Pečenje slada

... recepti za pivo i tehnike koje koristite

Moderatori/ce: Poljo,sharkyboy

diS

Post Postao/la diS » sri ožu 07, 2012 7:48 am

Imamo doma ovaj pekač, al nisam siguran da ću "pomoćnika" (kako ga žena od milja zove) isprobat za slad...ona ima tešku ruku, a ja sam prespor za bijeg :)

Možda jedino da presječem koju žicu i budem primoran kupit novog, a ovog odnijet u podrum na "popravak"..

Ferdo

Post Postao/la Ferdo » sri ožu 07, 2012 7:58 am

diS je napisao/la:...ona ima tešku ruku, a ja sam prespor za bijeg :)
Uuuuu...ne pričaj mi o tome, kad moja popizdi, ja legnem na pod i glumim da sam mrtav.
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Opusti se i nastavi kuhati pivo

Wodillica

Post Postao/la Wodillica » sri ožu 07, 2012 6:03 pm

Evo linka gdje su metode po kojima pečem sladove u pečnici sa ventilatorom. Mogu reći da sam zadovoljan dobivenim rezultatima.

http://barleypopmaker.info/2009/12/08/h ... our-malts/
Ne volim kad mi gaće uđu, gdje već uđu i da vodim brigu tuđu.......

mali badem

Post Postao/la mali badem » sri ožu 07, 2012 9:17 pm

do sad sam zrnje pekel u Al okruglom modlu za kruh,debela Fe ploča ispod i "naš plamenik".kakva je okrutna zima bila,napravil sam solidne zalihe.
Eh,ali ,ponudim kompiću a on :neću.ak mi se dopadne ,veli,nebuš mogel ponoviti :?
Već neko vrijeme fermentiram namjeru primit se konstrukcije bubnja.
neko je spomenuo ili....ali ideja sa fen-om za skidanje boje mi se sviđa.
konstrukcija će biti prilagođena upuhivanju vrućeg zraka,volumen 6-9 l (pol kile će vrj ići u jednoj turi).nešto od materijala čeka isfermentiranu ideju i nacrt :)

ps.sad sam tek videl :http://www.youtube.com/watch?v=gIO54NhG ... re=related
ovo je igračka , za kavu možda !? ,ali za našu namjenu nije .

panorama

Post Postao/la panorama » čet ožu 08, 2012 7:34 am

Imam novu pecnicu sa strujanjem zraka u kojoj nazalost vise nema mogucnosti rostiljanja piceka na rostfrei sipki, pogonjenoj malim elektromotorom, pa si nekaj mislim da bi se to moglo upogoniti za przenje slada u pecnicama koje to imaju. Mislim da bi popuno nova metalna limenka od cca 5 litara s poklopcem ( kao za boje i lakove ) mogla savrseno posluziti.
Centralno probusiti dno i poklopac (rupa mora bti pravokutna u dimenziji raznja ) , sitne rupice po plastu limenke, provuci razanj, napuniti sladom te uz par ekperimentiranja doci do potebne temperature u suodnosu sa kolicinom slada i zeljenom bojom.
Trosak materijala bi bio minimalan a izrada brza.
Podroom brueri

admin
Site Admin

Post Postao/la admin » čet ožu 08, 2012 8:09 am

Probano.... motorić crko pod teretom cca pola kile slada... fala bogu to se dogodilo u otpisanoj pećnici koja je samo za tu namjenu... sada slijedi ugradnja motora od brisača i tako to....

panorama

Post Postao/la panorama » pet ožu 09, 2012 6:28 pm

Očito nešto nije štimalo s motorićem. Ponekad sam znao peći domaćeg piceka od skoro dvije kile i sve je bilo ok. :)
Podroom brueri

newbeer

Re: Pečenje slada

Post Postao/la newbeer » pet ožu 09, 2012 6:31 pm

Ferdo je napisao/la:Kako se ovoga nije nitko od nas prije sjetio?!

http://www.youtube.com/watch?v=Xb2N7wyD ... re=related

Ako radi za sirova zrna kave moralo bi raditi i za zrnja slada.
Tko će prvi eksperimentirati?
ali zar ovo cudo vec nema u sebi nekakve grijace?kad vec pece kruh

mali badem

Post Postao/la mali badem » pet ožu 09, 2012 7:12 pm

panorama je napisao/la:Očito nešto nije štimalo s motorićem. Ponekad sam znao peći domaćeg piceka od skoro dvije kile i sve je bilo ok. :)
picek ti je sigurno bil miran ko ----ko---picek na ražnju :) ,a zrnje je stalno dole,trza se i dela umbalans :wink:

ervin

Re: Pečenje slada

Post Postao/la ervin » pet ožu 09, 2012 7:36 pm

newbeer je napisao/la:
Ferdo je napisao/la:Kako se ovoga nije nitko od nas prije sjetio?!

http://www.youtube.com/watch?v=Xb2N7wyD ... re=related

Ako radi za sirova zrna kave moralo bi raditi i za zrnja slada.
Tko će prvi eksperimentirati?
ali zar ovo cudo vec nema u sebi nekakve grijace?kad vec pece kruh
pa ima da, trebalo bi ga samo razvalit i stavit drugu elektroniku. samo da prati temp i pali ovu mjesalicu. ali preskupa je to igracka da bi ju netko isao ispravnu upropastit. ja vec dugo vremena neuspjesno trazim neku staru pecnicu koja ima taj motoric za pile

admin
Site Admin

Post Postao/la admin » sub ožu 10, 2012 12:56 am

Masa piceka je ravnomjerno rasporedjena oko raznja i nije potrebna velika snaga da ga vrti. Zrnje je na dnu bubnja i motorcek nema snage za to i crkne. I mile moze ovo potvrditi jer je i on morao staviti drugi jaci motor. Tako da ako imate i pecnicu bez razja moze raditi jer tako i onako treba drugi motor.

ervin

Post Postao/la ervin » sub ožu 10, 2012 2:17 pm

admin je napisao/la:Masa piceka je ravnomjerno rasporedjena oko raznja i nije potrebna velika snaga da ga vrti. Zrnje je na dnu bubnja i motorcek nema snage za to i crkne. I mile moze ovo potvrditi jer je i on morao staviti drugi jaci motor. Tako da ako imate i pecnicu bez razja moze raditi jer tako i onako treba drugi motor.
ma znam da, ali ove vec imaju ono ulezistenje za sipku napravljeno. imam jednu pecnicu koju ne koristim, pa bi ju mogao prepravit. tim vise kad je situacija sa sladom kod nas katastrofa, ovako bi rijesio bar taj problem. ne znam kakav je motor od vesmasine? jel on malo jaci? trebao bi bit po nekoj logici...

Don Genovese

Post Postao/la Don Genovese » sub ožu 10, 2012 6:24 pm

Moja žena uvijek kupi neke nebalansirane piliće pa moram skidat s auta one male utegiće na felgama i vješat po piceku. Kad se speče pile, opet vraćati na auto, pa mrzim i jesti tu piletinu. I uvijek je nekog metalnog okusa.

Ferdo

Post Postao/la Ferdo » sub ožu 10, 2012 8:38 pm

Don Genovese je napisao/la:Moja žena uvijek kupi neke nebalansirane piliće pa moram skidat s auta one male utegiće na felgama i vješat po piceku. Kad se speče pile, opet vraćati na auto, pa mrzim i jesti tu piletinu. I uvijek je nekog metalnog okusa.
heheheheh
Opusti se i nastavi kuhati pivo

panorama

Post Postao/la panorama » ned ožu 11, 2012 1:08 pm

admin je napisao/la:Masa piceka je ravnomjerno rasporedjena oko raznja i nije potrebna velika snaga da ga vrti. Zrnje je na dnu bubnja i motorcek nema snage za to i crkne. I mile moze ovo potvrditi jer je i on morao staviti drugi jaci motor. Tako da ako imate i pecnicu bez razja moze raditi jer tako i onako treba drugi motor.
Treba u bubanj ugraditi nekakve pregrade da miješa zrnevlje a time će se izbjeći disbalans i opterećenje motora.
Vešmašinski motor je predimenzioniran jer vrti puno više tereta, gdje ga smjestiti i kako regulirati brzinu vrtnje ?
Trenutno razmišljam o napravi složenoj od mehanizma za ražanj s motorčekom od brisača, limenkom od cca. 5 litara i jeftilen hot-air uređajem iz Bauhausa ili Lidla. To bi trebalo biti najekonomičnije zbog kvalitetnog prijenosa topline putem vrućeg zraka, a vizualna kontrola bi bila jednostavnija.
Podroom brueri

Odgovori