Kožica

... kada stvari krenu po zlu

Moderatori/ce: Poljo,sharkyboy

Odgovori
mali badem

Post Postao/la mali badem » čet stu 29, 2012 2:16 pm

ovak izgleda mliječna mrena na fermentiranom alt -u.

uvjeti fermentacije : 15-16 c 17 dana sa nekoliko pikova do 18-19 c
13 . dan još ništa nije bilo vidljivo .
nejasno mi je kako i kad je nasađen acido bakter ( ? ) i i koliko traje "inkubacija "
17 . dan flaširano iako bi vrj bilo dobro da je sve ohlađeno na par stupnjeva radi kvasca i čišćeg pretoka.

pretočeno crijevom . bačen talog i površinski sloj sa mrenom cca 4l.
dio u flaše ,veči dio u pet.
6. dan nakon flaširanja proba iznenađujuće dobra ,bez traga ičega lošeg.
da li bi nakon ovakvog slučaja trebalo taj fermentor izbaciti iz upotrebe ili ga se može sanirati ?
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.

Don Genovese

Post Postao/la Don Genovese » čet stu 29, 2012 2:27 pm

Češće nego rjeđe takva slika mi je u primarima. Operem ga toplom vodom, odstranim sve vidljive nečistoće, operem ga Izosanom i nakon desetak minuta isperem opet vodom (isperem Izosan), ocijedim, osušim. Fermentor je opet skoro kao novi :D . Inače su fermentori kao baltazarovi, od marmelade 26 l . Ma što "skoro kao", gotovo novi :D :pivo4: .
Sreće na vreće, pivu na nepce i ne buš trebal ni zubotrebce ... Vito.

petro

Post Postao/la petro » čet stu 29, 2012 2:31 pm

Ja bi bacio fermentor prema iskustvu kolege pivara kojem sam svjedočil.Ukiselila mu se piva u fermentoru i kasnije je taj fermentor dobro oprao i dezinficiral sa izosanom i opet mu se nova piva ukiselila.Kod njega nakon flaširanja nije nestalo neugodnih aroma i bacil je pivu.

Don Genovese

Post Postao/la Don Genovese » čet stu 29, 2012 2:33 pm

Nejasno mi je zašto misliš da je to acido bakter. Da je stvarno bio on, ne bi ga se ti riješio samo tako.

mali badem

Post Postao/la mali badem » čet stu 29, 2012 3:02 pm

imaš praf ,samo mislim ( zato je upitnik ).
zasad je miris i okus potpuno ok , al vidjet će mo hoće li tak ostat ili je pitanje vremena ......
al pitanje je ,što god bilo od čega je i zašto da bi se moglo spriječiti .

neznamo o toj bakteriji puno !! možda ju uopće nebi trebalo spominjati u ovom kontekstu . 400d ,kaj ti veliš ? :hmelj:

admin
Site Admin

Post Postao/la admin » čet stu 29, 2012 3:25 pm

Don Genovese je napisao/la:Češće nego rjeđe takva slika mi je u primarima. Operem ga toplom vodom, odstranim sve vidljive nečistoće, operem ga Izosanom i nakon desetak minuta isperem opet vodom (isperem Izosan), ocijedim, osušim. Fermentor je opet skoro kao novi :D . Inače su fermentori kao baltazarovi, od marmelade 26 l . Ma što "skoro kao", gotovo novi :D :pivo4: .
Takvu sliku imaš zato što ga se nisi uspio riješiti, tj bez obzira na pranje i sanitaciju fermentor ti je i dalje zaražen... nažalost, pošto se radi o plastici nema pomoći nego nabavka novoga a ovo u smeće da ne inficira pivo dalje... (smeće nije nužno i može biti dobar za skladištenje suhog zrnja no ja u zaraženom fermentoru ne bi fermentirao...)

