pa hvala, hvala, hvala... nemam što drugo reći!
ovo je najživlji forum na kojem sam bio. svaka vam čast!
marljivo pratim sve vaše prijedloge i sastavljam listu. pričekat ću još par dana, negdje do ponedjeljka, utorka pa ću onda napraviti narudžbu.
a sada samo par odgovora:
željko, slad SMOK malt koji tražiš nisu mi ponudili. pitat ću da li ga ima.
buky1, hvala za pomoć pri informacijama o uvozu. Ako što zatreba budem potražio, premda manje više sve što si napisao sam već ja doznao i pripremio. Kao što ste i sami primjetili, nije problem saznati što se po propisu plaća i izračunati cijenu.
Problem nastaje jer ne znam koliko će uzoraka na carinjenju slati na uzorkovanje. To mi se isto događa i s malilm količinama piva. Nekad naletiš na normalnu osobu, koja uzme jedan uzorak, ali nekada uzmu i tri, četri pa i više... pa sad vi računajte.. Kad uzmeš šleper nečega, to se lako kalkulira. Ali kad uzmeš tonu, a platiš kao za šleper onda može biti problema. To i je jedan od razloga zašto sam više od 6 godina odgađao uvoz sirovina za proizvodnju piva. Jer kad sam osnivao beershop, to je bilo među prioritetima, ali računica je pokzala da to ne bi bilo isplativo, dapače, da bi pušio solidne novce. Jer evo, npr. Ako uzmem 10 vrsta slada, nekih 1.500 kg ukupno, i uzmu mi jedan uzorak onda to po kili dođe oko 1,00 kn. Ako uzmu recimo tri uzorka onda iznosi 3,00 kn, a ako uzmu za sve, što je samo teorija, ali po propisu moguće, onda bi po kili slada uzorkovanje došlo 10,00 kn. A složit ćete se da je to fakat puno!

Sama carina je sitnica u odnosu na to.
Ista stvar vrijedi i za hmelj. Bez obzira što nema carine, pitanje je koliko će uzoraka uzimati. I tu je problem još veći, jer hmelja ne mislim uzeti više od 50 kg... a onda je i računica puno drastičnija na tu količinu.
Zahvaljujući Vašem sastanku kod mene, zaključio sam da se možda isplati pokušati, premda ni sam nisam siguran kako će to u stvarnosti profunkcionirati. Jer ako troškovi budu takvi da će se i dalje više isplatiti "švercati" izvana, nego legalno kupiti kod nas, nema sreće u tome. I da se razumijemo, nemam ja ništa protiv šverca, jer on korigira glupost države. Dok god nešto ne reguliraš da je logično i prihvatljivo, švercati se mora!

No ja sam odučio ovog puta riskirati, pa uvesti prvi put. Za dalje ćemo vidjeti. Ako ne bude funkcioniralo, bumo išli i dalje s malim autima na izlete u Sloveniju ili možda i negdje dalje!
I na kraju, što se tiče mlina za slad, znam ja da ga treba mljeti neposredno prije kuhanja! Prema tome, nemajte straha da ćete kod mene kupiti prije mljeveni i pakirani slad. Radi se o tome, da kad netko kupi, može odmah na licu mjesta samljeti. To znači da kupuješ samo količinu koja ti treba. Ili kupiš više, pa samelješ koliko trebaš za jedno kuhanje, a kasnije dođeš samljeti za drugo, treće.. itd. Najbolje je imati svoj mlinac, ali to je pak investicija, pa sam razmišljao kako bi to trebao biti dio opreme beershopa. Kao recimo aparat za istakanje piva koji uvijek dobro dođe!
eto toliko... za sada...