Budući da zivimo na selu odlučili smo proizvesti slad. Nije nam bio problem nabaviti pivarski (dvoredni) ječam. Ječam smo drzali u vodi 2 dana (48 sati), izvadili ga da proklije. Kad je dobio klice (kojih 5 dana nakon stavljanja u vodu ako se dobro sjecam) zapalili smo vatru, iznad nje stavili lim, na kojem smo najprije posušili jecam a onda ga jace zapekli.
I tako smo dobili slad... ne znam koliko nam je to uspjelo jer nikad nisam vidio neki drugi slad uzivo, al mislim da je super, jer jako lijepo mirisi.
Što se tiče hmelja, buduci da nismo baš daleko od Križevaca, otišli smo do Hmeljarske zadruge(Gregurovec) prije par dana, gdje baš traje berba. Tamo imaju jakooo puno hmelja. Kupili smo jednu kilu (cijena 60kn za 1 kg
Tamo imaju sortu Aurora, i rekao je covjek da su prosle godine imali oko 8% AA kiseline.
Kvasac smo narucili s neta (Coopers) 15g x 2 za cca 50kn s dostavom.
E sad se spremamo kuhati pivu, al imamo jos nekih nejasnoca (mislimo kuhati Ale pivo)
Znači trebamo najprije zagrijati taj naš slad na 60-70 °C kojih sat vremena ? Nakon toga se ocijedi i dalje kuha ? To sam vidio na youtube-u (all grain home brewing - 8 parts), pa ne znam jel to ok za slad kakav ja imam. I jel je nužno da ga sameljemo ? I s čim ? (buduci da nemamo onu aparaturu s filmica)
E sad, koliko vremena nakon početka vrenja se dodaje hmelj i u kojoj kolicini (znaci sorta aurora) za kojih 20 l pive ? Ne želimo jako gorko pivo (ciljamo na Gričku vješticu iz Medvedgrada )
I koliko ovoga coopers kvasca ide u to (za 20l) ?
Puno hvala na odgovorima