Najbolja trgovina s pivom

... probali ste egzotično pivo? Pohvalite se... Pošaljite etiketu

Moderatori/ce: Poljo,sharkyboy

Matt
Kontakt:

Post Postao/la Matt » pet srp 20, 2012 9:10 am

Don Genovese je napisao/la:
Matt je napisao/la:Pleasant dreams!

... But not the rain. The weather there is like fucking Ireland.
I dobra kišnica je za pivu izvrsna sirovina.
Nije istina. Kišnica je zapravo drekasta voda.

Spring water has been filtered through the earth and cleaned up really well. Rain is not clean water, full of polution and crap. I would NEVER use it for beer.
HOMEBREWING OD 1997
PIVSKI SUDAC OD 1999

http://www.hrvatskohomebrewprvenstvo.beer

Matt
Kontakt:

Post Postao/la Matt » pet srp 20, 2012 9:11 am

BanjoBrewer je napisao/la:Somebody said Ireland, where's the session? My banjo needs workout :shock:

Matt, jebote, daj povedi nas na "day trip" tamo da im pokažemo stari Hrvatski običaj pijenja ispred dućana i kulturnog vraćanja boca u gajbe, 1300 fuckin' piva, mislim da bi pala i pjesma neka prije ili kasnije ha ha ha
Yeah, that's what America needs, people sitting outside of beer stores getting drunk. My favorite part of Balkan culture!

:cry:
HOMEBREWING OD 1997
PIVSKI SUDAC OD 1999

newbeer

Post Postao/la newbeer » pet srp 20, 2012 5:10 pm

Matt je napisao/la:
Don Genovese je napisao/la:
Matt je napisao/la:Pleasant dreams!

... But not the rain. The weather there is like fucking Ireland.
I dobra kišnica je za pivu izvrsna sirovina.
Nije istina. Kišnica je zapravo drekasta voda.

Spring water has been filtered through the earth and cleaned up really well. Rain is not clean water, full of polution and crap. I would NEVER use it for beer.
trebao bih se zahvaliti ali sam ljut,pa gdje si prije bio,ja samo KISNICU koristio do sada,grrrrr :shock:

AnGar

Post Postao/la AnGar » pet srp 20, 2012 6:20 pm

a cuj kisnica je sporka jer uvik pokupi neke prljavstine s krova i slicno :P ali ja tamo di imam kisnicu imam i filter tako da na kraju ipak izađe voda koja je pitka i dugo godina sam je pio.
kakvo ti je pivo ispadalo od kisnice?
nije pivo krivo sto se popilo,
krivi su ljudi sto ih je opilo!

Leut

Post Postao/la Leut » pet srp 20, 2012 6:35 pm

nije problem s krova nego kisnica pokupi negativne stvari kroz zrak, to je ono sto je sporko i lose a krov je najmanji problem

Don Genovese

Post Postao/la Don Genovese » pet srp 20, 2012 7:33 pm

Ha, Matt ne čitati sve moje rječi. Napisao sam i riječ " dobra ". Ta riječ bi trebala opisati kišnicu kao kvalitetnu vodu za kuhanje pive. Kvaliteta se može postići na barem nekoliko načina. Naravno, uvijek joj treba dodati soli i dr. do željenih vrijednosti.
Sreće na vreće, pivu na nepce i ne buš trebal ni zubotrebce ... Vito.

Matt
Kontakt:

Post Postao/la Matt » pet srp 20, 2012 11:00 pm

I don't understand why anyone would use rain water to make beer unless they have no other access to water. It won't hurt you or anything but it is not likely to be as clean as the water you can easily get from a spring or even from your pipe and it is a lot more work.

If you like the flavor of your rain water, then go ahead. I wouldn't use it, personally. If you are going to use rain water, however, you REALLY need to add salts, so you will need to learn about that, as Don Genovese wrote.

Spring water, assuming it is not polluted with farming chemicals, is a much better option. The earth acts as a filter, cleaning the hell out of the water and adding minerals along the way.

Anyway, it is my opinion that using rain water is a waste of time and effort for what is likely inferior water.
HOMEBREWING OD 1997
PIVSKI SUDAC OD 1999

newbeer

Post Postao/la newbeer » sub srp 21, 2012 4:24 pm

AnGar je napisao/la:a cuj kisnica je sporka jer uvik pokupi neke prljavstine s krova i slicno :P ali ja tamo di imam kisnicu imam i filter tako da na kraju ipak izađe voda koja je pitka i dugo godina sam je pio.
kakvo ti je pivo ispadalo od kisnice?
i ova je pitka,pije se dugi niz godina i nikome jos nista nije bilo,
sva piva sto sam napravio su bila ok,ma sta ok,odlicna,kakva ce tek biti sa nekom drugom vodom :roll:

Matt
Kontakt:

Post Postao/la Matt » sub srp 21, 2012 10:36 pm

Of course, it is your choice what you use, but i would never use rainwater.

