Malo čudno

... te subjektivne ocjene

Moderatori/ce: Poljo,sharkyboy

stane2006
Postovi: 315
Pridružen/a: uto sij 21, 2014 4:55 pm
Lokacija: Orašje

Malo čudno

Post Postao/la stane2006 » pet vel 17, 2017 10:04 pm

Ovaj forum je zlata vrijedan, činjenica je da je pretrpan i da se dosta teško dolazi do prave informacije, pogotovo za početnike.
Nema više što je gubitak za ovaj forum ali i za craft pivarstvo općenito "stare garde" (ferdo, swarog, žedni, tinl, zao gnom, sve rijeđe pantelije i ostali majstori pivarstva, kojih ili više nema na forumu ili samo povremeno navrate :evil: )
Tu su još uvijek najuporniji (mali badem, slawoner, don i još neki)
Ono što me je ponukalo da otvorim ovu temu su početnici.
Naime, uz pregršt informacija na forumu (za početnike i napredne pivare), iako su zatrpane, svaki početnik ili napredni pivar uz malo truda i odvojenog vremena može doći do svake potrebne informacije za bilo šta vezano za pivarstvo i kako doći do kvalitetnog piva, sve je davno razrađeno do u najsitnije detalje.
Svako novo pitanje na koje je davno odgovoreno a u najboljoj namjeri iskusniji pivari odgovaraju, ustvari samo još više zatrpavaju forum.
Poruka za sve početnike je da ako zaista imaju namjeru skuhati SVOJE kvalitetno, ukusno, aromatično itd pivo, je da se samo malo više potrude oko čitanja foruma i da ne pokušavaju voziti ferari a još ni propuzali nisu, odnosno da se vodi računa za početak o osnovama a to je ČISTOĆA OPREME, temperatura vode za ukomljavanje, temperatura ukomljavanja, vorlauf, boil, hlađenje sladovine, STERILNOST, kvalitetna aeracija, rehidracija kvasca (pustite to što kvasac radi na mikrobiološkoj razini samo je bitno da ga ima taman, da ima zraka i da mu je temperatura ugodna SVE OSTALO ĆE ON ODRADITI BEZ GREŠKE), čist i sterilan fermentor, KONSTANTNA TEMPERATURA FERMENTACIJE zavisno od kvasca može biti i promjemjiva, NE OTVARATI FERMRNTOR ZA VRIJRME FERMENTACIJE, kod flaširanja boce oprane, čiste, sterilne.
Ovo su smo osnove i ako se samo te osnove ispoštuju može se dobiti jako fino pivo.
Tek kad se osnove ispoštuju i dobije se dobro pivo, tek tad bi se po mom mišljenju trebalo krenuti dalje.
PS: Vjerovatno sam dosta toga zaboravio u procesu kuhanja za početnike pa me molim vas nadopunite, što bi rekli stari Aboridžini i sam početnik
:oops:

Avatar
Poljo
Postovi: 2559
Pridružen/a: sri lip 24, 2015 1:21 pm
Lokacija: Zagreb

Post Postao/la Poljo » pet vel 17, 2017 10:38 pm

Stvarno sve je na mjestu.. I stvarno se pojavljuje previse tema koje su mogle biti izbjegnute uz minimalni trud..
Isto tako bi napomenuo da se svako od tih pravila moze, a ponekad i mora prekrsit, ali samo ako se zna tocno zasto i kako...
slika

