Kožica
Moderatori/ce: Poljo,sharkyboy
- hrvoje461
Ja danas flasirao turu iz fermentora u kojem mi se prosla tura ukiselila, dobro sam sve oprao i dezinficirao i nije bilo nikakvih problema.
Za biti iskren nije mi uopce jasno zasto mi se je prosla tura ukiselila kad sam sve dezinficirao isto kao inace.
Jedino sto mi pada na pamet zasto mi se ta tura inficirala je sto sam cesto otvarao fermentor tjekom fermentacije pa mi je mozda nesto palo u pivu (ili s odjece ili iz zraka) i inficiralo je.
Za biti iskren nije mi uopce jasno zasto mi se je prosla tura ukiselila kad sam sve dezinficirao isto kao inace.
Jedino sto mi pada na pamet zasto mi se ta tura inficirala je sto sam cesto otvarao fermentor tjekom fermentacije pa mi je mozda nesto palo u pivu (ili s odjece ili iz zraka) i inficiralo je.
Give a man a beer, and he wastes an hour, but teach a man how to brew, and he wastes a lifetime. - Unknown
- ŠegrtMarko
Imao sam sličnu bijelu "kožicu" na jednoj pivi u staklenom fermentoru. To pivo nisam kuhao u svojoj kuhinji i nisam imao standardne higijenske uvijete. Vjerujem da je kožica nastala baš zbog tih lošijih uvijeta. Pošto se nikada ne odričem pive flaširao sam ju i piva se nije ukiselila niti 3 mjeseca kasnije ali nakon što istočim pivo ostane u grliću boce prsten od te kožice. Niti prije niti poslje tog kuhanja nisam imao slični problem tako da nisam uspjeo shvatiti od čega je nastala.mali badem je napisao/la:prije svega me sad zanima da li će ovo dovesti do kiseljenja pive. problem je u tome što je tolko dobro da bi bilo šteta da izmakne kontroli ( čitaj degustaciji )
mali badem,
da li si primjetio u boci "prsten" nakon što istočiš pivo?
Moj savijet je da pivo što prije popiješ pogotovo zato što si rekao da je jako dobro
Ako ga ostaviš moguće je da će ti se pive pretvoriti u vulkan, u zadnje vrijeme kada otvorim pivo počne se pjeniti i jedva ga uspijem istočiti, okus nije dovoljno loš da sve prolijem a opet nije dovoljno dobar da se pivo brzo potroši tako da se nikako ne mogu riješiti te pive jer imam sve manje prijatelja koji uživaju u lošem pivu
Slažem se svima koji su ti preporučili da pređeš na staklo.
- buky1
ŠegrtMarko je napisao/la:To pivo nisam kuhao u svojoj kuhinji i nisam imao standardne higijenske uvijete. Vjerujem da je kožica nastala baš zbog tih lošijih uvijeta.
Ljudi ja kuham na dvorištu. redovito je sve blatno i higijenski uvjeti nikad nisu idealni. rijetko mi se nešto pokvari... Ako sam i malo pri sebi na kraju kuhanja onda malo pripazim kod istakanja u fermentor, ali provjera temperature prstom, vraćanje iz menzure u fermentor i slični bakarači prisutni su kod svakog kuhanja... Jednostavno, ne vjerujem u hiigijenu previše! Kako su prije 100,200 ili 1000 godina vodili računa o tome?
- 400d
pa nisu vodili računa, ali su pili kisela pivabuky1 je napisao/la:ŠegrtMarko je napisao/la:To pivo nisam kuhao u svojoj kuhinji i nisam imao standardne higijenske uvijete. Vjerujem da je kožica nastala baš zbog tih lošijih uvijeta.
Ljudi ja kuham na dvorištu. redovito je sve blatno i higijenski uvjeti nikad nisu idealni. rijetko mi se nešto pokvari... Ako sam i malo pri sebi na kraju kuhanja onda malo pripazim kod istakanja u fermentor, ali provjera temperature prstom, vraćanje iz menzure u fermentor i slični bakarači prisutni su kod svakog kuhanja... Jednostavno, ne vjerujem u hiigijenu previše! Kako su prije 100,200 ili 1000 godina vodili računa o tome?
tebe čuva gambrinus
I like the smell of fermentation in the morning
-
baltazar
Meni se isto zna pojaviti u plastici bijela kožica,razlog je sto dosta puta otvaram fermentor i kad radim sekundarnu ako se pivo ozrači i sto fermentor nije napunjen do par centimetara prije poklopca.
