Proporcije MLT-a
Moderatori/ce: Poljo,sharkyboy
- lavablack
Proporcije MLT-a
Znate li kako proporcionirat MLT od cca 200 litara? Gledao sam one velike komercijalne i oni su svakakvih oblika, ali velikom većinom imaju agitator koji u mash tun-u miješa slad, a ne cirkuliraju kao većina nas, ako ne i svi =) I sad ono što me najviše zanima, koliko debel treba biti grain bed, da ga kvalitetno i učinkovito mogu isprat? U principu, sve se svodi na grain bed, pa ukoliko netko zna nešto o tome, informacija bi bila zlata vrijedna =)
- isvara
- Kontakt:
moj MLT je od 157 litara
dimenzije R=50cm , v= 80cm
http://www.pivarstvo.info/forum/viewtop ... c&start=30
http://www.pivarstvo.info/forum/viewtop ... &start=255
http://www.pivarstvo.info/forum/viewtop ... &start=285
ako imaš šta pitaj
dimenzije R=50cm , v= 80cm
http://www.pivarstvo.info/forum/viewtop ... c&start=30
http://www.pivarstvo.info/forum/viewtop ... &start=255
http://www.pivarstvo.info/forum/viewtop ... &start=285
ako imaš šta pitaj
Pivo teče bubrezi se liječe !
- isvara
- Kontakt:
- lavablack
- tinl
- lavablack
Zasad je plan izraditi inox bačvu kapaciteta cca 300 litara, vjerojatno ići na struju, tako da mi ne treba predebeli inox. Radim sustav od nule, tako da su sve mogućnosti otvorene. Što te točno zanima oko bačve? Mislio sam je napraviti u omjeru 1:2, kao standardne za vino, ako čak i takvu od 320 litara ne ubodem negdje. Dolje položiti električne grijače, cca 15-20 kw ukupne snage i deri. Trebalo bi funkcionirati. =)
A MLT dati isto izraditi, dolje lažno dno, samo su me zanimale proporcije, nisam znao zasto su neke onako siroke dok druge imaju oblik kao i tankovi za kuhanje. Vjerojatno nebitno za moje kolicine
A MLT dati isto izraditi, dolje lažno dno, samo su me zanimale proporcije, nisam znao zasto su neke onako siroke dok druge imaju oblik kao i tankovi za kuhanje. Vjerojatno nebitno za moje kolicine
- Artanis
Pa ono mislio sam ako tip kuha za sebe i/ili potrebe familije (kao što piše u zakonu) može kuhati od npr. od oko 300 litara godišnje (2 piva dnevno) pa do npr. 1200 litara (8 piva dnevno), za što mu treba nekoliko kuhanja godišnje s tom opremom.tinl je napisao/la: Artanis ne razumijem šta dva do četiri kuhanja???
Nisam znao da ima restoran, u tom slučaju svaka oprema i alatka je premala
- Don Genovese
Lavablack, tebi afiniteti rastu brže nego se kvasac razmnožava. Neki kapaciteti za craft pivovaru kreću se oko 500 l. Poveži se s adminom i ŠegrtMarkom, pa vidi kako su oni to planirali izvest. Za veće količine čini mi se da je para (koltovnica) jeftinije rješenje. Ne znam, u industiji je tako ...
Sreće na vreće, pivu na nepce i ne buš trebal ni zubotrebce ... Vito.
- lavablack
Goni me trenutno potraznja i ljudi oko mene
i ne vidim nista lose u tome. Trudim se dosta da to ispadne kako treba, ali me znanje ogranicava pa mi treba svekolika pomoc vas forumasa.
