Globus o homebrewingu

... razne, manje tehničke diskusije

Moderatori/ce: Poljo,sharkyboy

diS

Post Postao/la diS » čet svi 31, 2012 10:34 pm

mad_alchemist je napisao/la:po zakonu mi smo pivari, i to uključuje kućnu proizvodnju po ovome tu:
Nisam pravnik al držim da je dopušteno ono što zakonom nije definirano/zabranjeno. Više nas može brinut onaj dio o prijavljivanju proizvodnog kapaciteta, proizvedenog piva...

Jedna svijetla točka Pravilnika:

Članak 7.

(1) Obveza obračuna posebnog poreza na pivo nastaje u času otpreme (izlaska) piva iz pivovare ili postrojenja za proizvodnju piva iz članka 4. stavka 4. i 5. ovoga Zakona.

Članak 4.

(4) Ako pivari proizvode pivo za prodaju u vlastitim ili tuđim ugostiteljskim objektima ili za drugu prodaju, posebni porez na pivo plaćaju kao pivovare.
(5) Pivari koji su vlasnici poljoprivrednog zemljišta i koji proizvode pivo iz vlastitog uzgojenog ječma nisu obveznici posebnog poreza na pivo ako proizvedu do 1.500 litara piva godišnje po poljoprivrednom domaćinstvu.

Mi nismo ni prva ni druga skupina onih na koje se odnosi ovaj staak članka 7.
mad_alchemist je napisao/la:ma samo neka nas izjednače s vinarima, ne treba izmišljat toplu vodu. A ako se netko od nas prijavi i digne količine za prodaju, neka plati porez i da pivo na analizu.
Koju količinu vinari mogu proizvodit za osobne potrebe?

marbor

Post Postao/la marbor » čet svi 31, 2012 10:49 pm

mad_alchemist je napisao/la:po zakonu mi smo pivari, i to uključuje kućnu proizvodnju po ovome tu:

Članak 4.

(1) Obveznik posebnog poreza na pivo jesu pivovare, pivari i druge pravne i fizičke osobe koje proizvode ili daju proizvoditi pivo za svoj račun te osobe koje na carinsko područje Republike Hrvatske uvoze, unose ili primaju pivo, osim osoba i količina koje su, prema carinskim propisima oslobođene od plaćanja carine.

(3) Pivari su proizvođači piva za vlastite potrebe ili osobnu potrošnju.

(4) Ako pivari proizvode pivo za prodaju u vlastitim ili tuđim ugostiteljskim objektima ili za drugu prodaju, posebni porez na pivo plaćaju kao pivovare.

(5) Pivari koji su vlasnici poljoprivrednog zemljišta i koji proizvode pivo iz vlastitog uzgojenog ječma nisu obveznici posebnog poreza na pivo ako proizvedu do 1.500 litara piva godišnje po poljoprivrednom domaćinstvu.

(6) Na proizvedeno pivo iznad količine iz stavka 5. ovoga članka pivari plaćaju posebni porez na pivo.
Ovo su stavke iz Zakona o pivu koji više nije na snazi. Od 2010 važeći je Zakon o trošarinama, gdje nije definirana količina piva za vlastitu potrošnju, ali je definirano da jedno domaćinstvo može za vlastite potrbe proizvest 20 l čistog alkohola na koji se ne plaća trošarina. U slučaju 5% piva to bi bilo 400 l.
U hrvatskoj još uvijek nema prohibicije, nijednim zakonom nije zabranjeno proizvoditi alkohola i mi nismo nikakva ilega i gerila

hrvoje461

Post Postao/la hrvoje461 » pet lip 01, 2012 6:21 am

Nadam se da nasi "sposobni" ministri ne citaju globus. Ne bi me zacudilo da nam slinic ako je to procitao opali porez ne svaku bocu pive.
Give a man a beer, and he wastes an hour, but teach a man how to brew, and he wastes a lifetime. - Unknown

baltazar

Post Postao/la baltazar » pet lip 01, 2012 9:45 am

Vidim da se svi gubimo u tim zakonima...
Kako radim u prehrambenoj privatnoj firmi (velikoj) kako se priblizavamo ulasku u EU moramo se prilagoditi njihovim zakonima,propisima...