kiki
Postovi: 381
Pridružen/a: čet ruj 17, 2015 12:53 pm
Lokacija: Đakovo

Post Postao/la kiki » sub vel 18, 2017 7:00 am

Ljudi, Stane, Poljo i ostali, vjerujem da ste do sad već djelovali na nekom forumu, ako jeste, onda znate da je sve ovo jedan put foruma. Svaki forum proživljava isto, neprestano otvaranje tema pod istim imenom, postavljanje istih pitanja, sve ovo što si naveo dragi prijatelju Stane. TO JE JEDNOSTAVNO TAKO. Kladim se da ni jedan početnik neće otvorit temu pod nazivom malo čudno, vrlo rijetki će otvororiti temu ZA POČETNIKE itd, itd... Ovo ti je kao da cijeli život rađaš, imaš malu djecu. Ne možeš reći malom djetetu pitaj ovog tebi iznad uveta, nek ti on objasni, zašto ja roditelj moram stalno odgovarati na ista pitanja? Tamo na zidu su ti napomene itd. Svako dijete, pa tako i novi član ovog foruma je dijete. Ako ima nekakvo aktivno djelovanje iza sebe na nekom forumu, onda će pazit da ne ispadne glup, pazit će na neke norme ponašanja a ako nema, on će zamisli, otvorit novu temu pod nazivom recimo " Kako se kuva pivo?" što ti kažeš na forumu ima mali milijun najsitnih razrađenih i objašnjenih detalja... Mnoge zanima samo instant odgovor i boli ih. Ne zanima njih šta mislimo o njima.
Što se tiče starih članova, koji ne dolaze, šta me briga za njih? Fala im što su postojali, ako su negdje nešto pametno napisali, fala im stvarno, al neću plakat za njima, ko i oni za mnom.
Forum je tu. Bilo je tu kladim se zanimljivih ljudi, pravih stručnjaka, neki su ošli, neki novi došli, bi'će da im se više ne da dolazit a KOGA NEMA, BEZ NJEGA SE MOŽE I MORA.
Ja nemam predug staž na forum ali zapravo ni mi nismo isti a vjerujem da je forum je zapravo stalno isti ako izuzmemo možda prvu godinu dvije postojanja, samo smo mi tanjih živaca. Uvijek će bit forumski neobrazovanih, tzv dux tipova i ni ti, ni ja, ni masna, tiskana i crvena slova naslova osnovnih tema to neće promijeniti. To je tako.
Ništa nisam reko, al sve sam vam reko. Ljudi, opustite se. Odgovorite ako vam se da, ako ne, nemojte. Neko drugi će. Puno puta sam novajlijama pomogao interno, privatnom porukom. Oni znaju koji su, nebitno je. Živ je ovaj forum itekako i u svojoj pozadini a i iznjedrio je divna poznanstva i prijateljstva, kao što su meni draga recimo ova koja sam ostvario s tobom Stane i s Poljom koji ste slučajno baš pisali u ovoj temi.
Forum je živo biće, podložan promjenama, bolestima. Nekad nas neko nasmije ubrizgavanjem kisika, nekad nečim drugim. Živne pred druženja, zamre kad se malo ispuše al tu je. Takav kakav je i svi smo mi dio tog mozaika. Stane, Poljo, vidimo se na nekom od sljedećih druženja i veselim se tome, do tada samo lagano, opustite se! Pijte vaše fine pivice, znam da ih kuvate predobro i ugodan dan vam želim!
I may be a vegan but i still eat pussy

http://bogbogova.blogspot.hr/

Avatar
Vjeko
Postovi: 808
Pridružen/a: ned svi 31, 2015 9:37 pm
Lokacija: Zg<->Pž

Post Postao/la Vjeko » sub vel 18, 2017 1:08 pm

Al za pocetak, dovoljno je i ne pitati ono sto vec pise u Cesto postavljana pitanja, kao i na linkovima za pocetnike... ma kvrapcu, stavit cu i jedan schnellkurs (nasih kolega na celu s Pivanom) u sign, nek se nadje

Avatar
mali badem
Postovi: 3310
Pridružen/a: sub srp 02, 2011 4:09 pm
Lokacija: zagreb-južni

Post Postao/la mali badem » pon vel 20, 2017 1:02 am

""##""##""##""## 2999 ""##""##""##""##




:hmelj: :zivjeli2: :zivjeli2: :hmelj:

Avatar
mali badem
Postovi: 3310
Pridružen/a: sub srp 02, 2011 4:09 pm
Lokacija: zagreb-južni

Post Postao/la mali badem » pon vel 20, 2017 2:50 am

prije il kasnije moralo se dogoditi :)

tri kile postova zvuči mi strašno.....

