eksperiment sa stoutom

... recepti za pivo i tehnike koje koristite

Moderatori/ce: Poljo,sharkyboy

slawoner

eksperiment sa stoutom

Post Postao/la slawoner » čet kol 11, 2016 11:13 pm

Danas odlucih skuhati eksperimentalnu turu najjednostavnijeg stouta

recept: 90% NG i 10% rosted barely

I prije sam kuhao ovaj recept ali nikada nisam bio zadovoljan bojom i kavenim aromama - Rosted barely sam naravno dodavao na ukomljavanje skupa sa gradiškom.

Danas odradio turu na način da sam ukomio samo NG i dobio sladovinu za najobicnije single malt pivo, a rosted barely sam dodao kada i hmelj - dakle u ključalu sladovinu i kuhao ga sat vremena. Sladovina je crna ko noć u mom kvartu kad nam gradski oci zbog stednje isključe rasvjetu, a miris i okus kave u sladovini je toliko prekrasno izražen da cu proglasiti ovaj eksperiment uspješnim...

Ponukan danasnjim uspjehom, dao sam si u razmisljanje daljne potencijale iskuhavanja specijalnih sladova i neslađenih žitarica. Vidim da kuhanje izvlači jako puno arome i boje (više nego sto sam ikada dobivao na ukomljavanju) pa si razmisljam da postupak ponovim sa recimo čokoladnim sladom - logika mi nalaže da u ključaloj sladovini nema alfa amilaze pa nema ni pretvorbe škroba u šećer što bi potencijalno moglo rezultirati značajnim udjelom nefermentabilnih šećera i eksplozijom slatkosti i punoće tijela + gomila arome specijalnih sladova...?? A mozda samo funkcionira sa rosted barelyjem?? hm?

Dali je netko od vas koristio ovu ili sličnu tehniku i kakvi su vam bili rezultati?
Nemojte šta zamjerit i pozdrav'te kod kuće!

sharkyboy

Re: eksperiment sa stoutom

Post Postao/la sharkyboy » pet kol 12, 2016 1:21 am

slawoner je napisao/la: Dali je netko od vas koristio ovu ili sličnu tehniku i kakvi su vam bili rezultati?
ja sam kad sam radio mint stout radio tehniku otapanja istog 24+h u hladnoj (sobna temp) vodi koju sam dodao također zadnjih 15ak min sa hmeljevima (samo tekuci dio)...
mogu reci da mi je stout crn ni ne svijetle mu zubi ni u mraku :D
ak ista pomaze...sta se tice slatkoce i slicnih malo sam pretero s mentom tak da se iskljucivo menta osjeti :D
bolje piva u ruci neg pič*a na grani...Oi!!! živili

stribor7

Post Postao/la stribor7 » pet kol 12, 2016 7:04 am

Nešto slično rađeno, boja super, miris super, okus super, ali kada je fermetnacija završila imao sam u pozadini kiselkastu notu vjerojatno od crnog slada. To se rješavalo hlađenjem u zamrzivaću pola sata prije degustacije.
STRIBOR7

nikac

Post Postao/la nikac » pet kol 12, 2016 8:25 am

Metoda koju smo pokušali je bila da se rosted barely doda u zadnjih 10 minuta ukomljavanja, boja je bila crna kao kod tebe u ulici, aroma također odlična, okus nije bio napadan i kiselkast(kako stribor kaže) kako zna biti kod stavljanja tamnih sladova ..

za mene je to provjerena metoda koja je uspjela u stoutu.. za ostala piva ili stilove nisam siguran....
:pivo4:

slawoner

Post Postao/la slawoner » pet kol 12, 2016 11:52 am

nisam imao problema sa kiselkastim okusom od tamnih sladova onda kada sa tamnim sladovima nisam išao preko 10%... radio sam sa 15% tamnih i bilo je te kiseline... sve do 10% je jako uredno pivo bez kiselkastih nota. Vidjet cu nakon fermentacije kako ce se ponasati pivo i ta kava u okusu i mirisu...

mali badem

Post Postao/la mali badem » pet kol 12, 2016 12:54 pm

slawoner

Post Postao/la slawoner » pet kol 12, 2016 5:54 pm

da ali ovaj rosted barely je bez ljuske...dali se u tom slucaju ovaj off okus veze za postupak?

BravićCRO

Post Postao/la BravićCRO » pet kol 12, 2016 8:22 pm

Ne daj ti bože da ti aroma bude kao kod mene u ulici ...

Vozili đubre ...

mali badem

Post Postao/la mali badem » pet kol 12, 2016 8:26 pm

...onda je to oljušteni, dehusked pečeni ječam , komercijalnog naziva- carafa-
to donekle ublažava problem . No nigdje nisam našao da se raž ili pšenica kuhaju ili smiju kuhati samo zato što nemaju ljusku. svugdje kao uzrok lošeg okusa spominju zrnje - grain a ne samo ljusku.

gotovo sam siguran da si dobio intenzivniju boju i arome ali češ kasnije osjetiti i efekt kuhanja u okusu. bojim se ,ne baš očekivani...

npr. za kamilični čaj je dovoljno cvjet prelijati kipućom vodom i pustiti da ostoji 10ak min . prokuhavanjem cijele biljke 10ak min , dobivaš potpuno drugi okus. najfinije arome si odkipio, a dobio nešto drugo a intenzivno.
zrno pečeno do stupnja smeđe-crno neće dati gotovo ništa na OG-u tako da se do kava okusa možeš zaigrati i pečenom pšenicom , zobi ili čokoladnim sladom ...
ne tvrdim ništa , ali cilj bi trebala biti skladna , bogata aromom i okusom, a opet pitka da ju poželiš ponovo .