Whether you are using rainwater, izvorska voda, tap water or whatever, you are not making as good of beer as you could unless you adjust the salts in your water. Rainwater doesn't have much in the way of salts, which is bad for the yeast and bad for the flavor, among other things. Rainwater would likely not be good for dark beers at all without adjustment. Tap water, in Zagreb anyway, is ONLY really good for very dark beers without any adjustments. Same with most spring water here.

If you are ALWAYS using rainwater, it certainly can't hurt to try some other water. water is a major part of the beer and you should try to use the best water you can. Rainwater would certainly not be the best water you can get.

Whatever water you use, understanding what you are doing with it is VERY important.

If you haven't already, read this:

http://www.howtobrew.com/section3/chapter15.html

In short, though, the spring and tap water we have here is very, very high in bicarbonate, which you can effectively think of as raising the ph of the mash. If you make a pale beer with this water without adjusting it, you will extract more tannins from the husks in your grain, giving your beer more astringency, which can be perceived as a sharper, more coarse sort of bitter flavor. If you adjust the water correctly, you will get a cleaner grain flavor,less harsh. Some people confuse this for a sharp hop bitterness, but it is not the same.

Caclium sulfate, calcium chloride, magnesium sulfate and lactic acid lower the ph and mixing in some distilled water can lower that bicarbonate. Dark malt also lowers the ph.

Sulfate and chloride also effect the flavor of the beer a lot.

Aw, anyway, it is all there in the link. It is worth knowing this stuff. Let's say you are already making good beer. Knowing about the water and how to properly adjust your water can take a god beer and make it a GREAT beer.

Not trying to offend any of you guys. It is all about making better beer,though, right? Rainwater will not help you acheive this in my opinion.
HOMEBREWING OD 1997
PIVSKI SUDAC OD 1999

diS

Post Postao/la diS » ned srp 22, 2012 10:27 am

Water is important as any other ingradient, maybe even more since 95% of beer is water. It dont only have impact on pH but as said, water have great effect on flavor (chlorides will enchance mouthfeel and fullness, sulfates bitterness, sodium will accentuate malt sweetness...).

Any water good for drink is good for brewing too, it is just question how it will effect flavor. We all know what we get if we put more hops at the beggining of the boil, what is the flavor of pale malt, choccolatte malt.. but changing water profile can increase/decrease some of that flavors, that is WHY it is important.. IMO

Actually, today I am brewing pilsner style ale and I decided to mix 50% distilled water with some salts and lactic acid to get lower minerals compound and pH of my tap water. Distilled water will increase overall cost by almost 50%.. Is it worth? I think it is. Will it have impact in flavor? Absolutely.

OLD

Post Postao/la OLD » ned srp 22, 2012 12:19 pm

Da će voda utjecati na okus piva to je definitivno. Posljednji hit mi je voda za SNPA sa onim strašnim omjerom klorida i sulfata. Na posljednjem druženju smo (barem Ferdo i ja) zaključili da je to fantastično.Tko ima mogućnosti i želje da napravi taj profil vode svakako preporučujem.
Volim ih zahmeljene.

400d

Post Postao/la 400d » ned srp 22, 2012 2:05 pm

OLD je napisao/la:Da će voda utjecati na okus piva to je definitivno. Posljednji hit mi je voda za SNPA sa onim strašnim omjerom klorida i sulfata. Na posljednjem druženju smo (barem Ferdo i ja) zaključili da je to fantastično.Tko ima mogućnosti i želje da napravi taj profil vode svakako preporučujem.
jel to ona voda s kojom sam ja radio svoj SNPA?
I like the smell of fermentation in the morning

OLD

Post Postao/la OLD » ned srp 22, 2012 10:19 pm

jel to ona voda s kojom sam ja radio svoj SNPA?
Da,da to je ta voda, savršeno paše za ovo pivo.
Volim ih zahmeljene.

mali badem

Post Postao/la mali badem » pon srp 23, 2012 12:48 am

hm,osim količine uzorka ,izuzetno je važan i trenutak.hm , zašto mi nije u sječanju izuzetna impresija.bismo li mogli ponoviti probu,molim :)

OLD

Post Postao/la OLD » pon srp 23, 2012 9:58 am

Ako išta uspijem sačuvati proba nam ne gine :lol:
Volim ih zahmeljene.

Odgovori