Da bi nesto mjenjali u zakonu vezano uz kucno kuhanje piva:
1. moramo biti udruga gradana
2.Imati strucnu osobu(kv pivara.profesora pivarstva)
3.Pravnika
a ostalo sljedi samo po sebi...(zakoni, pravinici,propisi...)

Kad smo pokrenuli lavinu neka se otkotrlja do kraja...

Jall

Post Postao/la Jall » pet lip 01, 2012 10:15 am

:twisted: :?: još mi samo OIB nije napisao, puno ime i prezime što i gdje radim, kakve to ima veze sa pivarstvom??? Inače nisam tip od novina, fotkanja i sl, sve mi je to bez veze,ali pristajanje na ovaj razgovor mi je totalni promašaj.... :evil:
Never ride faster than your angel can fly

ahrga

Post Postao/la ahrga » pet lip 01, 2012 10:38 am

a hebate moram otić kupit globus :)

admin
Site Admin

Post Postao/la admin » pet lip 01, 2012 11:36 am

@Jall, slažem se 100%.... čovjek izađe u susret u najboljoj namjeri a onda ti tako vrate... ma, novinari....

zlander

Post Postao/la zlander » pet lip 01, 2012 11:42 am

ajde da netko skenira taj clanak za nas koji nemozemo do globusa.
mada kako su zajebali admina, globus ni ne zasluzuje da se ga kupi ;)

diS

Post Postao/la diS » pet lip 01, 2012 1:27 pm

ahrga je napisao/la:a hebate moram otić kupit globus :)
Pripisalo mi tvoju baraku, molim da iseliš do kraja tjedna :D

vili23

Post Postao/la vili23 » pet lip 01, 2012 1:31 pm

evo ja poslikao mobitelom u bircu, valjda se vidi pročitat
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.

ahrga

Post Postao/la ahrga » pet lip 01, 2012 1:37 pm

Ako dođeš u sridu pa vidiš uživo mislim da ćeš se odreći u ime sirotinje :)

zlander

Post Postao/la zlander » pet lip 01, 2012 1:48 pm

thnx, hvala vili :)

mali badem

Post Postao/la mali badem » pet lip 01, 2012 1:50 pm

hej vili,ona fleka di piše o beershop-u -to ti je suza iz oka -kanula :wink:

mad_alchemist

Post Postao/la mad_alchemist » pet lip 01, 2012 5:35 pm

ma koji imbecil od novinara, sorry ako vrijeđam nečijeg frenda... ne možeš tako pisat o ljudima detalje. Drago mi je da službeno u Istri nema homebrewera :P mwahahaha U svakom slučaju jako neukusno i neprofesionalno od njega.

Da se nadovežem na jučerašnju raspravu o zakonu o trošarinama. Pročitao sam danas i ok je. Ne ograničava količine :D Samo treba promijenit stavku da pivo smije proizvodit vlasnik poljoprivrednog zemljišta I VLASNIK SIROVINE ... kao u jednom od sljedećih članaka za vino.

Zedni

Post Postao/la Zedni » pet lip 01, 2012 6:02 pm

http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluz ... _2020.html
Članak 54.

(1) Malim proizvođačem jakog alkoholnog pića za potrebe ovoga članka, smatra se fizička osoba vlasnik ili korisnik poljoprivrednog zemljišta te vlasnik tvari za proizvodnju jakog alkoholnog pića koji proizvodi za vlastite potrebe i to u količini koja ne prelazi 20 litara čistog alkohola godišnje po domaćinstvu.

(2) Proizvođaču iz stavka 1. ovoga članka nije dozvoljena prodaja jakog alkoholnog pića.

(3) Jakim alkoholnim pićima se u smislu ovoga članka smatraju proizvodi obuhvaćeni tarifnom oznakom KN 2208.

(4) Mali proizvođač jakog alkoholnog pića mora carinarnici nadležnoj prema svome prebivalištu podnijeti prijavu za upis u registar trošarinskih obveznika i to najkasnije 8 dana prije početka proizvodnje, te istovremeno dostaviti podatak o volumenu pojedinog uređaja za proizvodnju alkohola-kotla (u daljnjem tekstu: kotao) kojeg ima u vlasništvu odnosno uporabi.

