Kožica

... kada stvari krenu po zlu

Moderatori/ce: Poljo,sharkyboy

Odgovori
Don Genovese

Post Postao/la Don Genovese » sub pro 22, 2012 1:58 pm

mali bademe, znaš li gdje se u stvari nalazi taj Drauvar iz naslova teksta?

8) :roll: :pivo2:
Sreće na vreće, pivu na nepce i ne buš trebal ni zubotrebce ... Vito.

mali badem

Post Postao/la mali badem » sri pro 26, 2012 11:07 pm

od kad je zrak hladniji od fermentora i sadržaja u njemu ( kontrolirani uvjeti temperature ----- hladnjak ---kad treba hladiti ili kaca s vodom u kojoj je fermentor i grijać u vodi tik do razine tekućine ... ) javlja se rošenje na poklopcu . na ravnom polopcu 25 l plastične posude ,kakvu koristim povremeno, taj kondenzat stoji cjelo vrijeme ( predugo ) tj. tako dugo dok se ne podigne poklopac radi uzimanja uzorka FG. iako je CO2 u posudi do vrha ,kaplje , na koje se nalijepilo smeće , padaju u tekučinu .. u uvjetima kad kvasac ne dominira ili ima posla sam sa sobom ( podnasad ) ,povoljni su uvjeti za Lacto ove i one .

ovo je samo razmišljanje na temu kako zašto i kada ,potaknut Ferdinom uputom o obliku fermentora na Floky -jevu temu .

ispada da su 5 gal posude od vode , bolji fermentori od ovih plast posuda u određenim temp uvjetima .

ispada da je oblik važniji od materijala ( staklo- plastika ) .

iako je ovo vjerojatan razlog zagađenja , sigurno ih ima još . hvala na pažnji :pivo3: :hmelj:

Don Genovese

Post Postao/la Don Genovese » čet pro 27, 2012 8:38 pm

Otkud na kapljama smeće?

mali badem

Post Postao/la mali badem » čet pro 27, 2012 10:47 pm

A što treba vragu renta - car , kad ima krila :P

Don Genovese

Post Postao/la Don Genovese » sub pro 29, 2012 7:15 pm

mali badem je napisao/la:A što treba vragu renta - car , kad ima krila :P
Nisam te uopće skužio. Od kud na kapljama smeće ako su se kaplje skondenzirale iz vlage od isparavanja sterilne (nezagađene) pive? Jedino ako nisi ti "prčkao" po njima s zmazanim rukama dok si uzimao uzorke? Vraže bademasti. :zivjeli2:

mali badem

Post Postao/la mali badem » sub pro 29, 2012 8:14 pm

gledal sam na ravnom polopcu tih 50-120 kaplji koje čekaju . onda otvorim vrata od podruma izmjerim temp vode u kaci i pogledam površinu u ferm . najteže jedva dočekaju i padnu ....................pokušavam zaključiti iz manjkavosti moje opreme . zašto se kod tebe događa ?

oprosti ,netom pročitah koristan članak kako nam se jako ide na ruku mogučnošću dizanja kredita za obaveze pri legalizaciji objekata . jako sam im zahvalan ....... :evil:

Don Genovese

Post Postao/la Don Genovese » sub pro 29, 2012 8:36 pm

Kapljice, to je normalna pojava koja me u opće ne zabrinjava i ne mislim da oprema ima bilo kakvu manjkavost. Uzmem palicu za bubnjeve, malo potalambam po poklopcu i one popadaju od kud su i došle. Ne sekiraj se zbog toga, nije ti se piva ukiselila od kapljica.

P.S.: Ne mogu nigdje naći postoji li zastara progona radi nelegalne izgradnje objekata?!? Ili vrijedi po Zakonu o obveznim odnosima, opći rok zastare 5 god.? Ili nema zastare (trebalo bi je biti)?

mali badem

Post Postao/la mali badem » sub pro 29, 2012 9:01 pm

da je posuda oblika kao demižon , uopće nebi mlatio po temi. skliznule bi u bezdan ........ odkud ti palice za bubanj ( u nešto se udarati mora :?: ). ja imam rabljene , al nismo pričali dal pivi osim svjetla smetaju i zvukovi :D

ovaj drugi dio (jblm) .... kriju ko zmija noge .ak napišu posljedice , neće valjat :x

mislim da u dobrom smjeru čačkaš :pivo3:

Don Genovese

Post Postao/la Don Genovese » sub pro 29, 2012 9:08 pm

Palice za bubanj obično kupujem. Pivi ne smeta zvuk. Dobrodošao je. Ona čak voli više dublje (niže) frekvencije. Jedna od poznatijih ale pivi je i Bass pale ale:

http://soupleys.com/files_uploaded/Bass ... hiG1mo.jpg

mali badem

Post Postao/la mali badem » čet sij 10, 2013 1:32 am

Don Genovese je napisao/la:Palice za bubanj obično kupujem. Pivi ne smeta zvuk. Dobrodošao je. Ona čak voli više dublje (niže) frekvencije. Jedna od poznatijih ale pivi je i Bass pale ale:

http://soupleys.com/files_uploaded/Bass ... hiG1mo.jpg
heheh , glazba je poveznica :)
htjedoh reć , u ovoj temi da sam naćeo zadnju flašu ranjenog alt-a. površina potpuno čista, flaša jamnice, miris sa blagom natruhom kiselosti i ugodne gorčine.nakon skoro 2 mj .
zaključujem da je u ovakvom slučaju stvarno bitno pretakanje odvajanje bez površine na kojoj se skupljaju mamlazi
narušena je kvaliteta ali nije sve propalo
Don Ž :pivo3: :hmelj:

mali badem

Post Postao/la mali badem » uto ožu 12, 2013 10:04 am

hvala na savjetu:)