Kad sladovinu stavite u fermentor par centimetra do ruba,dodate kvasac zatvorite i ne dirate sljedeča dva tjedna i nema bijele kožice.
mali badem vidim da imaš dosta zračnog prostora u fermentoru?
Sa vremenom čovjek postane manje pedantan i zaboravi na osnove...
Kad sladovinu stavite u fermentor par centimetra do ruba,dodate kvasac zatvorite i ne dirate sljedeča dva tjedna i nema bijele kožice.
mali badem vidim da imaš dosta zračnog prostora u fermentoru?
Sa vremenom čovjek postane manje pedantan i zaboravi na osnove...
-
baltazar
- BanjoBrewer
Ja sam namjerno kiselio Guinness sa par zrna slada na toplom, ispao je točno ovakav sloj, ekipa veli da je lactobacilus u igri kod toga.
Meni se isto skiselila jedna tura, u plastici, znam točno i zbog čega. Cjedilo kroz koje sam procijedio pri utakanju u fermentor sam ostavio na šanku. Temperatura mi je u fermentoru bila malo prevelika, pa sam odnio na balkon da se ohladi, nakon pol sata donio nazad da ću pitchnut kvasac unutra i trknem cjedilo koje elegantno završi u fermentoru. Naravno u tih pol sata se na šećer fino navuklo malih gadova iz zraka i eto ga. Nije mi odma bilo tako kritično u fermentoru (kod flaširanja skoro niš, mislio sam da je malo kiseliji weizen, no nakon karbonizacije WEEEEEE, kiseli gusheri, od tad nisam weizene kuhal)
Oprao varikinom sve nakon incidenta i nisam imao problema. Ko ima mogućnosti nek ipak radi sa staklom, i ja bih da imam gdje.
Meni se isto skiselila jedna tura, u plastici, znam točno i zbog čega. Cjedilo kroz koje sam procijedio pri utakanju u fermentor sam ostavio na šanku. Temperatura mi je u fermentoru bila malo prevelika, pa sam odnio na balkon da se ohladi, nakon pol sata donio nazad da ću pitchnut kvasac unutra i trknem cjedilo koje elegantno završi u fermentoru. Naravno u tih pol sata se na šećer fino navuklo malih gadova iz zraka i eto ga. Nije mi odma bilo tako kritično u fermentoru (kod flaširanja skoro niš, mislio sam da je malo kiseliji weizen, no nakon karbonizacije WEEEEEE, kiseli gusheri, od tad nisam weizene kuhal)
Oprao varikinom sve nakon incidenta i nisam imao problema. Ko ima mogućnosti nek ipak radi sa staklom, i ja bih da imam gdje.
- mali badem
hvala na pomoći. čitajući o Lactobacilusu , sjetio sam se da sam isto vidio na otvorenoj flašici ukiseljenog povrća . pa onda kaže Wiki :
Lactobacillus casei i Lact. brevis najzaslužniji su za najčešći način kvarenja pive
casei je široko temp i Ph tolerantan ,može biti pronađen u ustima i probiotički je siguran za konzumaciju.-
Lact. brevis često može biti nađen u kiselim krastavcima i drugom kiselom povrću .
jednom dospjeli u njima drago okružje niskog pH, zahvaljujući metabolizmu djeluju na način da
homofermentativni djeluju pozadinski pa molekulu šečera djele na dvije molekule mliječne kiseline (ovi su anaerobni ) ,
a heterofermentativni šećer djele na mliječnu kiselinu i alkohol ( ovi su aerobni )
ovo ukazuje na jednu od činjenica da ako kvasac nema prave uvjete (temp. stabilna i kontrolirana , ispravan piching ), mali vragovi kolo vode.
premještanje i mućkanje fermentora , dizanje poklopca, uzimanje uzorka i sl su potencijalni trenuci zaraze
jednom nasađeni , brevis i društvo ,aktivni su dok ima šečera ( bio fermentor ili flaše ), spuštajući donekle Ph ali najveći utjecaj imaju na okus.
ovi hetero zaslužni su za donekle bržu karbonizaciju i dizanje pjene iz flaše , a oni homo za blesav okus
plastika ili staklo ,u ovom slučaju nije presudno.
tako ja ovo razumijem .mislim da hlađenje može usporiti proces ali vrj ne prekinuti omlječivanje .