što to zapravo znači ? ... valjda neopisivu lakoču šrotanja.. ako je bez smisla...

znači i .. zahvalu ...... svima na početku koji su mi pomogli i naučili me primjerom da treba pomagati ...
zahvalu i svima koji su mi kroz godine kasnije pokazali da zajedno možemo puno toga napraviti - ako smo zajedno i pušemo u isti rog.

ovo je zanimacija koja mi je otkrila pregršt zanimljivih , dragih , poštovanja vrijednih lica i likova u jednoj zdravoj ljudskoj sredini uzajamnog poštovanja iz čiste želje za znanjem i poukom i ponudom.. čistim altruizmom u osnovi-- ovo što imam je toliko dobro da ti hoću- da ti nudim.. u samom korijenu oslobođeno ikakve primisli o profitu i nezagađeno bilo kakvim managerskim pizdarijama i govnarijama.

osim nauka o samoj pivi, u osnovi sam dobio i putokaze pa se zalijepio za sladove i zrnje pa te vuče da " u koraku napraviš dva " a onda to ispadne ples . ples kombinacija i pokušaja i grešaka na putu prema gore- prema pitkom i skladnom .. al to več znate .. bar ovi koji po par puta utvrđuju gradivo...

tri kile postova je puno, zapravo ovaj tren najviše i sam se pitam je li vrijedilo uloženog vremena a onda se prisjetim iznenadnih paketa kad poštar jutrom, bjesomučnom trubom zove u boj, paket nosi a gore piše - ne tumbaj.. il pozivi na autobusni....il odlasci na autobusni da pošaljem hmelj i kvasac za prvo kuhanje - jer su me tako naučili.

u tom silosu zrnja i zbrke proberite što vam paše . sve je na poklon .napisano je odraz trenutka i teme i mene osobno .

na ovu temu tri mušketira su rekla sve . Stane je s razlogom započeo ( i stvorio mi dobru podlogu za gornje notice - Hvala Stane ) a Kiki je potpuno razbistrio vodu.ovako skladno i tečno sročenom ja imam
dodati - skoro ništa. tek da sam i ja jedan od onih kojima sklizne pisati - jer se može.
U ili s nadom da je večinom ipak korisno , srdačan pozdrav Vam šaljem

https://www.youtube.com/watch?v=Goz6OiWNV84




:hmelj: :zivjeli2: :hmelj: :zivjeli2:

Avatar
Tuff Gong
Postovi: 381
Pridružen/a: pet srp 17, 2015 11:01 am
Lokacija: Novi Zagreb

Post Postao/la Tuff Gong » pon vel 20, 2017 1:33 pm

Puno bi pomoglo kad bi tražilica u praksi stvarno bila korisna. To je po meni problem broj jedan. Sam se zateknem da tražim neki post u temi od 50 stranica (npr. Pivarov vrt), a tražilica ne pomogne. I kaj onda? ili šutiš ili pitaš...

stane2006
Postovi: 315
Pridružen/a: uto sij 21, 2014 4:55 pm
Lokacija: Orašje

Post Postao/la stane2006 » pon vel 20, 2017 2:56 pm

Bez početnika ova naša mala zajednica se ne bi širila, nije problem odgovarati na početničko pitanje pa makar i za svako pitanje otvorio novu temu tipa, što je to mash tun ili što je temperatura ukomljavanja ili što je to ukomljavanje ako će tim pitanjima riješiti neku nedoumicu i rješavanjem te nedoumice napredovati, i sam sam ostavio sate i sate većinom u pp u vođenju nekih početnika od početka do kraja i odgovaranju na sva moguća i nemoguća pitanja bar onoliko koliko sam ja znao.
Neki od tih početnika su skuhali odlične pive i poslije sami napredovali, neki su i odustali u svakom slučaju ako je jedan otišao pravim putem, misija je uspjela.
Ja osobno se ne mogu čudu načuditi da netko ne zna šta je to slad ili ukoljavanje čak šta više to ga i ne interesuje ali hoće pod hitno da skuha sa stočnim ječmom heady topper-a.

