Malzbier
Moderatori/ce: Poljo,sharkyboy
-
okarm
Malzbier
Ko klinac sam popio na hektolitre tog njemackog malzbiera, i u sjecanju mi je kao nesto jakooo fino...
istina, imal je oko 1% alkohola, dominirala je slatkoca slada
,vise je to bio kao neki pivski sokic nego pivo, ali volio bih napraviti nesto slicno.. cak moze imati i vise alkohola, to mi nije toliko bitno, ono sto bi zelio je da se i na sam miris osjeti slatkoca slada...
zanima me jel itko probao napraviti? pretpostavljam da bi vrenje trebalo zaustaviti odmah na pocetku negdje, no kako to napraviti u kucnoj radinosti? pasterizacijom ubiti kvasac??...
svaki savjet je dobrodosao...
istina, imal je oko 1% alkohola, dominirala je slatkoca slada
,vise je to bio kao neki pivski sokic nego pivo, ali volio bih napraviti nesto slicno.. cak moze imati i vise alkohola, to mi nije toliko bitno, ono sto bi zelio je da se i na sam miris osjeti slatkoca slada...
zanima me jel itko probao napraviti? pretpostavljam da bi vrenje trebalo zaustaviti odmah na pocetku negdje, no kako to napraviti u kucnoj radinosti? pasterizacijom ubiti kvasac??...
svaki savjet je dobrodosao...
- Ferdo
Napravimo sve kao i obično,nakon fermentacije i odležavanja pivo izlijemo u lonac i zagrijavamo. Pratimo temperaturu na kojoj je pivo zakipjelo.pošto ima alkohola unutra točka vrelišta je snižena.Također se vidi da su i mjehuri ključanja nešto sitniji.Što duže kuhamo izgubiti ćemo više alkohola ali i više aroma.Kad se temperatura vrenja približi 100 C tad u pivu više nema alkohola,bar ne u značajnim količinama.
Sad to vruće pivo odmah hladimo,i dodamo smjesu šećera i kvasca za karbonizaciju pa flaširamo.
Sad to vruće pivo odmah hladimo,i dodamo smjesu šećera i kvasca za karbonizaciju pa flaširamo.
Opusti se i nastavi kuhati pivo
- 400d
a zašto ga uopce prokuhavati kad alkohol pocinje isparavati na 78,5°C? ne bi se moglo neko vrijeme odrzavati na ovoj temperaturi dok vecina alkohola ne ispari?Ferdo je napisao/la:Napravimo sve kao i obično,nakon fermentacije i odležavanja pivo izlijemo u lonac i zagrijavamo. Pratimo temperaturu na kojoj je pivo zakipjelo.pošto ima alkohola unutra točka vrelišta je snižena.Također se vidi da su i mjehuri ključanja nešto sitniji.Što duže kuhamo izgubiti ćemo više alkohola ali i više aroma.Kad se temperatura vrenja približi 100 C tad u pivu više nema alkohola,bar ne u značajnim količinama.
- Ferdo
To je kao kad destiliraš voćni kom i "pečeš"rakiju.
Dok je koncentracija alkohola relativno visoka ( u smjesi alkohola i vode )niža je točka vrenja.Kako se koncentracija alkohola smanjuje potrebna je viša temperatura da bi "natjerali" alkohol da promjeni agregatno stanje i ispari.
To se najbolje vidi kod druge destilacije kad radimo"prepečenicu",tad se destilira rakija koja ima 30-40 % alkohola.Temperatura destilata u kotlu je 80C i ostaje tako sve dok se koncentracija alkohola u kotlu ne smanji,tad temperatura raste.
Mi u našem slučaju s pivom krećemo s 5-6% alkohola i temperatura vrenja je u samom startu znatno viša od 78C.
Dok je koncentracija alkohola relativno visoka ( u smjesi alkohola i vode )niža je točka vrenja.Kako se koncentracija alkohola smanjuje potrebna je viša temperatura da bi "natjerali" alkohol da promjeni agregatno stanje i ispari.
To se najbolje vidi kod druge destilacije kad radimo"prepečenicu",tad se destilira rakija koja ima 30-40 % alkohola.Temperatura destilata u kotlu je 80C i ostaje tako sve dok se koncentracija alkohola u kotlu ne smanji,tad temperatura raste.
Mi u našem slučaju s pivom krećemo s 5-6% alkohola i temperatura vrenja je u samom startu znatno viša od 78C.
Opusti se i nastavi kuhati pivo
- 400d
ok, nisam to ni pretpostavljao.... a koliki su gubici na aromi i okusu? da li si ikada stvarno pokušao ovo napraviti?Ferdo je napisao/la:To je kao kad destiliraš voćni kom i "pečeš"rakiju.
-
okarm
je.. citao sam negdje o tom postupku, ali mislim da to ovdje ne bi bas funkcioniralo... istina, dobili bi niskoalkoholno pivo, ali mislim da bi slatkoca nestala vec u prvoj fermentaciji...Ferdo je napisao/la:Napravimo sve kao i obično,nakon fermentacije i odležavanja pivo izlijemo u lonac i zagrijavamo. Pratimo temperaturu na kojoj je pivo zakipjelo.pošto ima alkohola unutra točka vrelišta je snižena.Također se vidi da su i mjehuri ključanja nešto sitniji.Što duže kuhamo izgubiti ćemo više alkohola ali i više aroma.Kad se temperatura vrenja približi 100 C tad u pivu više nema alkohola,bar ne u značajnim količinama.
-
okarm
to je neka varijacija koja se dobiva od klasicnog munich slada ili nesto drugo...Ferdo je napisao/la:Još sam malo kopao po webu i naišao na metodu kuhanja piva samo od cara-munich slada uz malo ostalih nefermentabilnih sladova.
Cilj je dobiti OG 1.010
u principu, svaki malzbier koji sam pio je bio taman.. prakticki crn, tako da vjerojatno treba tamniji slad... mozda da se proba napraviti crystal od munich slada...