Tumacenje zakona o malim, nezavisnim pivovarama

... i ostali korisni izvori informacija

Moderatori/ce: Poljo,sharkyboy

Avatar
sinco
Postovi: 194
Pridružen/a: ned sij 11, 2015 10:23 pm
Lokacija: Split

Post Postao/la sinco » uto vel 17, 2015 10:17 am

ova me tema jako zanima... imam nekoliko prijatelja koji su vlasnici kafica, a jednom roditelji imaju mali obiteljski hotel... i svih zanima da stave moje pivo u prodaju... a i mene naravno
Ne zelim se zezati sa ilegalom pa bi htio sve prijavit (neovisno o isplativosti) ali neznam od kud krenuti!

Najvise me strah da krenem pa da mi se pojavi inspektor ribarstva, poljoprivrede i braniteljske medjugeneracijske solidarnosti i zalipi mi 50 000 kuna kazne jer su neonke krive boje a tipkovnica na kompu kojeg nemam je pod nagibom vecim od 15stupnjeva!

Avatar
slawoner
Postovi: 1697
Pridružen/a: uto lip 12, 2012 1:52 am
Lokacija: pozega

Post Postao/la slawoner » uto vel 17, 2015 1:08 pm

petro je napisao/la: E sad ko je tu lud. Ova veli da nisu potrebni minimalni tehnički uvjeti i da nitko ne radi očevid opreme a tip iz carine mi veli u telefonskom razgovoru da moram imati minimalne tehničke uvjete za koje ova veli da ih nema.
Done, nema ljutnje nikakve niti vrijeđanja samo je realnost da je sustav trom i da se teško dolazi do bitnih informacija i birokracija ne prati dobro poduzetničke ideje, ne samo ove pivarske.
Da, u carinskoj te traže papir za minimalne tehničke uvijete koji ima moraš priložiti, a taj papir NE POSTOJI za proizvodnu djelatnost! Stvar se riješava tako da kad prijaviš proizvodnju hrane neživotinjskog podrijetla njima kažeš za svoj problem i onda ti oni napišu na kraju dokumenta ' zadovoljava MTU' i to dostaviš u carinu...
Nemojte šta zamjerit i pozdrav'te kod kuće!

damirb
Postovi: 122
Pridružen/a: ned lis 13, 2013 9:13 am
Lokacija: Buzet

Post Postao/la damirb » sub sij 23, 2016 3:03 pm

Evo baš čitam zakonske novitete vezane uz imjene trošarina za male pivovare http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluz ... _1938.html i tu kaže:

"Članak 66.c

(1) Trošarinski obveznik proizvođač piva u Republici Hrvatskoj ima pravo na primjenu visine trošarine na pivo propisane člankom 66.b ovoga Zakona samo ako ishodi odobrenje carinskog ureda nadležnog prema sjedištu, odnosno prebivalištu za poslovanje u statusu male nezavisne pivovare.

(2) Odobrenje se izdaje i primjenjuje za razdoblje kalendarske godine na temelju zahtjeva koji se podnosi najkasnije do 31. siječnja tekuće godine za tu kalendarsku godinu, a na temelju podataka o proizvodnji u prethodnoj kalendarskoj godini."

Ako sam dobro skontao, ne napravim li to odobrenje do 31.01., za ovu godinu ja ne mogu više počet komercijalno proizvoditi i prodavati pivo??? Kako ste vi to skontali i ima li netko praktična iskustva sa time?
Kad narastem biti ću pivar :)

Avatar
slawoner
Postovi: 1697
Pridružen/a: uto lip 12, 2012 1:52 am
Lokacija: pozega

Post Postao/la slawoner » sub sij 23, 2016 6:59 pm

krivo si skontao...nitko tebi ne moze zabraniti da ti komercijalno proizvodis pivo...ali ako do 31.1. ne ishodiš to riješenje plaćat ces trošarinu po staroj tarifi... Znači do sada je bilo 40 lipa po postotku alkohola u litri, sada je 20lp... Ako ne ishodiš riješenje nemaš pravo na novo obračunavanje trošarina odnosno plaćat ces po starom - 1kn po boci (za pivo od 5% alc)
Nemojte šta zamjerit i pozdrav'te kod kuće!

damirb
Postovi: 122
Pridružen/a: ned lis 13, 2013 9:13 am
Lokacija: Buzet

Post Postao/la damirb » pon sij 25, 2016 7:43 pm

Hvala Slawoner, u pravu si. Provjerio sam jutros sa Carinskom upravom. Usput sam i pitao dali mi je nužno trošarinsko skladište i teta mi je potvrdila da nije. Doduše, spomenula mi je, ako sam dobro skonto, da mi za plaćanje trošarina prema proizvedenoj pivi, kotao mora biti baždaren i imati neki papir od Zavoda za mjeriteljstvo. Pretpostavljam da si prošao isti proces pa ćeš i to znati "iz prve ruke"...daklem, kaj sve treba za taj papir i baždarenje :)

btw jel se može negdje u Istri nabaviti Slawoner pivkana, volio bi probati

lp
Kad narastem biti ću pivar :)

Avatar
admin
Site Admin
Postovi: 1853
Pridružen/a: čet ožu 08, 2007 11:58 am
Lokacija: Zagreb

Post Postao/la admin » pon sij 25, 2016 8:19 pm

iJohnny je napisao/la:Trošarinsko skladište je inače žuta crta koja je obojana na podu.
Ništa posebno, ali u biti potpuna glupost kao i birokracija u HR.
Tako je i da bi smio istu nacrtati i unutar nje napisati TROŠARINSKO SKLADIŠTE moraš državi dati garanciju naplate trošarine u minimalnom iznosu od 120kkn, depozit, bankovna garancija ili sl.

