prije nego pocnem s pitanjima, evo i mog iskustva s kuhanjem piva. Ako nitko nista i ne nauci iz ove teme, nadam se da ce neke barem nasmijati.
Ukratko, pred 2 mjeseca skuhao sam svoje prvo pivo. Whole grain, BIAB, recept ( http://www.muzejuloncu.com/spajza/prva- ... pivo-pivan ) napisan kao za idiote pa sam samo slijepo slijedio upute. Svejedno sam se pogubio xy puta, imao sto pitanja, 99 odgovora rijesio kompleksnom eci-peci-pec metodom...na kraju je pivo ispalo izvrsno. Uz to sto je okus bio dobar, najvise me razveselila jako dobra gaziranost i prekrasna pjena. Niti sam znao koliko sam tocno dobio piva (bilo je piva po podu skoro koliko je ostalo i u loncu), niti koje vrijednosti tocno staviti u kalkulator za karbonizaciju. Bacio secera 100g pa sta bude... Na kraju od dobivenih 18,5l piva, sam sam popio litru i pol. Ostalo podijelih frendovima koji su takodjer pohvalili rezultat. Pocetnicka sreca. Vjerojatno i najveca.
Slad: 5kg Nova gradiska + 1kg Crystal 120L
Hmelj: Styrian Golding i Aurora
Kvasac: Safale US-05
IBU,ABV,itd...: nemam pojma jer mi nije bitno. Glavno da je fino.

Prije 2 dana sam skuhao novu sarzu. Isti recept, mrvicu izmjenjen. Vec je sve islo puno lakse. Jos uvijek vjerojatno ribam i pazim na cistocu vise nego je potrebno, ali infekcija mi je najveca fobija. Opet je kuhanje (s ciscenjem) trajalo cca 8h, ali barem je piva u fermentoru zavrislo 22l, po podu gotovo nista (ostaje vidjeti pretakanje).
Za strike water sam uzeo 29l, za sparge 6l sto sam skuzio da mi je premalo ali je bilo kasno pa sam ispiranje obavio kako sam mogao;praćakanjem vrece s jecmom po loncu ko bebe u kadici. Za hlađenje sam koristio suhi led i kacu s vodom. Ohladio sam sve na 16C za 42 minute, sto je 1,5h brze nego prvi put bez suhog leda. Plus i puno je zabavnije.
Ovaj put sam u vrenjacu (koja je obicna vinska, kao i gotovo sva oprema koju koristim) umjesto rakije ulio vodenu otopinu strsana koje mi je ostalo nakon kuhanja. Ne znam zasto. Po nekoj logici mi je trebalo sljakat. Međutim, sad mi buckalica bljuje pjenu ko da se najela carlija. Ne znam smeta li to samoj pivi ili ne.
Problem mi je malo sto nigdje u kuci nemam konstantnih 17-20 stupnjeva, nego je ili nize ili vise od toga. Za prvu rundu sam bio doma, pa sam tu demizonku nanasao po kuci svaki dan na drugo mjesto. Skoro herniju diska i bruh zaradio.
Ovaj put sam od kuhanja ostavio na cca 22c (2 dana) i cini mi se kao da se kvasac prenamnozio. Ne znam, mozda nije nista abnormalno, ali prvi put definitivno nije bilo toliko puno te pjene (kvasca/krausena/pitajbogakaksetocnozove) u fermentoru

Slad: 5kg Nova G.+0,5kg Crystal
Hmelj: Aurora 35g (60'), Styrian Golding 25g (20') 6g (10')
Kvasac: US-05
Jos uvijek pola vremena ne znam sta radim, ali vec je bolje. Sutra cu vrenjacu iscupat na kratko da ulijem rakiju u nju. Fermentor sam vec danas premjestio u sobu gdje je temp 18-19c. Nadam se da se kvasac nije prenakotio i da mi nece pivo ispast kiselo ili cudno.
Za trecu srecu mozda bude bolje.
Pitanja se vise ne mogu sjetit, ali svaki komentar je dobrodosao.
Pivili