UDRUŽENJE PIVARA POŽEGA
Moderatori/ce: Poljo,sharkyboy
- mali badem
- Toples
- Kontakt:
-
kiki
- MarkoRB
- Kontakt:
Ih, ih, Mance mi odaslo uz pošiljku svojih i par tuđih houmbrua i jebemu sve, bravo ljudi.
Dakle, Artaniše, pušnica ti se pozlatila, il čija je već slad tu zadimila. Ne naleti se često ni među komercijalnima na pivo koje ima pošteno dima (ne previše), a da je opet dovoljno pitko da bi bez problema još jednu bar otvorio, ako ne i dovršio. Svi ili preslade tijelo, pa je teško i cuclaš bocu po večeri (u nekim slučajevima tipa jače Schlenkerle i uživaš, al Schlenkerla je Schlenkerla), il uvale dimljenog slada ko fratri glasova SRPu pa se uvatiš mislit posjeduju li dotični uopće gonade i kog su vraga išli izbacivat dimljeno kad se boje "zadimit". Fin balans, pitkost vrh, zamjerki nijedna a ni ta.
Honey porter, čiji da je - opet, svaka čast. Onaj smiješni St. Peter's želi bit ovakav. Kvalitetno zameđeno, da ne pari fejk, super se miša u mirisu već s karamelnim notama, u okusu s nešto prženim. Zna ta igra med/prženost i malo koju disharmoničnu notu na tren opalit, ta gorkasta nota zna zafalšat lagano, al ništa strašno sad. Svakako pitkije, skladnijeg tijela nego šta takva budu inače.
I jedno i drugo bi po meni ovako sigurno bilo u solidnim/višim tridesetkama na natjecanju u kategorijama.
Mada moram priznat da se medo posložio tek na drugi gutljaj, al vjerojatno bi većina nas ako ne i svi uspili u uzorku pohvatat konce u toj situaciji.
Dakle, Artaniše, pušnica ti se pozlatila, il čija je već slad tu zadimila. Ne naleti se često ni među komercijalnima na pivo koje ima pošteno dima (ne previše), a da je opet dovoljno pitko da bi bez problema još jednu bar otvorio, ako ne i dovršio. Svi ili preslade tijelo, pa je teško i cuclaš bocu po večeri (u nekim slučajevima tipa jače Schlenkerle i uživaš, al Schlenkerla je Schlenkerla), il uvale dimljenog slada ko fratri glasova SRPu pa se uvatiš mislit posjeduju li dotični uopće gonade i kog su vraga išli izbacivat dimljeno kad se boje "zadimit". Fin balans, pitkost vrh, zamjerki nijedna a ni ta.
Honey porter, čiji da je - opet, svaka čast. Onaj smiješni St. Peter's želi bit ovakav. Kvalitetno zameđeno, da ne pari fejk, super se miša u mirisu već s karamelnim notama, u okusu s nešto prženim. Zna ta igra med/prženost i malo koju disharmoničnu notu na tren opalit, ta gorkasta nota zna zafalšat lagano, al ništa strašno sad. Svakako pitkije, skladnijeg tijela nego šta takva budu inače.
I jedno i drugo bi po meni ovako sigurno bilo u solidnim/višim tridesetkama na natjecanju u kategorijama.
- tinl
mislim da je dimljeni porter lakše odraditi nego nekakav pejlić ejlić obični dimljeni jer je manja šansa fulanja i porter je bogatiji aromama koje se krasno nadovezuju na pušnicu.. a što se tiče Artanisovog dimljenog portera glavom i bradom sve samo riječi hvale i pohvale, to mu je definitivno najbolji uradak u karijeri. Naprosto krasotica jedna od piva.
in fermantation we trust
- MarkoRB
- Kontakt:
Pa jasno, zato je i "smoked porter" legit podstil, a išta svjetlije rijetko. 
Oskvrnitelj ispao de facto barleywine nekakav engleski, iako nije de iure, a još manje de boban. Baš mi klasične te sladnoalkoholne note koje karakteriziraju taj stil dolaze u mirisu i okusu uz nešto voća al sušenog - smokve konkretno, samo šta je strava pitak za abv bokte. Malo i preeeehladan zasad, baš me zanima šta će se razvijat dok se topli.
Edit slijedi.
Edit 2: Nego Tinle, oće bit opet <3Vanilaportera<3?
Oskvrnitelj ispao de facto barleywine nekakav engleski, iako nije de iure, a još manje de boban. Baš mi klasične te sladnoalkoholne note koje karakteriziraju taj stil dolaze u mirisu i okusu uz nešto voća al sušenog - smokve konkretno, samo šta je strava pitak za abv bokte. Malo i preeeehladan zasad, baš me zanima šta će se razvijat dok se topli.
Edit slijedi.
Edit 2: Nego Tinle, oće bit opet <3Vanilaportera<3?