Avatar
admin
Site Admin
Postovi: 1853
Pridružen/a: čet ožu 08, 2007 11:58 am
Lokacija: Zagreb

Post Postao/la admin » pon sij 25, 2016 8:26 pm

petro je napisao/la:
Don Genovese je napisao/la:Za onog tko želi ... dovoljan je i Bukyjev prvi stavak, a za one koji samo traže izgovor, priči nema kraja. Ne želim nikoga uvrijediti, ali istina sama po sebi zna često biti bolnija od nerealnih zavaravanja.
Kad kažeš da je dovoljan prvi stavak jel misliš na dio koji spominje odredbu europske komisije za nezavisne male pivovare? Ako na to misliš to ne znači ništa jer se pri kraju dopisa navodi da u hrvatsko trošarinsko zakonodavstvo nije apliciran taj institut malih pivara.
Dopis je zastario, institut je apliciran u obliku novog zakona o trošarinama i praksa se definira novim pravilnikom o trošarinama koji je stupio na snagu 1.1.2016. i vjerojatno sve male pivovare u ovom trenutku skupljaju i pišu dokumentaciju da se prijave u sustav i dobiju status male nezavisne pivovare na koje se aplicira reducirana stopa trošarine.

Avatar
grga-osijek
Postovi: 1192
Pridružen/a: pet srp 17, 2015 12:50 pm
Lokacija: osijek

Post Postao/la grga-osijek » uto sij 26, 2016 9:19 am

damirb jesi li ovo krivo razumio ?

Doduše, spomenula mi je, ako sam dobro skonto, da mi za plaćanje trošarina prema proizvedenoj pivi, kotao mora biti baždaren i imati neki papir od Zavoda za mjeriteljstvo. Pretpostavljam da si prošao isti proces pa ćeš i to znati "iz prve ruke"...daklem, kaj sve treba za taj papir i baždarenje Smile

Kotao baždaren ne baždaren nema brojčanik pa samim tim ni mogućnost praćenja šarži.
Logičnije mi je da fermentatori moraju biti baždareni (nivokazi)
Bolje malo pivo nego veliko hvala

damirb
Postovi: 122
Pridružen/a: ned lis 13, 2013 9:13 am
Lokacija: Buzet

Post Postao/la damirb » pet sij 29, 2016 11:35 pm

nema niti fermentor brojač na sebi pa mi se analogija čini nelogičnom, ali nebitno. Ono što jest bitno je to da je mene u razgovoru sa carinskom upravom interesiralo isključivo to što će se dogoditi ukoliko ja do kraja siječnja ne ishodujem to neko njihovo famozno odobrenje i treba li mi nužno carinsko skladište...tu sam se fokusirao i pažljivo saslušao, a iskreno moram priznat da kad je "teta" pričala o posudama, nisam bio toliko pažljiv...kotao kao posuda koju treba baždariti je moj zaključak. Dakle, nešto od posuda u procesu mora biti baždareno, a je li to kotao ili fermentor ili ležni tank ufff nazvat ću ih ponovo kad dođe red, a za ovu godinu, ako krenem, biti ću velika pivovara :D
Kad narastem biti ću pivar :)

Avatar
slawoner
Postovi: 1697
Pridružen/a: uto lip 12, 2012 1:52 am
Lokacija: pozega

Post Postao/la slawoner » sub sij 30, 2016 10:21 am

baždari se fermentor ili bačva za odležavanje. Ugradi se stakleni nivokaz od dna bačve do vrha, a uz nivokaz treba stajati ovjerena mjerna letva, zatim zoveš drzavni zavod za mjeriteljstvo da to sve skupa dođu provjeriti i dati ti papir da je umjereno. Kotao nema smisla umjeravati jer ono što je u kotlu nije stvarno stanje one količine koje ces dobiti!! Čak i u primarnom fermentoru dosta toga 'ode u mulj' - zato i jesu dozvoljeni gubitci od 14% !!

iz tog razloga najlogičnije ti je umjeriti tank za odležavanje...u njemu je stvarno stanje količine proizvoda koje carinska uprava izlaskom na teren moze provjeriti.
Nemojte šta zamjerit i pozdrav'te kod kuće!