Para? Mislim da mi je to malo too much za cca 300 litara, a i budzet je prilicno tanašan. Zasad razmisljam o tome da kuhamo jednom tjedno, ali mouda i smanjimo sustav pa kuhamo i cesce, jos je sve ma vagi i radimo 30-al litara tjedno u malom hermsiću
Para? Mislim da mi je to malo too much za cca 300 litara, a i budzet je prilicno tanašan. Zasad razmisljam o tome da kuhamo jednom tjedno, ali mouda i smanjimo sustav pa kuhamo i cesce, jos je sve ma vagi i radimo 30-al litara tjedno u malom hermsiću
- Don Genovese
Danas 300l, sutra će već 500l bit premalo. Stani na loptu. Radi manje šarže s ovim što imaš, jer kad te nešto (interna recesija) opali u potiljak, nećeš moći smanjivati opremu. Ispada da kao jebivjetar najednom želiš ući u "ne znam kako (ne znaš ni ti sam) veliki biznis". Ovo kao "jebivjetar" razmišljam po tome da tražiš za tako velike potrebe savjete tu, po forumu, gdje se uglavnom kuhaju šarže do 40l. Sorry, ne želim te vrijeđati, no stavio si se u vrlo neugodan položaj. Moraš smanjiti "tenzije", jer ćeš izgorit'. Bez ozbiljnih novaca si, a ne znaš projektirati sam svoj sustav. Obiđi prvo ljude koji plaćaju brdo love da bi dobili očekivano, prihvati se malo kalkulatora pa vidi gdje su ti realne granice, za sada, u ovome trenutku. Žao bi mi bilo da odustaneš od svega, jer jako cijenim entuzijazam, ali nitko te ne tjera bičem na bedastoče. Ovakvo što ni za pola, godinu, čak ni dvije te neće unazadit', ali na brzinu donijeti polovične odluke će te "ubit'". Sreće na vreće. I ne zamjeri mi, jer sam i ja nekad bio mlad, i razmišljao malo preduhitreno.
Ja bih, da sam u tvojoj poziciji, najprije investirao u spremnike za odležavanje. Oni nikad neće tražiti zamjenu. Da li lagera ili alea, svejedno. I vrlo često kuhao, s onim što imam. Napravio bih sustav za max. 200l i to bi bilo dovoljno u prvoj i drugoj godini, barem. Ne moram se odmah vinuti u "nebesa". Nije nepoznato da pivovare često miješaju mladu sa starom pivom, tako je i s ostalim i alkoholnim pićima, vino, whiskey... U te spremnike bih spremao pivu i čuvao je, prema potrebi potražnje. Ako potražnja bude veća, uvijek imam na lageru, a ako se ista smanji, čuvam to dovoljno kvalitetno, to što imam. Kuham poslovično ono od stilova što može "stajati" i malo duže. S druge strane, "sezonska" ponuda nek bude "kratka" i češća.
Uh, baš sam se "unio", srolj, ali stojim iza svakog slova.
Ja bih, da sam u tvojoj poziciji, najprije investirao u spremnike za odležavanje. Oni nikad neće tražiti zamjenu. Da li lagera ili alea, svejedno. I vrlo često kuhao, s onim što imam. Napravio bih sustav za max. 200l i to bi bilo dovoljno u prvoj i drugoj godini, barem. Ne moram se odmah vinuti u "nebesa". Nije nepoznato da pivovare često miješaju mladu sa starom pivom, tako je i s ostalim i alkoholnim pićima, vino, whiskey... U te spremnike bih spremao pivu i čuvao je, prema potrebi potražnje. Ako potražnja bude veća, uvijek imam na lageru, a ako se ista smanji, čuvam to dovoljno kvalitetno, to što imam. Kuham poslovično ono od stilova što može "stajati" i malo duže. S druge strane, "sezonska" ponuda nek bude "kratka" i češća.
Uh, baš sam se "unio", srolj, ali stojim iza svakog slova.
Sreće na vreće, pivu na nepce i ne buš trebal ni zubotrebce ... Vito.
- Ferdo
Znaš li da je prodavanje piva skuhanog doma zabranjeno?lavablack je napisao/la:Imam restoran, ako bog da, skoro i kafić =) nadam se da će biti dovoljno jednom tjedno, barem prema nekim kalkulacijamaArtanis je napisao/la:isvara je napisao/la:u 300 l
![]()
![]()
![]()
Znači kuhat će 2-4 puta godišnje. Nije ni to loše.
Ako misliš prodavati svoje pivo u svom ugostiteljskom objektu provjeri koje sve dozvole moraš pribaviti.
Opusti se i nastavi kuhati pivo