Artanis

Post Postao/la Artanis » čet stu 29, 2012 3:39 pm

Zato ljudi lijepo prijeđite na staklene demižone. Veća zezancija kod čišćenja, no sve se da riješiti.

mali badem

Post Postao/la mali badem » čet stu 29, 2012 3:54 pm

prije svega me sad zanima da li će ovo dovesti do kiseljenja pive. problem je u tome što je tolko dobro da bi bilo šteta da izmakne kontroli ( čitaj degustaciji ) :)

buky1

Post Postao/la buky1 » čet stu 29, 2012 3:56 pm

fermentor sa početka priče je još uvijek u upotrebi i nikad vise mi se isto nije desilo. Oprao varikinom i vozi

admin
Site Admin

Post Postao/la admin » čet stu 29, 2012 4:06 pm

buky1 je napisao/la:fermentor sa početka priče je još uvijek u upotrebi i nikad vise mi se isto nije desilo. Oprao varikinom i vozi
ti si sretan čovjek... :)

@badem, milim da ne može završiti dobro.. probavaj svako toliko no po meni je 95% šansa da se to s vremenom pretvori u lambic...

mali badem

Post Postao/la mali badem » čet stu 29, 2012 4:52 pm

@badem, milim da ne može završiti dobro.. probavaj svako toliko no po meni je 95% šansa da se to s vremenom pretvori u lambic...

ooo kako bi te volio razuvjeriti :) ako ti se i ostvare crne slutnje, sve što ostane poklonit ću Ludoviku. on će to znati cjeniti :wink:

probat ću povremeno, ali , gotovo sam siguran da će te i vi 21.12. :)

jel imamo kojeg prehrambenog tehnologa da pojasni nastanak mrene-kožice i acido baktera :?:

OLD

Post Postao/la OLD » čet stu 29, 2012 4:55 pm

Šteta piva prijatelju. Razlog zašto sam prešao na staklo je upravo miris iz plastičnih koji nikako nisam mogao isprati nakon par fermentacija unatoč svom pranju, ribanju, dezinfekciji itd. Ako je miris gotovo uvijek prisutan onda vjerojatno i neke bakterije zaostanu u toj plastici.
Volim ih zahmeljene.

mali badem

Post Postao/la mali badem » čet stu 29, 2012 5:14 pm

Old -iću , slažem s tobom , ali još uvjek neznamo uzrok. fermentor ,higijena , uvjeti ferm (dizanje poklopca ,premještanje ferm , temp uvjeti za kvasac ) ,pretakanje , crijeva . sastojci (možda pšenica , protein rest ili ne ) itd .

zasad nije šteta pive . volio bi da si tu ,da probaš :pivo3: :hmelj:
he , možda bi vladek mogel sutra , trebam svjedoka :)

Pop

Post Postao/la Pop » čet stu 29, 2012 8:13 pm

Mislim da je glupost zadržavanje bakterija u plastici, pogotovo ove prehrambene.
Ovo što Badem kaže...nešto se u samom procesu dogodilo...

Don Genovese

Post Postao/la Don Genovese » čet stu 29, 2012 10:53 pm

admin je napisao/la:
Don Genovese je napisao/la:Češće nego rjeđe takva slika mi je u primarima. Operem ga toplom vodom, odstranim sve vidljive nečistoće, operem ga Izosanom i nakon desetak minuta isperem opet vodom (isperem Izosan), ocijedim, osušim. Fermentor je opet skoro kao novi :D . Inače su fermentori kao baltazarovi, od marmelade 26 l . Ma što "skoro kao", gotovo novi :D :pivo4: .
Takvu sliku imaš zato što ga se nisi uspio riješiti, tj bez obzira na pranje i sanitaciju fermentor ti je i dalje zaražen... nažalost, pošto se radi o plastici nema pomoći nego nabavka novoga a ovo u smeće da ne inficira pivo dalje... (smeće nije nužno i može biti dobar za skladištenje suhog zrnja no ja u zaraženom fermentoru ne bi fermentirao...)
Nemam se čega riješiti jer piva je uvijek odlična. To mi se događa kod, čini mi se dvije vrste kvasca. Jedan je svakako koelsch, i to uvijek, jer takav je kvasac. Čini mi se da je takav znao biti i nottingham, ali nakon prve runde suhog. U istom fermentoru je sada american ale i slika je puno različitija, ali i poprilično ružna, dok je piva odlična. Svaki kvasac, pogotovo tekući, ima svoj karakter, pa tako i izgled nakon primarnog vrenja. Što ne znači da nešto nije u redu. I meni je nekad čudno nešto, no, ako je na okus dobro, nema panike.
Sjećam se, kad sam se davno prije nekoliko puta iznenadio s kiselom pivom, i to sve od suhih kvasaca, izgled gornjeg pokrova nakon fermentacije je uvijek bio najnormalniji. Samo moj izraz lica nije bio normalan kad sam srknuo pivu iz epruvete. Nikad nije bila nepodnošljivo kisela pa se uvijek popila kao lambic. Tako sam zavolio i taj stil.

Odgovori