damirb
Postovi: 122
Pridružen/a: ned lis 13, 2013 9:13 am
Lokacija: Buzet

Post Postao/la damirb » sub sij 30, 2016 11:32 am

uffff Slawoner, ja imam 3 fermentora i 3 ležna tanka i još jedan tlačni tank prije punjača. Vidim da si upoznat sa materijom pa te molim za savjet. Što sve od toga ću morat izbaždariti i smije li umjesto staklenog nivokaza biti prozirno fleksibilno crijevo? Gdje kupim tu ovjerenu mjernu letvu? Kako to izgleda?
Kad narastem biti ću pivar :)

Avatar
isvara
Postovi: 2119
Pridružen/a: sri sij 23, 2013 9:37 am
Lokacija:
Kontakt:

Post Postao/la isvara » sub sij 30, 2016 12:03 pm

hej!
pa ako mora biti baždareno... ne može biti Fleksibilno ili pomično... Nego fiksno

tko kaže da mora biti staklo
za vinarije se koristi obična plastična cijev.. naravno da se upravo proizvodi za tu namjenu...
uz nju imaš i zglob koji ima priključak... od pola ili 3/4 cola i naravno ima ventil za ispust nivokaza

sve je rastavljivo na holender i spremno za pranje i dezinfekciju
Pivo teče bubrezi se liječe !

damirb
Postovi: 122
Pridružen/a: ned lis 13, 2013 9:13 am
Lokacija: Buzet

Post Postao/la damirb » sub sij 30, 2016 12:16 pm

Dali tu plastičnu cijev mogu obujmicom pričvrstiti na cijev hmm nisam baš siguran. Pripremio sam već ventil za ispust i na njemu ću imati priključak da spojim CIP pranje. Upravo mi danas majstor buši tankove da povari izlazne cijevi za nivokaz. Samo huh predvidio sam da obujmicom spojim fleksibilno prozirno crijevo. Morat ću izgleda pomaknut termin :(
Kad narastem biti ću pivar :)

Avatar
slawoner
Postovi: 1697
Pridružen/a: uto lip 12, 2012 1:52 am
Lokacija: pozega

Post Postao/la slawoner » sub sij 30, 2016 6:21 pm

da, ne mora biti stakleni nivokaz, moze biti i plastični...svejedno, samo da se vidi kroz njega :lol: kraj njega ti ide ovjerena mjerna letva - to ti je zapravo jedna letva sa centimetarskom skalom koju prodaju i ugrađuju ovlaštene inox bravarije... Cijene variraju od prodavaca do prodavaca - ja sam platio metar letve 1600 kn + pdv...Na internetu sam nasao prodavaca koji su troduplo skuplji tako da tu treba paziti...

Što umjeriti?? Gledaj, umjeravanje sa nivokazom je izmisljeno za vinare i destilere, koji čuvaju svoj proizvod u bačvama mjesecima i točkare u boce po potrebi, ovisno o prodaji...U pivarstvu je to malo drugacije, pivo je roba koja ide svaki dan u velikim količinama i tebi je bačva uvijek ili puna ili prazna - carinik i kad izade na teren nema sta traziti kraj nivokaza jer mu to nista ne znači pošto je kako sam rekao bačva ili full puna ili full prazna... Nama su u carinskoj upravi rekli da je to umjeravanje za pivare čisto zadovoljavanje birokracije jer se taj papir po zakonu mora imat i sukladno činjenici da je to čisto pro forme dovoljno je da nam sa strane negdje stoji umjerena bačvica koja skuplja prašinu ali eto na konto nje imamo papir...carinik i tako ima uvid u proizvodnju pregledavanjem skladišta, a ne gledanjem u nivokaz... Jel sad jasnije??
Nemojte šta zamjerit i pozdrav'te kod kuće!

damirb
Postovi: 122
Pridružen/a: ned lis 13, 2013 9:13 am
Lokacija: Buzet

Post Postao/la damirb » sub sij 30, 2016 6:40 pm

Pozdrav Slawoner. Kao prvo izuzetno sam ti zahvalan na pomoći i savjetima. Ja sam poslao mail mjeriteljskom zavodu sa upitom kaj će mi točno trebat. Obzirom na navedenu cijenu, nije toliko nebitno oće li biti jedna posuda za to ugraditi ili više njih. Kako kažeš, moglo bi mi biti dovoljno da stavim jednu jedinu i to na tlačni tank prije punjača, što bi mi dodatno pojeftinilo jer je on i najmanji.

Ja sam sustav nadzora proizvedene količine zamišljao na način da se "ovjeri" maksimalna količina jednog kuhanja, prijavljuješ broj kuhanja (pri čemu je tvoj problem ukoliko kuhaš ispod maksimalne količine). U proizvodnom se procesu priznaju određeni gubici i to je manje više to. Zna se koliko si proizveo sladovine, koliko se tolerira da je po putu izgubljeno, imaš račune da se zna koliko si je prodao...ostalo mora biti negdje u tankovima. Dakle, činilo mi se logičnim da mi kotao bude baždaren. Jesi li kotao odbacio jer nema smisla kako si sam rekao ili zato što njegovo baždarenje nebi priznala Carinska uprava? BTW spominjao si priznavanje gubitaka od 14%. Jeli to fiksno ili se mijenja, ovisno o "mjernoj točki" (kotao, fermentor, ležni tank)?
Kad narastem biti ću pivar :)

Odgovori