Lepinjica- kuhanja
Moderatori/ce: Poljo,sharkyboy
- lepinjica
Lepinjica- kuhanja
Danas kuhan Stout i krenulo mi je dosta toga krivo ali je na kraju pivo ispalo dobro.Prvo mi se zapalilo crijevo na ulazu u plamenik(tamburu),izgleda da je puĹĄtalo na spoju pa dok sam to popravio proĹĄlo je neĹĄto vremena.Zatim kad sam ohladio lijepo pivo sa chillerom, htio sam oprati malo chiller da se ne posuĹĄi piva koja je ostala na njemu pa sam pustio vruÄu vodu i onda mi se odspojila brza spojnica sa pipe i poÄelo mi sve ĹĄpricati po pivu.Katastrofa.Nadam se da mi nije uletila neka bakterija i da mi se neÄe pivo pokvariti.Onda sam joĹĄ i zaboravio staviti ĹĄeÄer za rehidraciju kvasca. Nabavio sam demiĹžonku od 54l pa sam i nju zaboravio obiljeĹžiti pa ne znam sad koliko sam na kraju dobio litara piva u njoj.Jedino bi mogao otprilike izraÄunati jer znam pre-boil vol.Na kraju se joĹĄ porezao kod pranja baÄve.Zanimljivo.Uglavnom piva je ispala super.InaÄe nisam baĹĄ od tamne pive ali Äini mi se da mi je ova ispala puno bolje od svih prethodnih tako da sam sve slistio iz menzure poslije mjerenja.Fino se osjeti kava i Äokolada i odliÄan je miris i okus.MoĹžda zavolim viĹĄe tamno pivo
.Na kraju 50 l vode prokuhao a ostatak sam iz pipe dodao jer mi nije stalo sve.Dodao sam i 10g gipsa u mash tun i 0.01 l mljeÄne kiseline u vodu za ispiranje.Aerirao nastavkom za buĹĄilicu 10 min.Evo recept:
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
- lepinjica
Malo sam radio izolaciju Mlt-a.Uzeo sam kamenu vunu u ploÄama veÄ izrezano tvorniÄki i omotao ju onom folijom izolacijskom za podove-ne znam kako se zove.Napravio ruÄke od duck tapea i provukao kroz njih gumu za gaÄe(kupio na placu 10 m) i svezao i pritegnuo.Napravio i poklopac isto tako.JoĹĄ sam stavio i jedan zatezaÄ.Ispod sam stavio 10 cm stiropora ali nisam ljepio za izolaciju tako da mogu lako rastaviti omotaÄ i oprati mash tun.Danas sam testirao kad sam kuhao pivo i za pola sata mi je pala temp za stupanj pa sam morao ulijevati vruÄe vode da odrĹžim temperaturu.Ne znam zaĹĄto je tako pala tepmeratura,moĹžda ima previĹĄe razmaka izmeÄu baÄve i izolacije jer nisam mogao skroz pritegnuti.MoĹžda kupim joĹĄ jedan ili dva zatezaÄa pa probam pa moĹžda bude drugi put malo dulje drĹžalo temp.Morat Äu joĹĄ jednom to istestirati na kuhanju pa Äu bolje znati,danas sam imao puno poteĹĄkoÄa pa se nisam mogao skoncentrirati skroz na ovaj problem.
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
- Ochif
- lepinjica
ZnaÄi to i nije tako straĹĄan pad temp. Malo mi je laĹĄke sad..Ochif je napisao/la:Nema ĹĄta da se sekiraĹĄ ja jedan stupanj u pol sata, meni je padala i po 3-4 stupnja do kraja samog ukomljavanja pa mi je iskoriĹĄtenje bilo super. ipak danaĹĄnja dobra genetika slada daje svoje![]()
meni je ukomljivaÄ obloĹžen samo stiroporom od par cm i izolir trakom i ĹĄljaka uistinu dobro.
-
pajdoman2511
- lepinjica
Nisam joĹĄ Äitao Palmera ali negdje sam sigurno vidio da se stavi ĹžliÄica ĹĄeÄera i prokuha ali ne znam gdje.Prvo sam radio bez tog ĹĄeÄera pa kad sam to vidio onda sam radio sa ĹĄeÄerom.MoĹžda sam krivo vidio ali skoro sam siguran da je tako pisalo.Ako naÄem stavit Äu ovdje.A moĹžda sam i fulao 
- lepinjica
Evo tu sam vidio.Evo link:
http://www.muzejuloncu.com/spajza/prva- ... pivo-pivan
Sastojci su:
Slad Nova GradiĹĄka ili Pilsner- 5 kg
Slad Crystal 120 L- 0,5 kg
Hmelj Aurora- 30 g (60 min)
Hmelj Styrian Golding- 20 g (10 min)
Kvasac- US-05
Ĺ eÄer za rehidraciju kvasca- 5 g
KoliÄina prije kuhanja - 29 L
KoliÄina nakon kuhanja - 24 L (-2 L koje Äemo ostaviti u loncu- ukupno 22 L u fermentoru)
OG= 1.054
IBU= 31
EBC= 28
FG= 1.013
ABV= 5.3%
Valjda nisam krivo skuĹžio

http://www.muzejuloncu.com/spajza/prva- ... pivo-pivan
Sastojci su:
Slad Nova GradiĹĄka ili Pilsner- 5 kg
Slad Crystal 120 L- 0,5 kg
Hmelj Aurora- 30 g (60 min)
Hmelj Styrian Golding- 20 g (10 min)
Kvasac- US-05
Ĺ eÄer za rehidraciju kvasca- 5 g
KoliÄina prije kuhanja - 29 L
KoliÄina nakon kuhanja - 24 L (-2 L koje Äemo ostaviti u loncu- ukupno 22 L u fermentoru)
OG= 1.054
IBU= 31
EBC= 28
FG= 1.013
ABV= 5.3%
Valjda nisam krivo skuĹžio
- Gorann
- lepinjica
Kako misliĹĄ kasnije ĹĄeÄer?Ja sam u 3 dl vode ubacio malu ĹžliÄicu ĹĄeÄera i sve prokuhao i ohladio na sobnu temperaturu pa onda stavio suhi kvasac.Prije sam radio bez ĹĄeÄera pa onda kad sam vidio na ovom linku onda sam opet poÄeo stavljati.Sad neÄu viĹĄe stavljati ako kaĹžeĹĄ da je nepotrebno.Gorann je napisao/la:Evo ovako
Rehidracija suhog Kvasca , to radis sa prokuhanom vodom ( steriliziranom )
Mozes i JANU iz boce novootvorene
A secer kasnije , prokuhan u vodi ( isto radi sterilizacije )
Ĺ ecer je nepotreban , jedino ako sumnjas u kvalitetu kvasca
Pa ako pocme pjenit kvasac nakon secera znas da je ziv
- Gorann
- lepinjica
- lepinjica
- isvara
- Kontakt: