Napokon lager

... recepti za pivo i tehnike koje koristite

Moderatori/ce: Poljo,sharkyboy

frici

Napokon lager

Post Postao/la frici » pon lis 24, 2011 9:39 am

Pozdrav kolege!Evo dolazi sezona lagera(jedva dočekao)Preksinoć opet noćno kuhanje,skuhano minhensko svjetlo(barem nešto slično).
Bezbrižno kuhanje noću kad svi spavaju,rezultat 35litara čini mi se dobrog piva.Evo i recepta(za 30 litara ali sam morao razblažiti jer ne želim jako pivo):
6 kg pilsenski slad
20 dkg kiseli slad
30g aurora first wort hop (računao sam kao da ima samo 5% alfe jer mi stoji već godinu dana)
45g aurora 70 min
20g styrian goldings 15min(isto sam računao da ima samo 3,5%alfe)
30g styrian goldings 5min
Kvasac lager iz Vukovarske pivovare(ne znam koji)
Radio sam dvostruku dekokciju,dobio 30 litara što sam razmutio(ne s vodom nego sa sladovinom koja je već bila praktički bez šećera,na kraju curilo),razmutio na 1.045 i dobio 35 litara sladovine.Kvasac ubačen na 20c bez pravljenja startera u 7sati ujutro.Nisam imao s kim odnijet fermentor u podrum pa je ostao na nekih 17c i sinoć je već bilo nekih 10cm lijepe pjene.Sad stoji u podrumu na 13c.Nadam se da neće biti problema zbog visoke početne temperature. :)
frici

400d

Post Postao/la 400d » pon lis 24, 2011 9:47 am

jedino mi se čini da si na previsokoj temperaturi dodao kvasac... koliko sam čitao, lager kvasac se dodaje na 10° - 13°

možda i griješim, jer nikad nisam radio lager, ali takva su uputstva u knjigama....
I like the smell of fermentation in the morning

frici

Post Postao/la frici » pon lis 24, 2011 9:53 am

Nisam to još vidio,dosad sam samo brewferm lager koristio a čini mi se da je pisalo na 20c kao i za ostale(nisam siguran,to je bilo prošle zime).Drugi puta ću probati na 13c pa ću vidjeti koja je razlika.
frici

400d

Post Postao/la 400d » pon lis 24, 2011 10:22 am

frici je napisao/la:Nisam to još vidio,dosad sam samo brewferm lager koristio a čini mi se da je pisalo na 20c kao i za ostale(nisam siguran,to je bilo prošle zime).Drugi puta ću probati na 13c pa ću vidjeti koja je razlika.
negdje sam vidio čak i tehniku u kojoj se kvasac dodaje na jako hladno (7 stupnjeva) i onda se pusti na sobnoj temperaturi da se penje temperatura. kad "kvasac osjeti" :D da ima optimalnu temperaturu vrenja on će krenuti sa fermentacijom. tada, na prvi znak pojave krauzena, vraćaš fermentor u frizider na temperaturu na kojoj je kvasac počeo fermentirati....

znači ako je na sobnoj temperaturi sladovina se ugrijala sa 7 na 12 i tu je počelo, onda ga staviš u frižider na 12° o pustiš da fermentira na toj temperaturi....

400d

Post Postao/la 400d » pon lis 24, 2011 10:23 am

btw, kada sam bio u plzenskoj pivovari, u podrumima su upravo objašnjavali tu tehniku....

buky1

Post Postao/la buky1 » pon lis 24, 2011 10:30 am

Ja planiram sutra ili prekosutra napraviti starter za lager pa kuhati za vikend. Probat cu sa ovom taktikom da si kvasac sam odredi temperaturu.

Ohladim ga na 7 i stavim u frižider. Frižider ograničim na recimo 13° da se kvasac nebi zaigrao i prešao preko toga ako slučajno ne budem doma kad krene fermentacija

400d

Post Postao/la 400d » pon lis 24, 2011 10:33 am

buky1 je napisao/la:Ja planiram sutra ili prekosutra napraviti starter za lager pa kuhati za vikend. Probat cu sa ovom taktikom da si kvasac sam odredi temperaturu.

