ok trebalo mi je mrvu da se sjetim gdje sam ono pročitao lepezu događanja kod prevelikog heat loada...
https://www.researchgate.net/publicatio ... ty_of_beer
ne se preplašiti sa nizozemskim, ima cijeli paper dolje na engleskom.
help plz - voda koja ispari
Moderatori/ce: Poljo,sharkyboy
- Šafran
Mislim da bi u cijeloj kombinaciji trebalo i vrijeme izraziti u omjerima u kojima se izražavaju količine, znači 10 puta manji worth, 10 puta kraće vrijeme kuhanja, i promjer lonca 10 puta manji. U krajnem slučaju ne vidim problem dodavanja vode nakon kuhanja. Ja na primjer dodajem vodu u količini koja mi je potrebna da spustim OG na željenu razinu, jer mi se nakon kuhanja podigne za 10 do 15 stupnjeva, to je otprilike 24-40 litara, na 400 ciljanih, a dok sam radio manje ture od ciljanih 40, dolijevao sam 13-16 litara. Iz priloženog se vidi da iako je količina pive povećana 10 puta, dodana količina vode je povećana 2 do 3 puta
Vrč ide na vodu dok neko neda za pivo
- grga-osijek
Šafrane potpuno se slažem s tobom.
Ali da preduhitrim neki link, evo ovo me zbunjuje u mjeri da ne razumijem .
Entalpija (H) je u termodinamici mjera za unutarnji sadržaj toplotne energije i općenito se može definisati izrazom:
H = U + p V {\displaystyle H=U+pV} {\displaystyle H=U+pV}
gdje je U unutrašnja energija, p pritisak, a V volumen sistema.
Entalpija je funkcija stanja nekog sistema, a njen prirast odgovara vezanoj ili oslobođenoj toploti/energiji u procesu koji se odvija uz stalan pritisak.
Entalpija otapanja je prirast entalpije pri otapanju tvari kada nastane beskonačno razrijeđena otopina.
Entalpija izgaranja je promjena entalpije koja prati potpuno izgaranje uzorka.
Entalpija prijelaza je prirast entalpije pri prijelazu iz jednog agregatnog stanja u drugo pri stalnom pritisku.
Entalpija stvaranja nekog spoja je promjena entalpije pri njegovom stvaranju iz elemenata.
Izrazi koji povezuju entalpiju i druge termodinamičke funkcije:
d H = d U + p d V + V d p {\displaystyle \ dH=dU+pdV+Vdp} {\displaystyle \ dH=dU+pdV+Vdp} d H = δ Q − p d V + p d V + V d p {\displaystyle \ dH=\delta Q-pdV+pdV+Vdp} {\displaystyle \ dH=\delta Q-pdV+pdV+Vdp} d H = δ Q + V d p {\displaystyle \ dH=\delta Q+Vdp} {\displaystyle \ dH=\delta Q+Vdp} d H = T d S + V d p {\displaystyle \ dH=TdS+Vdp} {\displaystyle \ dH=TdS+Vdp}
gdje je Q toplota, a S entropija.
Nije na niskozemskom.

Ali da preduhitrim neki link, evo ovo me zbunjuje u mjeri da ne razumijem .
Entalpija (H) je u termodinamici mjera za unutarnji sadržaj toplotne energije i općenito se može definisati izrazom:
H = U + p V {\displaystyle H=U+pV} {\displaystyle H=U+pV}
gdje je U unutrašnja energija, p pritisak, a V volumen sistema.
Entalpija je funkcija stanja nekog sistema, a njen prirast odgovara vezanoj ili oslobođenoj toploti/energiji u procesu koji se odvija uz stalan pritisak.
Entalpija otapanja je prirast entalpije pri otapanju tvari kada nastane beskonačno razrijeđena otopina.
Entalpija izgaranja je promjena entalpije koja prati potpuno izgaranje uzorka.
Entalpija prijelaza je prirast entalpije pri prijelazu iz jednog agregatnog stanja u drugo pri stalnom pritisku.
Entalpija stvaranja nekog spoja je promjena entalpije pri njegovom stvaranju iz elemenata.
Izrazi koji povezuju entalpiju i druge termodinamičke funkcije:
d H = d U + p d V + V d p {\displaystyle \ dH=dU+pdV+Vdp} {\displaystyle \ dH=dU+pdV+Vdp} d H = δ Q − p d V + p d V + V d p {\displaystyle \ dH=\delta Q-pdV+pdV+Vdp} {\displaystyle \ dH=\delta Q-pdV+pdV+Vdp} d H = δ Q + V d p {\displaystyle \ dH=\delta Q+Vdp} {\displaystyle \ dH=\delta Q+Vdp} d H = T d S + V d p {\displaystyle \ dH=TdS+Vdp} {\displaystyle \ dH=TdS+Vdp}
gdje je Q toplota, a S entropija.
Nije na niskozemskom.
Bolje malo pivo nego veliko hvala