sweet stout sugestije
Moderatori/ce: Poljo,sharkyboy
- 400d
sweet stout sugestije
ovako ljudi, imam sve sastojke za sweet stout. e sad, posto nikad nisam radio ovo pivo, zanima me da li je netko probao ovo?
imam pola kile laktoze koja je potrebna za ovo pivo i specijalne sladove weyermann carafa type 2 i type 3....kao i prženi ječam, naravno....
nasao sam dosta recepata na netu, pa bih volio da mi date neke sugestije ako ste kuhali ovo pivo....
laktozu mislim dodati pred kraj kuhanja (recimo 10 minuta)
mislim ici na OG negdje oko 1.065 (jer nefermentabilna laktoza ce ovo povecati i realni OG bi trebao biti nekih 1.060)
također, prvi put mislim iskoristiti ovaj kilogram ekstrakta koji imam. naime, ako vidim da nisam postigao dovoljnu gustoću, planiram dodati prilikom kuhanja ekstrakt da bi povećao početnu gustoću....
jel neko ima neki koristan savjet?
imam pola kile laktoze koja je potrebna za ovo pivo i specijalne sladove weyermann carafa type 2 i type 3....kao i prženi ječam, naravno....
nasao sam dosta recepata na netu, pa bih volio da mi date neke sugestije ako ste kuhali ovo pivo....
laktozu mislim dodati pred kraj kuhanja (recimo 10 minuta)
mislim ici na OG negdje oko 1.065 (jer nefermentabilna laktoza ce ovo povecati i realni OG bi trebao biti nekih 1.060)
također, prvi put mislim iskoristiti ovaj kilogram ekstrakta koji imam. naime, ako vidim da nisam postigao dovoljnu gustoću, planiram dodati prilikom kuhanja ekstrakt da bi povećao početnu gustoću....
jel neko ima neki koristan savjet?
- TimeOfNine
- Pajdo
ja sam planirao kad-tad skuhati sweet stout, i evo što sam si izvadio iz knjige "Designing great beers":
-Koriste se Pale (70-90%), Roasted (do 10%) i Crystal (2-10%) sladovi uglavnom, zobene pahuljice (3-6%) plus šečer (tamni i laktoza)
-Okus slada je dominantan, s malo okusa prženog.
-Laktoza se stavlja u omjeru cca. 3.3 oz na 5 galona.
-Lakotza se teško otapa u pivi, pa je treba prvo prokuhati u vodi.
-Omjer OG:BU = 0.3 - 0.5
-Stavlja se samo prvi hmelj (za gorčinu)
-Boja 40+ SRM
-Koriste se kvasci sa slabim "attenuation" (zaboravio sam šta smo se dogovorili koji je prijevod za ovu riječ heh)
-I ukomljava na višim temp. od 66°C
pa ti vidi.. a onda dođi u zg i daj meni da probam
živio!
-Koriste se Pale (70-90%), Roasted (do 10%) i Crystal (2-10%) sladovi uglavnom, zobene pahuljice (3-6%) plus šečer (tamni i laktoza)
-Okus slada je dominantan, s malo okusa prženog.
-Laktoza se stavlja u omjeru cca. 3.3 oz na 5 galona.
-Lakotza se teško otapa u pivi, pa je treba prvo prokuhati u vodi.
-Omjer OG:BU = 0.3 - 0.5
-Stavlja se samo prvi hmelj (za gorčinu)
-Boja 40+ SRM
-Koriste se kvasci sa slabim "attenuation" (zaboravio sam šta smo se dogovorili koji je prijevod za ovu riječ heh)
-I ukomljava na višim temp. od 66°C
pa ti vidi.. a onda dođi u zg i daj meni da probam
živio!
- 400d
ovo je vec skuhano i fermentira:
recept je bio (po sjecanju):
6 kg pale ale
0,5 kg carafa tip I
0,25 kg carafa tip II
0,40 kg crystal
0,6 kg ječmene pahuljice
ukomljavano na 66°C 60 minuta
laktoza dodana zadnjih 10 minuta (0,5 kg).
hmelj za gorčinu je bio Perle 8,5% AA 35 g 60 minuta (nije baš za stouta, ali svakako je samo za gorčinu)
OG je bio 1.065 sa laktozom (prema kalkulacijama laktoza uzima nekih .006)
kvasac S-04
upravo fermentira, ali mi je fermentacija jako čudna, dva puta sam imao krauzen, prvo se pjena digla, pa je pala, pa se opet digla...mjehurica u vreonjači jako malo....
recept je bio (po sjecanju):
6 kg pale ale
0,5 kg carafa tip I
0,25 kg carafa tip II
0,40 kg crystal
0,6 kg ječmene pahuljice
ukomljavano na 66°C 60 minuta
laktoza dodana zadnjih 10 minuta (0,5 kg).
hmelj za gorčinu je bio Perle 8,5% AA 35 g 60 minuta (nije baš za stouta, ali svakako je samo za gorčinu)
OG je bio 1.065 sa laktozom (prema kalkulacijama laktoza uzima nekih .006)
kvasac S-04
upravo fermentira, ali mi je fermentacija jako čudna, dva puta sam imao krauzen, prvo se pjena digla, pa je pala, pa se opet digla...mjehurica u vreonjači jako malo....
Zadnja izmjena: 400d, dana/u pon tra 04, 2011 8:47 am, ukupno mijenjano 1 put.
- TimeOfNine
- 400d
- TimeOfNine