(5) Mali proizvođač jakog alkoholnog pića plaća trošarinu ovisno o zapremini kotla. Trošarina za svaki kotao zapremine 40 do 100 litara iznosi 100,00 kuna, a za kotao zapremine preko 100 litara iznosi 200,00 kuna.

(6) Ako mali proizvođač jakog alkoholnog pića proizvede jako alkoholno piće u količini većoj od one propisane u stavku 1. ovoga članka, na tu količinu obračunava i plaća trošarinu u iznosu propisanom člankom 46. stavkom 6. ovoga Zakona.

(7) Mali proizvođač jakog alkoholnog pića obvezan je carinarnici nadležnoj prema prebivalištu, dostaviti godišnje izvješće s podacima o ukupno proizvedenoj količini jakog alkoholnog pića za vlastite potrebe, zapremini kotla i obračunatoj trošarini do 20. siječnja tekuće godine za proteklu godinu. Trošarinu obračunatu sukladno stavku 5. i 6. ovoga članka dužan je platiti do 31. siječnja tekuće godine za proteklu godinu.

(8) Ako mali proizvođač jakog alkoholnog pića najkasnije do 31. siječnja tekuće godine obavijesti nadležnu carinarnicu da kotao nije u uporabi i zatraži da se zapečati, u sljedećim poreznim razdobljima ne nastaje trošarinska obveza dok je kotao zapečaćen. Za godinu u kojoj nadležna carinarnica skine pečat ili utvrdi da je pečat bio skinut bez suglasnosti nadležne carinarnice, nastaje trošarinska obveza u skladu sa stavkom 5. i 6. ovoga članka.

(9) Pečaćenje i skidanje pečata s kotla obavlja nadležna carinarnica na zahtjev i trošak malog proizvođača jakog alkoholnog pića.

(10) Mali proizvođač jakog alkoholnog pića oslobađa se uvjeta propisanih u odredbama Glave IX ovoga Zakona.

(11) Ministar financija pravilnikom propisuje provedbu ovoga članka.

Članak 46.

(1) Trošarina na pivo se plaća u iznosu od 40,00 kuna za 1% volumnog udjela stvarnog alkohola sadržanoga u jednom hektolitru gotovog proizvoda.

(2) Trošarina na mirna i pjenušava vina plaća se u iznosu od 0,00 kuna.

(3) Trošarina na ostala pića koja su dobivena vrenjem osim piva i vina plaća se u iznosu od 0,00 kuna.

(4) Trošarina na međuproizvode s volumnim udjelom stvarnog alkohola od 15% i većim plaća se u iznosu od 800,00 kuna po hektolitru gotovog proizvoda.

(5) Trošarina na međuproizvode s volumnim udjelom stvarnog alkohola manjim od 15% plaća se u iznosu od 500,00 kuna po hektolitru gotovog proizvoda.

(6) Trošarina na etilni alkohol plaća se u iznosu 5.300,00 kuna po hektolitru čistog alkohola.

(7) Vlada Republike Hrvatske može uredbom mijenjati visine trošarina propisane ovim člankom.

Koliko sam ja skuzio znaci trebali bi se prijaviti, te placati trosarinu na kotao od 100kn ukoliko je manji od 100L, ukoliko radimo do 20 litara cistog alkohola godisnje po domacinstvu (5%ABV=400L) onda ne placamo dodatan porez iz clanka 46. a to je 40,00 kuna za 1% volumnog udjela stvarnog alkohola sadržanoga u jednom hektolitru gotovog proizvoda. Ali svejdno bi trebalo prijaviti kotao i proizvodnju te voditi evidenciju i predati je do 20 sijecnja za proteklu godinu.

AKO SAM STA KRIVO SHVATIO MOLIO BIH DA ME SE ISPRAVI. :)
On Tap:
Extra Stout, ESB, APA
Fermenting:
Saaz Pale Ale
Next Brews:
Weizen, Porter, IPA

Odgovori