Globus o homebrewingu

... razne, manje tehničke diskusije

Moderatori/ce: Poljo,sharkyboy

tante

Globus o homebrewingu

Post Postao/la tante » sri svi 30, 2012 11:18 pm

Nisam našao da je netko već stavio na forum, pa evo link. Nažalost nema cijelog članka...

http://globus.jutarnji.hr/zivot/mi-smo- ... ka-ilegala

babangida

Post Postao/la babangida » sri svi 30, 2012 11:34 pm

Kaze "zagonetni ferdofantastiko"... He, he. :D
Dvije litre na dan, doktor iz kuce van!!

Svarrogh

Re: Globus o homebrewingu

Post Postao/la Svarrogh » sri svi 30, 2012 11:50 pm

tante je napisao/la:Nisam našao da je netko već stavio na forum, pa evo link. Nažalost nema cijelog članka...

http://globus.jutarnji.hr/zivot/mi-smo- ... ka-ilegala
To ti je zato sto ne pratis chat :P

mad_alchemist

Post Postao/la mad_alchemist » čet svi 31, 2012 4:56 pm

ljudi, zar vam se ne čini da se malo previše i prenaglo izlažemo? Još i naslov "ilegala". Većina jesmo ilegalci. Svi zapravo, jer je jedino Marbor prijavljeni pivar. Zakon je jasan i bedast koliko ga ima. A i kazne su velike, od 20 000 do 400 000 kuna za neplaćanje poreza, neprijavljivanje proizvodnje, zaliha bla bla bla... a država nema love. Sad će netko počet skakat na mene vjerojatno, ali ništa osobno, samo sam zabrinut. Bolje je utuć 20 milja u kotlove, inox fermentere ili plate chiller nego u državni proračun :D Samo ne želim da se preko nas lome zakoni i pokazuju neki primjeri. Moramo se pokrenut i promjenit zakon i tek onda izać na površinu u toj mjeri. Čak se je i raspravljalo na ovom forumu o tome da nas se izjednači s vinarima. Zašto oni ne moraju imat vinograd da bi radili vino? A mi moramo imat njivu ječma, kombajn i sladarnu... Njivu mogu imat, sušaru radim ovo ljeto, ali nisam samo ja tu, netko bi se mogao opeć, a kad krene kontrola... Do sada nisu ni znali da postojimo. S obzirom da nas se skupilo dosta, mogli bimo nešto pokušat. Možda. Osim ako sam ja jedini jadnik koji se s time zamara. :D

Svarrogh

Post Postao/la Svarrogh » čet svi 31, 2012 5:03 pm

RDWHAHB :wink:

mad_alchemist

Post Postao/la mad_alchemist » čet svi 31, 2012 5:10 pm

pa da, to i činim... to me izvlači :D hvala na očekivanom savjetu. E dobro da sam se sjetio, moram nazvat onog tvog frenda da ti šaljem dunkelweizen i best

Svarrogh

Post Postao/la Svarrogh » čet svi 31, 2012 5:16 pm

Zovi ga, trebao bi doci sad za koji dan. Mozda vec iduci tjedan :) Jedva cekam da probam dunkel i best... mmmm :)

Zedni

Post Postao/la Zedni » čet svi 31, 2012 5:16 pm

Malo je i meni cudno naslov i cijela brija na temu, nista nije ilegalno... ne kuhamo vise nego smijemo... :D
On Tap:
Extra Stout, ESB, APA
Fermenting:
Saaz Pale Ale
Next Brews:
Weizen, Porter, IPA

mad_alchemist

Post Postao/la mad_alchemist » čet svi 31, 2012 5:17 pm

i ja porter... :D

mad_alchemist

Post Postao/la mad_alchemist » čet svi 31, 2012 5:17 pm

žedni, pročitaj zakon, ilegalni smo. Svi.

Zedni

Post Postao/la Zedni » čet svi 31, 2012 5:23 pm

do 200l nejde porez na pivo, za kuhanje preko 200 bi trebalo placati porez, koliko ja znam, neda mi se sad trazit okolo, ali mislim da je tako.
On Tap:
Extra Stout, ESB, APA
Fermenting:
Saaz Pale Ale
Next Brews:
Weizen, Porter, IPA

admin
Site Admin

Post Postao/la admin » čet svi 31, 2012 5:24 pm

kao sto u chat napisah, senzacionalizam na prvom mjestu, čak i tamo gdje ga nema i bez obzira na štetu koju može učiniti... citiranja stvari koje nisu nikada rečene i tako... tražio sam autorizaciju članka, čovjek se nikada nije javio, članak objavljen... to je hvala za odvajanje slobodnog vremena i trud...
no, eto.. ja naučio lekciju, više ne razgovaram sa novinarima i nisu dobro došli...

Zedni

Post Postao/la Zedni » čet svi 31, 2012 5:25 pm

admin je napisao/la:ja naučio lekciju, više ne razgovaram sa novinarima i nisu dobro došli...
ovo sam rekao nakon prvog (bjelovarski list), ali posto sam isti vikend covjeku obecao, reko neka bude, ja isto vise ne izlazim u susret, ja od toga nemam ama bas nista. ;)
On Tap:
Extra Stout, ESB, APA
Fermenting:
Saaz Pale Ale
Next Brews:
Weizen, Porter, IPA

Ferdo

Post Postao/la Ferdo » čet svi 31, 2012 5:37 pm

Admine, stavi u ČPP naputak za nove članove kako se ponašati pred novinarima. 8)
Od sad i ja "ignore mode"
Opusti se i nastavi kuhati pivo

okarm

Post Postao/la okarm » čet svi 31, 2012 5:41 pm

Zedni je napisao/la:do 200l nejde porez na pivo, za kuhanje preko 200 bi trebalo placati porez, koliko ja znam, neda mi se sad trazit okolo, ali mislim da je tako.
mislim da je do 1500L za svoje potrebe ne placas porez, iznad toga ide 80kn poreza po 100L proizvedenog piva.. ono sto nama ne odgovara i di smo u prekrsaju je to da moras imati vlastito poljoprivredno zemljiste i pivo moras raditi iz vlastitog jecma...

inace slazem se sa mad alchemistom, treba biti na oprezu, u mom slucaju samo par najboljih prijatelja zna da radim pivo, od susjeda nitko i drago mi je da je tako.. da idem sa tim u novine ili tv sa pravim identitetom.. nema sanse.. nit ce mi pivo biti bolje zbog toga, nit ce me manje kostat sirovine... jednostavno ne vidim apsolutno niti jedan jedini razlog za to...

Odgovori