Pečenje slada

... recepti za pivo i tehnike koje koristite

Moderatori/ce: Poljo,sharkyboy

mali badem

Post Postao/la mali badem » čet svi 24, 2012 10:43 pm

na početku je bilo zamišljeno da fenom grijem kroz otvor na haubi.nekoliko rundi je ispečeno na taj način čak do stupnja čokolada-kava (neki na druženju su vidli uzorke).sa bubnjem i konstantnom rotacijom se postiže ujednačenost pečenosti ukupne količine.međutim promjena brzine i temp .na fenu ,promjena kuta upuhivanja,promjena udaljenosti od otvora haube nužno su mjenjali vrijeme pečenja za isti rezultat ili mjenjali rezultat za isto vrijeme pečenja.osim toga nije mi se sviđala varijanta da fen vozim pid -reglerom(mislim da bi brzo pregorel zbog kuta koji mi je pasal)sad koristim občni grijač roštilja,snaga:vrj 1,5-2kW i ne koristim nikakvo puhalo za cirk zraka.na jednoj strani je otvor a na drugoj strani 8 rupa fi12.PID omogučuje odličnu kontrolu temperature i vožnje po snimljenom dijagramu.jedino,dobiveni rezulta pečenja treba uskladiti s nazivljem u kalkulatorima,ali greška od dva tri stupnja nečega uopče me, ne brine dok su nektari nagrada za roštiljanje na ruku (za sad). :zivjeli:

više fotki uskoro

Don Genovese

Post Postao/la Don Genovese » pet svi 25, 2012 10:59 pm

Moraš uspostavit' kontroliranu cirkulaciju!!!

mali badem

Post Postao/la mali badem » pet svi 25, 2012 11:46 pm

cirkulacija zraka je osigurana konstantnom vrtnjom bubnja.zrak i dim mogu izlaziti na sve 4 strane.

Don Genovese

Post Postao/la Don Genovese » sub svi 26, 2012 2:50 am

To nije kontrolirana crkulacija zraka.

mali badem

Post Postao/la mali badem » čet lip 27, 2013 10:01 am

Don Genovese je napisao/la:To nije kontrolirana crkulacija zraka.
imaš ideju kak mjeriti vlagu :?: :?

Don Genovese

Post Postao/la Don Genovese » čet lip 27, 2013 11:39 am

Da, vlagomjerom. Imaš analognih s kazaljkom u koje moraš buljit' stalno ili češće povremeno, a možeš napravit' kakav automatski ili kupit gotovi, pa automatikom upogoniti jedan ili dva leptir-ventila za preusmjeravanje protoka zraka.
Sreće na vreće, pivu na nepce i ne buš trebal ni zubotrebce ... Vito.

mali badem

Post Postao/la mali badem » čet lip 27, 2013 2:41 pm

kmh khm . bude pričekalo :)
jel ti napreduješ sa svojom napravom i uzimačem uzorka ? :pivo3:

mali badem

Post Postao/la mali badem » sub lip 13, 2015 5:04 pm

prije otprilike godinu dana , prvi put sam radil pepper crystal malt ili biber kristal.
od dostupnih informacija spominje se samo dodavanje bibera u gotovu pivu ili u sekundar!

ideja je bila da zrno s vodom upije aromu i okus bibera .
omjeri su :

pale ale (Weyerman ) 1 kg
biber bijeli mljveni ---8,5 g
otopljen u 1,1 l vode

3-4 min mješanja
nalijano na zrnje
plan je namakati 18 h

zagrijati na temp ošečerenja, sušiti i zatim peči u bubnju do max cca 140 c . mislim da bi se takav ne pretamni kristal mogel dobro kombinirati u brown bitter u ili čak u porteru....
u prvom pokušaju prošle godine napravil sam dve greške za koje znam . pečenje slada na temp oko 110 c je trajalo prekratko pa zrno nije bilo posušeno do kraja (primjetilo se to nakon par mj kad smo u MBR u zobali papreno zrnje ). pretpostavljam da u pivi to nije ostavilo traga jer je zrno ukomljeno 2-3 dana kasnije .

druga greška je -pogađate-prebrzo popijeno.
nakon 2 mj piva se rascvala okusom . prvo osjećaj hladnog pa malo ljutine u sladu s hmeljnom gorčinom i toplinom u aftertaste u ali ništa pretjerano.
zato hoću ponoviti.
ovo namočeno zrnje ima zasičeno papren miris ali mi se čini da je premalo vode . ako ću dodavati , bit će to u istom omjeru 2-3 dcl.
bumo vidli :P