Avatar
Don Genovese
Postovi: 2768
Pridružen/a: čet ožu 03, 2011 11:12 am
Lokacija: Kutina

Post Postao/la Don Genovese » pon vel 20, 2017 5:57 pm

Stane, ne postoji "stočni ječam". Ima dvorednog, šestrednog, dobro gnojenog u proizvodnji, slabo gnojenog ... GMO-modificiranoga s dvije guzice i repom :) ... tritikala ...
Kad otkupljivači ječma "kolju" poljoprivrednike oko minimalne cijene jer je ponuda veća od ukupnih skladištivih mogućnosti, a država ima popunjene sve obavezne javne zalihe, bome se stoka najede i odličnog dvorednog ječma, najboljeg za pivu. Dakle, stočni ječam može biti bilo koji od spomenutih vrsta i kvalitete, ako njime hraniš stoku. Najčešće stočari stoku hrane šestrednim ječmom, no koliko se sjećam iz negdje pročitanog, i njega su pivari u određenom udjelu nekad dodavali uslađenog u proces proizvodnje pive, za određene tipove piva. Danas je to minimizirano, čak skoro da i nestalo, pogotovo kod kućnih pivara. Što ne znači da taj ječam "ne valja". Samo su ukusi konzumenata vremenom promijenjeni. Tema je inače vezana za samu proizvodnju slada, kroz povijest sladarstva, ako koga zanima, u što baš i ne vjerujem, al' eto, mene je zanimalo.
Sreće na vreće, pivu na nepce i ne buš trebal ni zubotrebce ... Vito.

abertosa
Postovi: 19
Pridružen/a: sub vel 21, 2015 5:47 pm
Lokacija: Pazin

Post Postao/la abertosa » pon vel 20, 2017 7:59 pm

slažem se s kikijem, forum ko forum

taj forum je stvarno hvalevrijedna kolekcija informacija i savjeta na temu pravljenja piva, ali učiti kuhati pivo preko njega je kao da ideš učiti neku struku preko znanstvenih radova, informacije koje tražiš su po svuda razbacane i za dosta stvari je jednostavnije opet pitat nešto što je 5 puta prožvakano nego kopat po tražilici koja je znate i sami kakva.

što se tiče početnika (tu i ja spadam) bilo bi puno manje raznih spam ili jednih te istih pitanja, da malo odem u maštograd, kada bi postojao neki doc ili pdf fajl copy-pasteova razbacanih savjeta i činjenica i čega već po područjima i sve zajedno bilo u obliku knjige sa poglavljima, kuhanje piva po forumu :D i to bi bila najbolja knjiga na temu piva na hrvatskom jeziku, a što se tiče foruma nestala bi ta čar :D

Avatar
isvara
Postovi: 2119
Pridružen/a: sri sij 23, 2013 9:37 am
Lokacija:
Kontakt:

Post Postao/la isvara » pon vel 20, 2017 9:15 pm

forum ko forum

kada bi svatko od nas imao svoju temu i postavljao pitanja u njoj i vodio svoje dileme tamo ... puno manje bi nereda bilo ali šta je tu je
lijepo je tako
koga STVARNO zanima pivarstvo ... pročitat će cijeli forum....

samo je najveći problem što nakon odjave i ponovne prijave forum označi sve kao pročitano
Pivo teče bubrezi se liječe !