- Artanis
Zahvaljujem na dobrim komentarima, tek sam sad pročitao post. Budući da sam već pio svijetlo dimljeno, htio sam probati skuhati tamnije, kao što je i Tin dobro uočio. Recept je kao i za regularni porter, no sa dodatkom domaćeg dimljenog slada i smanjenim IBU-om (savjet Slawonera), jer dimljeni daje nešto gorčine. Namjerno sam išao sa smanjenim tijelom, jer inače uz dimljenu aromu bilo bi preteško za piti. Makar je moglo ići još suvlje.MarkoRB je napisao/la: Dakle, Artaniše, pušnica ti se pozlatila, il čija je već slad tu zadimila. Ne naleti se često ni među komercijalnima na pivo koje ima pošteno dima (ne previše), a da je opet dovoljno pitko da bi bez problema još jednu bar otvorio, ako ne i dovršio. Svi ili preslade tijelo, pa je teško i cuclaš bocu po večeri (u nekim slučajevima tipa jače Schlenkerle i uživaš, al Schlenkerla je Schlenkerla), il uvale dimljenog slada ko fratri glasova SRPu pa se uvatiš mislit posjeduju li dotični uopće gonade i kog su vraga išli izbacivat dimljeno kad se boje "zadimit". Fin balans, pitkost vrh, zamjerki nijedna a ni ta.
Primjer mi je bio Alaskan Smoked Porter, no on navodno ima još više dima.
Ako nekog zanima, evo recept, pa neka isproba. Ako netko voli samo suptilne arome dima, neka smanji na 20% domaćeg dimljenog. I nešto za razmišljanje: Gotova sva rano povijesna piva su vjerojatno imale dimljenog štiha, zbog same tehnike izrade slada.
26. kuhanje - Crno Dimljeno
Smoked Beer, Other
Type: All Grain
Date: 5.12.2015.
Batch Size: 35,00 L
Brewer: Artanis
Boil Size: 46,00 L Asst Brewer:
Boil Time: 60 min Equipment: baèva od piva 50 L + posuda za ukomljavanje 50 L
Brewhouse Efficiency: 65,0
Ingredients
Amount Item Type % or IBU
4,50 kg NG slad (3,8 EBC) Grain 46,9 %
4,00 kg Smoked Malt (17,7 EBC) Grain 41,7 %
0,50 kg Caramel/Crystal Malt - 80L (150,0 EBC) Grain 5,2 %
0,30 kg Chocolate Malt (900,0 EBC) Grain 3,1 %
0,20 kg Special B Malt (354,6 EBC) Grain 2,1 %
0,10 kg Black (Patent) Malt (1500,0 EBC) Grain 1,0 %
18,00 gm Magnum [11,50%] (60 min) Hops 14,6 IBU
2 Pkgs SafAle American (DCL Yeast #S-05) Yeast-Ale
Beer Profile
Measured Original Gravity: 1,055 SG
Measured Final Gravity: 1,015 SG
Actual Alcohol by Vol: 5,5 %
Bitterness: 14,6 IBU Calories: 521 cal/l
Est Color: 58,9 EBC Color: Color
Mash Profile
Mash Name: Single Infusion, Medium Body, Batch Sparge Total Grain Weight: 9,60 kg
Sparge Water: 0,00 L Grain Temperature: 18,0 C
Sparge Temperature: 75,6 C TunTemperature: 18,0 C
Adjust Temp for Equipment: FALSE Mash PH: 5,4 PH
Name Description Step Temp Step Time
Mash In Add 31,00 L of water at 71,6 C 66,0 C 60 min
ispiranje Add 26,00 L of water and heat to 75,0 C over 2 min 75,0 C 10 min
Notes
Slad dimljen na bukovini - vrijeme 3 sata. Sito udaljeno 40 cm od ložišta. Debljina slada oko 3 cm. Temperatura dima oko 80 stupnjeva (poželjno još smanjiti). Poklopljeno sa tackama.
Created with BeerSmith
- tinl
Marko biti će vanilića porterića, ali morat ćed dovući guzicu u Požegu 02.07. a i nevezano za vaniliće porteriće red bi bio već ionako..
A vi što se tiće sastajanja ja sam za jedno krakto druženje u Slawoneru večeras, sutra ili prekosutra.. nemam puno vremena a vikend mi je prebukiran rođendanima i krizmama..
A vi što se tiće sastajanja ja sam za jedno krakto druženje u Slawoneru večeras, sutra ili prekosutra.. nemam puno vremena a vikend mi je prebukiran rođendanima i krizmama..
in fermantation we trust
- isvara
- Kontakt:
pa kad neće nitko moram ja....
druženje pivara je prošlo super
neki su kasnili ... a neki otišli prvi kao i uvijek
ostali smo do kasnih sati ....
potrošili novaca
al ne možemo uvijek piti u podrumima
mora udruga malo djelovati i u javnosti.....
odrađeni prvi glavni dogovori u svezi 5. PŽ Krigle
narednih kuhanja ....
viceva..
ćelavih jaja...
pa opet piva raznih...
bili prisutni glavni pokretači i organizatori :
tinl
francuz
slawoner
glista
isvara
mali miha
klaun
druženje pivara je prošlo super
neki su kasnili ... a neki otišli prvi kao i uvijek
ostali smo do kasnih sati ....
potrošili novaca
al ne možemo uvijek piti u podrumima
mora udruga malo djelovati i u javnosti.....
odrađeni prvi glavni dogovori u svezi 5. PŽ Krigle
narednih kuhanja ....
viceva..
ćelavih jaja...
pa opet piva raznih...
bili prisutni glavni pokretači i organizatori :
tinl
francuz
slawoner
glista
isvara
mali miha