Ž :pivo3: :hmelj:

Don Genovese

Post Postao/la Don Genovese » ned lip 14, 2015 2:47 am

Super.
Volim arome papra, no, da nije tolike ljutine ... Već jetra trpi i od samog alkohola ... (ili su to samo priče?) .
Trebalo bi ga friško samljeti, prije tretmana ... ili jesi?
Postoji li možda kakva biljka koja neutralizira ljutinu?
Sreće na vreće, pivu na nepce i ne buš trebal ni zubotrebce ... Vito.

mali badem

Post Postao/la mali badem » ned lip 14, 2015 3:07 am

ma ne . definitivno nije ko onaj chili ( jel babanof da mu gajde njegove ---...... ) il sam samo sam srkno pa me začepilo ... zato hoću nježno.... :hmelj: s malo alfe ... nešto plemenito .

https://www.youtube.com/watch?v=hmOD7ayA1y8
10*.04

ovo je za Glistu i Isvaru . vi drugi da se niste usudili poslušati. danas kuham . zvučna pozadina je upravo to. s pozdravom Kutini i Požegi .Ž

ps. da ,bilo bi bolje da je friško mljeven iz zrna al imas samo mljeveni bijeli.
sad to več 3. dan fermentira. u hrskavoj slatkoći zrna dobro se osjećala ljutina . mislim da će biti zanimljiva, hehe

mali badem

Post Postao/la mali badem » čet kol 06, 2015 2:12 am

još uvijek jadni bubnjič nema kontroliranu cirkulaciju zraka :wink: .... a radi se na tome....
peper kristal je apsolviran na jednoj šarži sa nedovoljno izraženom ekspresijom . ni druga ga nije obogatila jer je sam po sebi pretanak . nije prepoznat kao izvorno grub okus ali su kušači osjetili igru pitkosti , lakoće slada i sklada hmeljnog u nekakvoj intrigantnoj smeđoj ( ale )pivi .
poneki su nabrijali želju da je hoče sad i još, u krigli , al sudba je kruta a šarže su tanke ....do prilike ...

ono što me veseli je da je moj mali bubanj za velike pive konačno ispekao kavu .. bez greške... malim prstom lijeve ruke odradio je savršeno ...ispada da je veči problem doči do sirove kave nego ispeči ju . hm...
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.

mali badem

Post Postao/la mali badem » čet kol 27, 2015 11:48 pm

:) konačno je u pogonu dehidrator- sušač prepravljen od mašinke za pranje suđa . u ovom probnom pogonu ostavljen je originalni grijač pod kontrolom PID-a . zasad su 2 ventilatora -220 V --fi 125 ( u planu su po potrebi još 1-2 kom). vrata su odškrinuta , tražim još najbolje riješenje za ulaz i izlaz zraka (planiram i filtere ). fotke prvom prilikom , ako ima interesa.

trenutno se suši ječam na putu prema pečenju kristala , a u planu je odmah iza toga preći na kruške , jabuke , sve što može dati čips... u tom smislu cjenim i veselila bi me bilo kakva korisna info ili link o načinu sušenja , temperaturama, načinu čuvanja i vrstama sirovina koje se mogu sušiti , vas koje to zanima ili imate konkretnog iskustva. ( hm , možda se nađe i kakva dobra kombinacija- zamjena za cigaretu, umjesto bombona ........ :? samo sanjam , hehe )

sa 6 polica imam oko 1 m2 površine pod kontrolom ( izgleda malo ali nije --prilagođavano je dostupnom materijalu---možda bi se moglo izvuči još 10-ak % )
za sad ......
srdačan pozdrav.pivari :hmelj: :pivo3:

mali badem

Post Postao/la mali badem » ned pro 20, 2015 12:00 am

na putu je treči nastavak priče o peper kristalu jer su kušatelji tražili da se ponovi. prihvačam izazov.ljetošnja je bila XL veličina, prava pivčina, puna čari al pitka ( to je ono što sam tražio ).
sladna je bila ko slatka cura i što je najbolje, samo s mirisom puti nesebično je otkrivala priču i tjelo....

tek se u par gutljaja otkrio pikant okus koji mi treba i zato (između ostalog )nastojim popraviti doživljaj. u nekom od sljedečih pokušaja bit će igra sa hmeljevima kao kičasti dodatak, a dotad, zrno je u mom potpisu. neznam bolje

srdač poz. pivari

:hmelj:

Odgovori