hvala na pažnji

Lactobacillus casei i Lact. brevis najzaslužniji su za najčešći način kvarenja pive
casei je široko temp i Ph tolerantan ,može biti pronađen u ustima i probiotički je siguran za konzumaciju.-
Lact. brevis često može biti nađen u kiselim krastavcima i drugom kiselom povrću .
jednom dospjeli u njima drago okružje niskog pH, zahvaljujući metabolizmu djeluju na način da
homofermentativni djeluju pozadinski pa molekulu šečera djele na dvije molekule mliječne kiseline (ovi su anaerobni ) ,
a heterofermentativni šećer djele na mliječnu kiselinu i alkohol ( ovi su aerobni )
ovo ukazuje na jednu od činjenica da ako kvasac nema prave uvjete (temp. stabilna i kontrolirana , ispravan piching ), mali vragovi kolo vode.
premještanje i mućkanje fermentora , dizanje poklopca, uzimanje uzorka i sl su potencijalni trenuci zaraze
jednom nasađeni , brevis i društvo ,aktivni su dok ima šečera ( bio fermentor ili flaše ), spuštajući donekle Ph ali najveći utjecaj imaju na okus.
ovi hetero zaslužni su za donekle bržu karbonizaciju i dizanje pjene iz flaše , a oni homo za blesav okus
plastika ili staklo ,u ovom slučaju nije presudno.
tako ja ovo razumijem .mislim da hlađenje može usporiti proces ali vrj ne prekinuti omlječivanje .
hvala na pažnji
- mali badem
sve je bilo jače istaknuto u uzorku koji je imal na površini bijele nakupine .
šteta
- mali badem
sve je bilo jače istaknuto u uzorku koji je imal na površini bijele nakupine .
ili obrnuto -- nakon 20 dana od flaširanja-- u flašama u kojima nije bilo tragova bijelih nakupina - rubova na površini ;miris , okus (nijanse hmelja i aftertaste ) nisu bitno lošiji nego kod prve probe . naravno -ovo je čisto subjektivno . i sve ostale pive u par tjedana jako mjenjaju okus .
zaključak : kad se ovo ponovi , procjedit ću sve u drugu posudu da maknem - odstranim mrenu koja je na površini -- uzrok svemu. ako treba - ponoviti . jer očito nije zaraženo sve .
definitivno . ovo nije za bacanje,
izgleda , jako je bitno kad se otkrije pojava i da fermentacija bude okončana . u protivnom , daje se prostora mamlazima da glisiraju na površini i ostatkom šečera kvare dojam i sliku.
ali oni imaju malo šanse ako kvasac radi u povoljnim uvjetima
volio bih da su i vaša iskustva takva i da smo završili temu --lactobacilus casei i brevis
ili obrnuto -- nakon 20 dana od flaširanja-- u flašama u kojima nije bilo tragova bijelih nakupina - rubova na površini ;miris , okus (nijanse hmelja i aftertaste ) nisu bitno lošiji nego kod prve probe . naravno -ovo je čisto subjektivno . i sve ostale pive u par tjedana jako mjenjaju okus .
zaključak : kad se ovo ponovi , procjedit ću sve u drugu posudu da maknem - odstranim mrenu koja je na površini -- uzrok svemu. ako treba - ponoviti . jer očito nije zaraženo sve .
definitivno . ovo nije za bacanje,
izgleda , jako je bitno kad se otkrije pojava i da fermentacija bude okončana . u protivnom , daje se prostora mamlazima da glisiraju na površini i ostatkom šečera kvare dojam i sliku.
volio bih da su i vaša iskustva takva i da smo završili temu --lactobacilus casei i brevis
- Pop
Vrlo slikovitomali badem je napisao/la:sve je bilo jače istaknuto u uzorku koji je imal na površini bijele nakupine
![]()
![]()
- Pop
Inače, ja sam napravio ovako:Pop je napisao/la:Vrlo slikovitomali badem je napisao/la:sve je bilo jače istaknuto u uzorku koji je imal na površini bijele nakupine
![]()
![]()
Jedan dio je u bocama, a jedan je u sekundarnom i u njemu nema na vrhu bijele kožice kao što je bila u primaru, pa ćemo vidjet i usporedit bocu i sekundar.
- mali badem
:41:32) Beca: http:// www.virovitica.net/kuhano-pivo-na-bozic ... aru/20605/
zahvaljujući Beca inom linku ,imamo još jedno rješenje za ovakvu pivu ?
zahvaljujući Beca inom linku ,imamo još jedno rješenje za ovakvu pivu ?