što se tiče Lactobacillusa, nema se što puno dodati. Dobro si to našao na wikipediji i objasnio. Možda je jedino važno napomenuti da oni metaboliraju šećere, koji su im osnovna hrana, te ovisno o tipu bakterije proizvode mliječnu kiselinu i MK i alkohol.(koriste se u proizvodnji alkoholnih mliječnih napitaka s vrlo malo udjela alk.) Ovi koji proizvode isključivo MK vrlo brzo i znatno snižavaju pH sadržaja (u ovom slučaju piva) te onemogućavaju kvascima fermentaciju iz što im potroše "hranu" (jednostavne šećere) te ovi uslijed nestanka hrane i niskog pH odumiru a Lactobacilli stvore velike količine MK koja utječe na loši okus piva.

Lactobacilli su dijelom stanovnici našeg organizma(usta, crijeva) pa je za pretpostaviti da ste sami kontaminirali pivo otvaranjem fermentora i diranjem rukama bez prethodne sanitacije jer inače nisu mogli nikako sami nastati u pivu.
Što se tiče kontaminacije , najbolje je ne dirati i ne otvarati dok fermentacija nije gotova.
Temeljni postulat u proizvodnji hrane i pića je da što manje puta proizvod prođe kroz ruke to je veća šansa da će biti ispravan/nekontaminiran.
Nadam se da ovo pomaže, ovo je onako iz glave na brzinu što je došlo Smile

naš mladi kolega fabs86 nadopunio je temu, pa nek bude sve povezano :hmelj:

Brauer und Mälzer

Post Postao/la Brauer und Mälzer » sub ožu 23, 2013 10:22 pm

koliko sam skuzio vecina tu radi sa kascima koji rade na povrsini
oni su ok jer nedaju bas da se mlado pivo zarazi nekom drugom obitelji kvasaca!!

e sad koliko sma mogao vidjeti da se fermetacija odvija u nekim bocama itd, gdje nije neki veliki prostor na povrsini,,
sad se tu dogaca kvasac odradi svoje i umire E" tu bi se trebalo skidati kapa
tj, zamrle cestice kvasca,,,
ako ih se neskida one mrtve padaju opet na dno gdje ,, pogodite sad,, se desava to da prve jake taloge,, i jos prave neukusne gorcine,,,

najbolje jako paziti kod preljevanja u flase ili slicno nakon 1vrenja da se mlado pivo neuznemirava i sto manej taloga,,,

a nemorate se brinuti ako samo ono cisto pretocite da nece dalje fermentirati, jer tada sta radite vi samo mjenjate posudu a kvasac jos uvjek radi u pivu,, tako da ce kasniej jos manji talog u flasama nastati ili u nekom buretu,,..

Ferdo

Post Postao/la Ferdo » ned ožu 24, 2013 10:19 am

Postaješ naporan :roll:
Opusti se i nastavi kuhati pivo

buky1

Post Postao/la buky1 » ned ožu 24, 2013 2:43 pm

Ferdo je napisao/la:Postaješ naporan :roll:

:mrgreen:

anito

Post Postao/la anito » ned ožu 24, 2013 5:48 pm

Brauer und Mälzer je napisao/la:koliko sam skuzio vecina tu radi sa kascima koji rade na povrsini
oni su ok jer nedaju bas da se mlado pivo zarazi nekom drugom obitelji kvasaca!!

e sad koliko sma mogao vidjeti da se fermetacija odvija u nekim bocama itd, gdje nije neki veliki prostor na povrsini,,
sad se tu dogaca kvasac odradi svoje i umire E" tu bi se trebalo skidati kapa
tj, zamrle cestice kvasca,,,
ako ih se neskida one mrtve padaju opet na dno gdje ,, pogodite sad,, se desava to da prve jake taloge,, i jos prave neukusne gorcine,,,

najbolje jako paziti kod preljevanja u flase ili slicno nakon 1vrenja da se mlado pivo neuznemirava i sto manej taloga,,,

a nemorate se brinuti ako samo ono cisto pretocite da nece dalje fermentirati, jer tada sta radite vi samo mjenjate posudu a kvasac jos uvjek radi u pivu,, tako da ce kasniej jos manji talog u flasama nastati ili u nekom buretu,,..
Ja ne znam kak smo mi do sad, bez tvojih savjeta, uopce skuhali koje pivo.
Zadnja izmjena: anito, dana/u ned ožu 24, 2013 5:51 pm, ukupno mijenjano 1 put.

Odgovori