Ohladim ga na 7 i stavim u frižider. Frižider ograničim na recimo 13° da se kvasac nebi zaigrao i prešao preko toga ako slučajno ne budem doma kad krene fermentacija
jel to onaj budejovice kvasac?

buky1

Post Postao/la buky1 » pon lis 24, 2011 10:45 am

Imam jedan Bohemian pilsner kojem je rok prošao u 10om mjesecu. Probati ću njega a backup je saflager w-34 70. Budojevice će ići u sljedećim rundama

frici

Post Postao/la frici » pon lis 24, 2011 10:59 am

400d je napisao/la:
frici je napisao/la:Nisam to još vidio,dosad sam samo brewferm lager koristio a čini mi se da je pisalo na 20c kao i za ostale(nisam siguran,to je bilo prošle zime).Drugi puta ću probati na 13c pa ću vidjeti koja je razlika.
negdje sam vidio čak i tehniku u kojoj se kvasac dodaje na jako hladno (7 stupnjeva) i onda se pusti na sobnoj temperaturi da se penje temperatura. kad "kvasac osjeti" :D da ima optimalnu temperaturu vrenja on će krenuti sa fermentacijom. tada, na prvi znak pojave krauzena, vraćaš fermentor u frizider na temperaturu na kojoj je kvasac počeo fermentirati....

znači ako je na sobnoj temperaturi sladovina se ugrijala sa 7 na 12 i tu je počelo, onda ga staviš u frižider na 12° o pustiš da fermentira na toj temperaturi....
Ja nažalost ne mogu toliko precizno namještati temperature jer nemam fridžider za to.Sad sam malo pogledao kod njemaca i piše dodavanje kvasca na 12c i max.temperatura vrenja do 15c.Ovo za primarno je ok a za sekundarno pravim stiropor box i probat ću regulirati sa bocama sa zaleđenom vodom.
frici

Svarrogh

Post Postao/la Svarrogh » pon lis 24, 2011 11:13 am

Ja ne znam da li sam procitao ili sam to umislio da se lager kvasac dodaje na nekih 18C jer bi to bila i temperatura startera kojeg dodajemo u sladovinu. Veca temperatura je pogdnija za razmnozavanje kvasaca i zelimo to da sto prije pocne da se ne bi razvili diacetili. U medjuvremenu, spustimo temp na 12C i cekamo da se sladovina lagano rashladi do te temp. Slicno kao sa weizenom gdje ga ohladimo na 12C, sipamo kvasac i pustimo da se digne na 18C jer zelimo sokirati kvasac zbog pozeljnih diacetila. Ispravite me ako grijesim. Uglavom, u Vukovarskoj ga stavljaju na 12C i na toj temperaturi fermentira. Koriste suhi kvasac ali sam zaboravio koji.

frici

Post Postao/la frici » pon lis 24, 2011 11:20 am

Negdje si sigurno čitao jer se i nečeg takvog sječam,zato nisam ni hladio niže,a sad što sam čitao,opet drugačije jbg.Svugdje nešto drugo pišu.Najbolje probati i ovo i ono pa vidiš kako ubuduće :)
frici

Svarrogh

Post Postao/la Svarrogh » pon lis 24, 2011 11:43 am

Sve su to finese na mikrobioloskoj razini :D Bilo kako bilo, pivo ce biti vrhunsko :zivjeli2:

frici

Post Postao/la frici » pon lis 24, 2011 12:37 pm

Probao ga sad iz pipe(samo malo) :) I mogu ti reći da je okus jaako dobar samo bi moglo biti malo više gorčine ali nažalost ne znam odrediti sa ovim starim hmeljem a hoću ga iskoristiti.Još imam starog goldingsa a to ću iskoristiti isto ali samo za aromu.Sve u svemu lager i ale-nebo i zemlja :D
frici

Svarrogh

Post Postao/la Svarrogh » pon lis 24, 2011 1:08 pm

Bas me zanima koliko ce biti slicnosti sa Vukovarskim :D

frici

Post Postao/la frici » pon lis 24, 2011 1:19 pm

Vidjet ćemo za nekih 6-8 tjedana hehe
frici

Odgovori