:hmelj: :hmelj:

stane2006

Post Postao/la stane2006 » pet kol 12, 2016 8:42 pm

Ja sam prije nekog vremena kuhao black IPA i radio sam tako da sam Black slad 200-300gr sad se baš i nesjećam koliko, namakao 24 sata u hladnoj vodi, na zadnjih 10 minuta kuhanja sam tu procijeđenu vodu ubacio na boil i vidim da boja neće biti ni blizu kakva bi trebala biti pa sam onako nerazmišljajući, ono što je ostalo u vrećici sa sladom isto ubacio na kuhanje :oops: i nakon 2-3 minute skontao pa jebote ja kuham ječam i izvadio ga žurno :lol: .
Pivo je na kraju bilo brown IPA i bilo je dobro za sve kolege koje su probale ali ja sam osjetio mrvicu nekog off okusa koji mi je išao na živce, da li su to tanini ili samo oporost od black slada, neznam ali nije bilo onako baš bez greške.
Ako naredni put budem kuhao black IPA idem kako je kolega nikac rekao zadnjih deset minuta ukomljavanja ili dodavanje kod vorlaufa.
Ne tvrdim da će biti off okusa ali mislim da neće biti ono što si zamislio, ali dobro pa si probao da budemo na čistu

stane2006

Post Postao/la stane2006 » pet kol 12, 2016 8:54 pm

E sad ako je tu u pitanju samo dobro samljeveni pečeni neslađeni onda bi to moglo biti interesantno, moguće da bi se desio nekakav efekt kuhanja kave pa da se dobiju puno intezivniji mirisi i okusi bez off okusa

slawoner

Post Postao/la slawoner » pet kol 12, 2016 10:41 pm

cijela ideja se rodila nakon sto sam u plodinama naišao na kavovinu (zamjena za kavu od 100% prženog ječma) - onda si razmisljam - pa kavovina se kuha u kipućoj vodi jel... Dosao na ideju da pečeni neslađeni ječam zakuham kao kavovinu s tim da umjesto vode koristim pivsku sladovinu... Znači zakuham malo veći lonac 'kave' :lol: ... Dali ce biti nekog off-a ili ne - javim kad bude gotovo...

mali badem

Post Postao/la mali badem » sub kol 13, 2016 1:20 am

khm , hm .
prije otprke 4 g i 2 mj i 12 dana ili možda otprke 3g 10 mj i 29 dana na ovom forumu se pisalo o Kneipu . pečenom ječmenom sladu ! molim te provjeri...........

nadam se da si ovaj exp radio na maloj šarži, tektak , za ukućane.
mogao bih još.... ali
profesionalci moraju biti ozbiljni
profesinalci su na tržištu
profesionalci znaju sve i pomažu kućnim pivarima
i niko nikome nije konkurencija
samo je piva s greškom loša reklama za craft scenu -pive malih pivovara.
čitajmo :hmelj: :pivo3: :hmelj: :pivo3: :hmelj: :pivo3: :hmelj: :pivo3: pa malo o zrnju , kvascu, ne zanemarujući proces-postupak... :hmelj: :hmelj:

Don Genovese

Post Postao/la Don Genovese » sub kol 13, 2016 9:25 am

slawoner je napisao/la:cijela ideja se rodila nakon sto sam u plodinama naišao na kavovinu (zamjena za kavu od 100% prženog ječma) - onda si razmisljam - pa kavovina se kuha u kipućoj vodi jel... Dosao na ideju da pečeni neslađeni ječam zakuham kao kavovinu s tim da umjesto vode koristim pivsku sladovinu... Znači zakuham malo veći lonac 'kave' :lol: ... Dali ce biti nekog off-a ili ne - javim kad bude gotovo...
Kneip, mljevena sladna kavovina je prženi ječmeni slad (buljim u kutiju oriđ. pakiranja), i kuha se par minuta za takvu kavu. Ako ti što pomogne.
Sreće na vreće, pivu na nepce i ne buš trebal ni zubotrebce ... Vito.

slawoner

Post Postao/la slawoner » sub kol 13, 2016 7:31 pm

jbga treba se igrati i isprobati raznih budalastina... Sladovina je bila iznad svih ocekivanja. Opet kazem, vidjet cemo rezultat nakon fermentacije...Naravno da sam radio malu turu nisam bas tolika budaletina :lol:

Nego imam jedno pitanjce za znalce - kad je ekipa iz ZG bila kod mene u pivovari, nešto se potegla priča o dekokciji - pa je rečeno kako se dekokcija pravilno izvodi NE kuhanjem sladovine neko kuhanjem komine - sad pitanje: ako se kuhanjem žitarica dobiva astringency off flavor - na koji nacin se onda pravilno izvodi dekokcija??!?

Odgovori