stane2006
Postovi: 315
Pridružen/a: uto sij 21, 2014 4:55 pm
Lokacija: Orašje

Post Postao/la stane2006 » pon vel 20, 2017 9:34 pm

Don Genovese je napisao/la:Stane, ne postoji "stočni ječam". Ima dvorednog, šestrednog, dobro gnojenog u proizvodnji, slabo gnojenog ... GMO-modificiranoga s dvije guzice i repom :) ... tritikala ...
Kad otkupljivači ječma "kolju" poljoprivrednike oko minimalne cijene jer je ponuda veća od ukupnih skladištivih mogućnosti, a država ima popunjene sve obavezne javne zalihe, bome se stoka najede i odličnog dvorednog ječma, najboljeg za pivu. Dakle, stočni ječam može biti bilo koji od spomenutih vrsta i kvalitete, ako njime hraniš stoku. Najčešće stočari stoku hrane šestrednim ječmom, no koliko se sjećam iz negdje pročitanog, i njega su pivari u određenom udjelu nekad dodavali uslađenog u proces proizvodnje pive, za određene tipove piva. Danas je to minimizirano, čak skoro da i nestalo, pogotovo kod kućnih pivara. Što ne znači da taj ječam "ne valja". Samo su ukusi konzumenata vremenom promijenjeni. Tema je inače vezana za samu proizvodnju slada, kroz povijest sladarstva, ako koga zanima, u što baš i ne vjerujem, al' eto, mene je zanimalo.
Done upravo je to jedan od problema na koje sam ciljao.
Početnici ne treba da za početak razmišljaju o tom kakvih i kako gnojenih ječmeva ima bitno je da koriste ječmeni slad, vremenom sam naučio da ako pivar stvarno hoće skuhati dobro pivo mora prvo naučiti razliku između različitih ječmenih sladova ali prije toga mora naučiti najjednostavnije stvari o ječmenom sladu, ukomljavanju , temperaturama ukomljavanja, tehnikama ukomljavanja isto tako taman i da zna kako sladiti ječam ako nije ispoštovana temperatura ukomljavanja, temperatura fermentacije, čistoća, sterilnost odnosno osnove osnova, džaba sva teorija, pivo neće valjati.
Možda sam u krivu i možda sve ovo preozbiljno shvaćam ali za mene ovo nije samo još jedan forum.

Avatar
Poljo
Postovi: 2559
Pridružen/a: sri lip 24, 2015 1:21 pm
Lokacija: Zagreb

Post Postao/la Poljo » pon vel 20, 2017 11:15 pm

isvara je napisao/la:koga STVARNO zanima pivarstvo ... pročitat će cijeli forum....
Nebi se baš složio s ovim.
Koga stvarno zanima pivarstvo, proći će prvo kroz bjcp definicije stilova koji ga zanimaju. Pa prije kuhanja određenog stila kroz byo i slične članke sa svim mogućim cakama i varijacijama unutar tog stila. Pa će od tamo stvari koje mu ostanu nejasne još detaljnije istražiti.
I tako stil po stil.

Sigurno ću daleko više naučit o npr. hefewaizenu u prolasku kroz 2-3 kvalitetno strukturirana članka, i npr palmerov podcast, pa makar prošao kroz svaki 4 puta, nego prelistavajući temu od 50 stranica sa 95% spama i neutemeljenih mišljenja + pretraživanje osobnih dnevnika nekih pivara za koje znam da su skuhali hefeweizen.
I za ovo prvo će mi sigurno trebati i manje vremena.
slika

Avatar
sinco
Postovi: 194
Pridružen/a: ned sij 11, 2015 10:23 pm
Lokacija: Split

Post Postao/la sinco » uto vel 21, 2017 4:22 pm

Mali bademe cestitke na objetnici prije svega...!!!
Puno vise od 3000 postova znaci tvoj aktivizam i susretljivost :)

Da napisem 2 slova o ovoj temi... generalno uz ovaj forum, moze se povuc paralela uz cijelu homebrew/craft scenu...

Na zalost nestaje romantike...
ono kad ti punica proba IPAu na koju si ponosan i kaze: mmmm vockasto isto ko i radler!!!

Avatar
slawoner
Postovi: 1697
Pridružen/a: uto lip 12, 2012 1:52 am
Lokacija: pozega

Post Postao/la slawoner » uto vel 21, 2017 5:30 pm

sinco je napisao/la:
Na zalost nestaje romantike...
E to je to. Svakog čuda 3 dana i dosta. Osim par druženja godišnje manje više onaj zanos od prije koju godinu je nestao. Kroz stilove smo šarali i izdovoljili se, sad si radimo ono što nam se pije i što voli ekipa i kum kad dođu u podrum. Stari momci o svojim kuhanjima rijetko više i tipkaju jer im se ne da po 7 put pisat recept njihove omiljene APE. Novi dečki često puta nenamjerno zatrpavaju forum KRIVIM informacijama, a starima se ne da po 110 put pisati o DMS-u i zasto se pivo ne smije kuhati poklopljeno...Jednostavno da, nema više romantike u tome.

Najjače od svega, kažu da pored Belišća ima neko selo gdje svaka kuća, svako domaćinstvo pravi svoje (kažu, odlično) pivo, a za njih nitko niti ne zna...(da mi je otići tamo na 5 dana hehehhe)
Nemojte šta zamjerit i pozdrav'te kod kuće!

Odgovori