sad, ako je stvarno diacetil u pitanju - da pasteriziram il koji vrag?

ha, evo kažu ljudi s prijateljskog nam foruma, ako se i osjeti, okus "putera" bi trebao nestati odležavanjem

ekser

Post Postao/la ekser » sub sij 24, 2015 9:22 pm

hebemu, sad me opet hvata panika

šta ako pri pretakanju je šećer zaista ostao na dnu jer je, npr, crijevo bilo malo izdignuto od dna, dovoljno da mlaz promaši šećer...
a onda pri flaširanju također nije dirao taj talog jer mu je usis takav da uzima jedno cca 1cm od dna posude

koliko bi šećer za karbonizaciju trebao podići FG/SG u tom trenutku prije flaširanja?!?

tinl

Post Postao/la tinl » ned sij 25, 2015 12:09 am

koliko si ti stavljao šečera po litri?? da li si rastopio šečer u vodi ili ga samo izmješao?? razlika u fg u prvoj i zadnjoj boci je vjerovatno malo vezana i uz temperaturu ali svejedno je prevelika... sad boce na toplo i čekaj druge nema..
in fermantation we trust

isvara

Post Postao/la isvara » ned sij 25, 2015 12:59 am

pa ako nije šećer rastopio u vrućoj vodi... zatim ohladio tu tekućinu da ne šokira ili umrtvi kvasac...... onda neće valjati
mogla bi zadnja flaširana eksplodirati ..... ak je povukla onaj šećer sa dna

zato sam ja bio idiot u početku pa sipao šećer u svaku bocu..... he he he kao što to još neki naši rade ..... jer mi se nije dalo hladiti tu vodu...
al onda moraš prekretati boce prvih par dana.... al bio je gušt...
al sam bio siguran !!!
Pivo teče bubrezi se liječe !

slawoner

Post Postao/la slawoner » ned sij 25, 2015 1:12 am

najsigurnije je za gaziranje napravit sirup sa prokuhanom vodom i dobro ga umješati u pivo i onda flaširat...
Nemojte šta zamjerit i pozdrav'te kod kuće!

ekser

Post Postao/la ekser » ned sij 25, 2015 8:50 am

Prokuhao 220g secera u 2dl vode, pustio da se hladi, ubacio u prazan BK i preko toga krenuo pretakati

Nisam nista mijesao nakon sto je pretakanje zavrsilo

Misliim da cu sad sve istresti natrag u BK, dobro promjesati pa opet bocirati, da ne ode sve u PM

ekser

Post Postao/la ekser » ned sij 25, 2015 8:52 am

tinl je napisao/la:koliko si ti stavljao šečera po litri?? da li si rastopio šečer u vodi ili ga samo izmješao?? razlika u fg u prvoj i zadnjoj boci je vjerovatno malo vezana i uz temperaturu ali svejedno je prevelika... sad boce na toplo i čekaj druge nema..
6,6 g po litri

Rastopljeno ukupno 220g u 2 deca vode

ekser

Post Postao/la ekser » ned sij 25, 2015 4:29 pm

Da skratim, istocili 66 boca natrag u bk, promijesali, dodali jos malo tekuceg secera (33g), promijesali, izmjerio FG (1.014), promijesali, vratili natrag u boce

Aleluja! Promijesali.
Zadnja izmjena: ekser, dana/u pon sij 26, 2015 8:08 pm, ukupno mijenjano 1 put.

ekser

Post Postao/la ekser » pon sij 26, 2015 6:25 pm

Sokići od ječma i hmelja, crveni, žuti, još ne pršću u nos al uskoro će
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.

stane2006

Post Postao/la stane2006 » pon sij 26, 2015 7:42 pm

slawoner je napisao/la:najsigurnije je za gaziranje napravit sirup sa prokuhanom vodom i dobro ga umješati u pivo i onda flaširat...
Jedina razlika koju ja napravim je ta što kada pretočim u posudu za flaširanje dobro promiješam ali ne da se stvara pjena, odnosno pravim nekakav vir (naravno prije toga rastopim šećer u 2-2,5 dl vode koja kuha 3-5 minuta) nakon toga lagano saslušam, http://www.youtube.com/watch?v=PfAWReBmxEs, pustim da se sve ujedini i onda idem na flaširanje, i prva i zadnja flaša su bile iste, ili loše ili super :D

ekser

Post Postao/la ekser » sri sij 28, 2015 10:48 pm

povodom bistrenja i taloženja kvasca u obe pive, a prema dogovoru s UPP nadležnom osobom, odlučih isprobati obe pive, 2-3 dana nakon flaširanja

ne zato jer ne mogu izdržati 2 tjedna, već radi novih spoznaja o pivarstvu :lol:

pa idemo redom...

ekser

Post Postao/la ekser » sri sij 28, 2015 11:05 pm

Parasanka
SMaSH Magnum

Odlično gazirana i potpuno bistra, s talogom kvasca na dnu. Pjena postojana. Pri kušanju osjetna gaziranost. Okus je slatkasto gorkast, ali ne previše, vrlo pitko pivo, jednostavnog sastava no opet nekoliko puta bolje od domaćih industrijskih (subjektivni dojam, jelte). Znači, to je taj Magnum. Još sam neuk oko nijansi borova, smreka ili čempresa u pivu, no recimo da ovdje nisam takvih, a ni drugih, aroma primijetio. A i znam čemu služi magnum - stoga, to je to, memorirao. Idući smash će vjerojatno biti Chinook kojeg mi je ostalo od prošlog kuhanja, a i radi vaših zapažanja s nedavnog club brewa.

Zadnjih cca 1 cm u boci se zamutio s kvascem pa ga nisam sipao - ima li kakva tehnika za što bolje odvajanje kvasca i tekućine u boci, srce mi se slama što toliko ostavljam...

* btw šta je to Parasanka? Parasani su predio Požeštine gdje kuhamo pivo, a od ekipe koja kuha su sve žene (i pripadajuća rodbina) od tuda, znači Parasanke, no vole se praviti Požežankama :D od tud posveta našim boljim i razumnijim polovicama, bez kojih bismo bili probisvjeti, svi do zadnjega
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.

Odgovori